• Посилання скопійовано

Звітність у ФОП при переході

Iноді приватному підприємцеві треба або ж доцільніше перейти на іншу систему оподаткування чи до іншої групи платника єдиного податку. Розгляньмо, як у такому разі ФОП подавати звітність.

Перехід між системами оподаткування

Ситуація 1. Перехід із загальної на спрощену систему

Відповідно до загальної норми п. 177.5 ПКУ фізособи-«загальносистемники» подають річну декларацію про майновий стан й доходи. ПКУ не передбачає іншої окремої норми щодо подання декларації в якісь інші строки у разі переходу на спрощену систему оподаткування. Тобто в нашій ситуації слід подавати тільки річну декларацію. Підтверджують це й податківці. Так, у ЗIР, підкатегорія 104.09,1 вони роз'яснюють: «Якщо фізична особа — підприємець перебувала у I півріччі на загальній системі оподаткування, а з III кварталу перейшла на спрощену систему оподаткування, то їй необхідно за результатами календарного року подати податкову декларацію…».

1 Відповідь на запитання: «Який порядок подання декларації та сплати ПДФО, якщо ФОП перебувала у I півріччі на загальній системі оподаткування, а з III кварталу перейшла на спрощену систему оподаткування?».

Строк подання декларації

Податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб — підприємців — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Підпункт 49.18.5 ПКУ

Таким чином, перейшовши у середині звітного року із загальної системи оподаткування на спрощену, відзвітувати за перебування на загальній слід у звичайні строки — подати річну декларацію про майновий стан й доходи протягом 40 календарних днів, наступних після закінчення календарного року.

А щодо звітування на спрощеній системі оподаткування, то тут усе просто: якщо обрали 2-гу групу, — також слід подати річну декларацію з єдиного податку, але вже протягом 60 календарних днів після закінчення року (п. 294.1, пп. 49.18.3 ПКУ), якщо ж 3-тю групу, — звітувати доведеться щоквартально протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу (п. 294.1, пп. 49.18.2 ПКУ).

Ситуація 2. Перехід зі спрощеної системи оподаткування на загальну

Тут питання щодо звітування уже на загальній системі оподаткування не виникають. Адже є пряма норма ПКУ — пп. 177.5.2. Підприємці-«загальносистемники», які перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.

Зверніть увагу!

Якщо фізособа-підприємець перейшла у IV кварталі звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, то вона подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси податкову декларацію про майновий стан і доходи за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, яка прирівнюється до річної декларації.

Підкатегорія 104.09 ЗIР*

* Відповідь на запитання: «За який звітний (податковий) період (річний та/або квартальний) ФОП подає податкову декларацію про майновий стан і доходи, якщо в IV кварталі звітного року перейшла із спрощеної системи оподаткування на загальну (у т. ч. новостворена)?».

Щодо звітування за спрощену систему, то як «єдинники» 1-ї або 2-ї групи, так і «єдинники» 3-ї групи мають відзвітувати у квартальні строки, тобто протягом 40 календарних днів після закінчення останнього кварталу перебування на єдиному податку (пп. 296.5.1, п. 296.3 ПКУ). При цьому квартальне подання такої декларації звільняє «єдинника» 1-ї або 2-ї групи від подання річної декларації (абз. 3 пп. 296.5.1 ПКУ).

Перехід між групами єдиного податку

Ситуація 1. З 1-ї або 2-ї групи на 3-тю групу

Відповідно до п. 296.2 ПКУ, платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, установлений для річного податкового (звітного) періоду, якщо:

— такий «єдинник» не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ;

— та/або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку 3-ї групи.

Якщо ж «єдинник» першої або другої групи протягом календарного року самостійно перейшов на іншу групу (у нашому випадку це 3-тя група), то він має подавати вже не річну, а квартальну декларацію. У такому разі подавати річну звітність уже не буде потрібно. Це передбачено пп. 296.5.1 ПКУ.

Таким чином, самостійно перейшовши з першої або другої групи платника єдиного податку на третю, такий «єдинник» повинен подати квартальну декларацію.

Єдине питання, яке виникає у цьому випадку: за результатами якого кварталу вперше слід подавати таку звітність (відразу після закінчення кварталу перебування на 1-й або 2-й групі чи вже після закінчення кварталу перебування на 3-й групі)? Тут, на жаль, думки спеціалістів та самих підприємців розійшлися. Крапку у цій невизначеності поставили податківці, надавши оновлене роз'яснення у ЗIР, підкатегорія 107.121. Так, вони зауважили, що фізособа-«єдинник», яка самостійно протягом звітного року перейшла в іншу групу платника єдиного податку, незалежно від обраної нової групи платника єдиного податку, подає декларацію наростаючим підсумком у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в якій заповнює відповідні розділи податкової декларації для відповідної групи платника єдиного податку, на якій перебував такий платник. А вже «в подальшому» декларація подається наростаючим підсумком у строки, що залежать від нової обраної групи.

Саме словосполучення «в подальшому» й наштовхує на думку, що фахівці ДФС, як і ми (див. наступний розділ), дотримуються позиції, що подавати квартальну звітність «єдиннику» 1-ї або 2-ї групи слід після закінчення кварталу перебування у такій групі, а вже після закінчення кварталу перебування у 3-й групі показувати дані як 1-ї або 2-ї групи, так і 3-ї групи у наступній квартальній декларації.

Ситуація 2. Iз 3-ї групи у 1-шу або 2-гу групу

Відповідно до п. 294.1 ПКУ, звітним періодом для платників єдиного податку першої, другої та четвертої груп є календарний рік, а третьої — календарний квартал. Звітний період починається з першого числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду (п. 294.2 ПКУ).

Спеціальних норм подання декларації у разі переходу із 3-ї групи у 1-шу або 2-гу групу ПКУ не передбачає, а отже, мають діяти вищеописані загальні норми. Декларацію платника єдиного податку 3-ї групи слід подати за останній квартал перебування у такій групі, а ось декларацію «єдинника» 1-ї або 2-ї групи треба подавати вже за результатами звітного року. I в такій річній декларації слід показати дані щодо госпдіяльності «єдинника» як на 1-й або 2-й групі, так і на 3-й групі. Підтверджують це й податківці — див. роз'яснення у ЗIР, підкатегорія 107.122.

1 Відповідь на запитання: «Як заповнюється податкова декларація платника ЄП ФОП у разі зміни групи протягом року та який термін її подання у такому випадку?».

2 Див. попередню виноску.

Наша позиція щодо подання квартальної декларації

Роз'яснимо дві позиції, які стосуються подання квартальної декларації.

Аргумент для позиції, що звітувати треба вже після закінчення кварталу перебування на 3-й групі, ґрунтується на другому абзаці вже згаданого пп. 296.5.1 ПКУ у поєднанні з першим.

Строки звітування

Платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у пункті 291.4 статті 291 цього Кодексу, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (фізичні особи — підприємці) групи.

При цьому у податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку першої та другої груп, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відсотків, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами, визначеними цієї главою, авансові внески, встановлені пунктом 295.1 статті 295 цього Кодексу.

Абзаци 1 і 2 пп. 296.5.1 ПКУ

Завдяки словосполученню «при цьому» у другому абзаці пп. 296.1.5 ПКУ напрошується думка, що після переходу із першої або другої групи у третю екс-«єдинник» 1-ї або 2-ї групи повинен подати квартальну звітність, у якій відразу відобразити як доходи від перебування на 1-й або 2-й групі, так і на 3-й. А це можливо лише після закінчення кварталу перебування на 3-й групі.

Iнший (на нашу думку, безпечніший) підхід — вперше звітувати за період перебування на 1-й або 2-й групі після закінчення кварталу перебування на такій групі, а вже після закінчення кварталу перебування на 3-й групі показувати у декларації як доходи 1-ї або 2-ї, так і 3-ї групи.

По-перше, якщо читати лише перший абзац пп. 296.1.5 ПКУ, то з виділених нами слів якраз і випливає висновок, що звітувати треба поквартально починаючи з того кварталу, в якому прийнято рішення про перехід на третю групу (див. виділене автором вище).

По-друге, відповідно до роз'яснення в ЗIР1 фізособа-підприємець — платник єдиного податку, яка протягом року самостійно прийняла рішення про зміну групи платника єдиного податку, подає до контролюючого органу податкову декларацію наростаючим підсумком у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в якій заповнює відповідні розділи (показники господарської діяльності):

— для платника єдиного податку відповідної групи, на якій перебував такий платник, — показники за минулий період;

1 Див. виноску 1 на с. 25.

— для платника єдиного податку відповідної групи, яку обрав такий платник (нова група), — показники за податковий (звітний) період.

Вважаємо, що якраз під «показниками за минулий період» слід розуміти саме подання декларації «єдинника» за період перебування виключно на 1-й або 2-й групі, на якій такий «єдинник» й має показати показники доходу під час перебування на 1-й або 2-й групі.

По-третє, те, що слід окремо подавати декларацію за період перебування на 1-й або 2-й групі, опосередковано випливає з іншого роз'яснення у ЗIР, яке також говорить про подання окремої декларації платником єдиного податку 1-ї або 2-ї групи після переходу на 3-тю групу.

ДФС про звітування при зміні групи ЄП*

У разі якщо платник єдиного податку 1-ї або 2-ї групи перейшов на 3-ю групу, при цьому кошти за товари (послуги), надані у період перебування на 1-ї або 2-ї групі, надійшли у звітному періоді перебування на 3-й групі та не були включені до податкової декларації платника 1-ї або 2-ї групи, то такі кошти включаються до декларації за звітний період платника 3-ї групи та оподатковуються за ставками цієї групи, оскільки види діяльності, дозволені для 1-ї або 2-ї групи платника єдиного податку, не суперечать умовам перебування на 3-й групі.

* Відповідь на запитання: «Чи включаються до складу доходу та як оподатковуються і відображаються у податковій декларації платника ЄП ФОП кошти, які фактично отримані під час перебування у новій групі від видів діяльності, що заборонені для здійснення в цій групі, але були дозволені у попередній групі?».

По-четверте, норма зі словосполученням «при цьому», тобто пп. 296.5.1 ПКУ, говорить про подання звітності не лише в разі самостійного переходу на іншу групу, а й у разі обов'язкового переходу внаслідок перевищення граничного доходу. I якраз у другому випадку норми щодо подання звітності вже чітко прописані:

— отримані доходи, що перевищують допустимі обсяги доходу та оподатковуються за подвійною ставкою, відображаються підприємством окремо у податковій декларації за звітний період, у якому відбулося таке перевищення (п. 296.5, п. 296.6 ПКУ);

— єдиний податок, нарахований на перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.7 ПКУ).

Оскільки пп. 296.5.1 ПКУ стосується обох випадків, не розділяючи їх, а норми ПКУ чітко встановлюють порядок подання звітності після закінчення перебування в групі, то вважаємо, що цю аналогію можна застосувати й до самостійного переходу в іншу групу.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру