• Посилання скопійовано

Суть справи

Що таке єдиний рахунок?
Не пізніше ніж з 1 липня 2018 р. платники податку за власним бажанням зможуть сплачувати податки та податковий борг, а також суми ЄСВ з єдиного рахунку. Принаймні 21 серпня 2017 року у ВРУ зареєстровано відразу два взаємопов'язані законопроекти щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, а також єдиного соцвнеску.

Новації у працевлаштуванні іноземців
27 вересня 2017 року наберуть чинності зміни до процедури видачі дозволу на працевлаштування іноземців, регламентовані Законом України від 23.05.2017 р. №2058-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар'єрів для залучення іноземних інвестицій». Очікується, що новації мають сприяти спрощенню процедури видачі дозволів на роботу іноземців у нашій державі.

Актуально для неприбутківців
Ознаки або критерії, які дають право на статус неприбуткової організації — неплатника податку на прибуток, регламентовано приписами ст. 133.4 ПКУ. По суті, ця норма дозволяє перебувати на загальній системі оподаткування і не сплачувати податок на прибуток. Ключова умова при цьому — перебування суб'єкта господарювання у Реєстрі неприбуткових організацій.

Повернення надміру сплачених податків
Підприємство помилково сплатило до бюджету податок або збір у більшій сумі, ніж потрібно. В інтегрованій картці платника податків, яку веде ДФС, ця сума буде відображатися як переплата за відповідним податком або збором. Розповімо, коли та як платнику податків можна повернути суму такої переплати.

Матеріальна допомога працівнику
Одна з ознак, що роботодавець цінує своїх працівників, — це надання допомоги, особливо коли людина її потребує. Розгляньмо оформлення та податкові наслідки матеріальної допомоги працівнику.

Скарга на зупинення чи відмову у реєстрації?
Як правильно оскаржити дії органів ДФС із зупинення реєстрації ПН: підприємство отримало 15.08.2017 р. квитанцію про те, що ПН, датована 25.07.2017 р., не була зареєстрована. Хто повинен оскаржувати — продавець чи покупець? В якому порядку: до суду чи до органу ДФС? Від якої дати потрібно відлічувати строки для оскарження: від дати ПН чи від дати отримання квитанції про зупинення реєстрації?

Публічний збір пожертв
Уже кілька років, як в нашій країні поширилася практика публічного збирання суб'єктами господарювання (юридичними, фізичними особами — підприємцями) благодійних пожертв. Скриньки, повідомлення у ЗМI, в Iнтернеті запрошують всіх небайдужих подати на благу справу. Чи можуть суб'єкти господарювання займатися таким видом діяльності, які її особливості?

Перевірки за скаргами фізосіб — негативні наслідки
На продовження теми перевірок органами ринкового нагляду зазначимо, що на практиці у юросіб та фізосіб-підприємців виникають такі запитання: чи повинен керівник/підприємець перебувати під час позапланової перевірки на місці, чи мають право витребовувати документи, зокрема наявність знака відповідності, вимагати дотримання технічного регламенту, споживчої якості продукції тощо? Що з цього приводу каже судова практика?

Додаткові внески до капіталу ТОВ
Iноді підприємство потребує додаткових джерел фінансування. Потрібні кошти насамперед можуть надійти від засновників (адже вони зацікавлені у прибутковості свого підприємства) у вигляді додаткових внесків, які не впливають на розмір статутного капіталу ТОВ.

До змісту номеру