• Посилання скопійовано

Що таке єдиний рахунок?

Не пізніше ніж з 1 липня 2018 р. платники податку за власним бажанням зможуть сплачувати податки та податковий борг, а також суми ЄСВ з єдиного рахунку. Принаймні 21 серпня 2017 року у ВРУ зареєстровано відразу два взаємопов'язані законопроекти щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, а також єдиного соцвнеску.

Єдиний рахунок — це рахунок, який платник податків за власним бажанням має право відкрити в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та використовувати для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, які передбачені ПКУ, а також ЄСВ (новий п. 35-1.1 ПКУ).

Враховуючи визначення терміна «грошове зобов'язання платника податків», наведене у пп. 14.1.39 ПКУ, з єдиного рахунку з'являється можливість сплачувати податкові зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, зокрема пеню.

Зверніть увагу: сплачувати ПДВ та акцизний податок з реалізації пального з цього рахунку можливості не буде. Проте суб'єкт господарювання матиме змогу перерахувати кошти з єдиного рахунку на електронні рахунки зі сплати ПДВ та до системи електронного адміністрування реалізації пального.

Закрити такий рахунок юрособа або підприємець має право також за власним бажанням або якщо у Єдиному державному реєстрі наявний запис про припинення держреєстрації юрособи або підприємця.

Поповнюватись такий рахунок буде коштами суб'єкта господарювання шляхом перерахування з поточного рахунку на єдиний рахунок. А при закритті за наявності залишку коштів на ньому суб'єкт господарювання має право повернути кошти на свій поточний рахунок за умови відсутності непогашених грошових зобов'язань та податкового боргу з податків та ЄСВ. Кошти будуть повернуті на поточний рахунок, навіть якщо є судові рішення щодо зупинення видаткових операцій суб'єкта господарювання на рахунках у банках та інших фінансових установах, у тому числі шляхом накладення арешту на цінні папери та/або кошти та інші цінності такого платника податків, розміщені в банку. Звернення стягнення та накладення арешту на кошти на єдиних рахунках забороняється.

Для здійснення операцій з повернення коштів треба в електронному кабінеті платника податку сформувати електронний розрахунковий документ на переказ коштів.

Якщо суб'єкт господарювання протягом 1095 днів з моменту запису про державну реєстрацію припинення діяльності у своєму електронному кабінеті не сформував електронний розрахунковий документ на переказ залишку коштів з єдиного рахунку на поточний рахунок, кошти з єдиного рахунку перераховуються до держбюджету.

Використання єдиного рахунку

Сплата грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків і зборів з використанням єдиного рахунку здійснюється платником податків самостійно через його електронний кабінет у межах залишку коштів на єдиному рахунку на бюджетні рахунки для зарахування доходів бюджетів та рахунки платника податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість і в системі електронного адміністрування реалізації пального, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Для здійснення таких операцій платник податків у своєму електронному кабінеті на підставі розміщеної у ньому інформації щодо сум грошових зобов'язань, у тому числі за результатами перевірок, граничних термінів їх сплати та/або податкового боргу формує електронні розрахункові документи на переказ коштів з накладанням електронного цифрового підпису платника податків.

Новий пункт 35-1.3 ПКУ

Казначейство здійснює повернення коштів на поточний рахунок платника або перерахування до держбюджету протягом операційного дня у день отримання пакета електронних розрахункових документів/повідомлень про перерахування.

Порядок відкриття/закриття єдиного рахунку

Для відкриття єдиного рахунку платнику податків слід подати до електронного кабінету повідомлення про відкриття єдиного рахунку. У повідомленні (з обов'язковим накладанням на нього електронного цифрового підпису) потрібно зазначити:

— повну або скорочену назву юрособи або прізвище, ім'я та по батькові фізособи;

— код згідно з ЄДРПОУ (для юросіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізосіб), або серію та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті).

Форми повідомлень про відкриття та закриття єдиного рахунку, повідомлення про примусове закриття єдиного рахунку, повідомлення про перерахування коштів до державного бюджету установлюються Кабміном. Наразі таких документів немає.

А от заява про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені буде подаватися у довільній формі, в якій слід буде зазначити напрям перерахування коштів (нова редакція п. 43.4 ПКУ).

Iнформація про реквізити єдиного рахунку відображається в електронному кабінеті платника податків. Також в електронному кабінеті суб'єкт господарювання зможе формувати електронні розрахункові документи на переказ коштів з єдиного рахунку за напрямами та переглядати інформацію про рух коштів на єдиному рахунку.

Висновки

Перевагами запровадження єдиного рахунку має стати спрощення сплати податків та ЄСВ, зменшення кількості помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань. Але законопроекти все ж таки потребують удосконалення, адже невідомо, як будуть закриватись переплати з різних податків або ЄСВ.

Якщо законопроекти буде прийнято, то вони наберуть чинності з 1 січня 2018 року. Проте функціонування єдиних рахунків розпочнеться з першого числа місяця, що настає за місяцем впровадження у роботу програмного забезпечення взаємодії інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, але не пізніше 1 липня 2018 року.

Наразі програмного забезпечення для функціонування єдиного рахунку немає. Немає і затверджених форм повідомлень про відкриття та закриття єдиного рахунку. Отже, ще будуть новини.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру