• Посилання скопійовано

Нова звітність щодо легковиків

Згідно з пп. 267.2.1 ПКУ, транспортним податком оподатковуються легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП (у 2017 році — 1200000 грн). Цю вартість визначає Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою постановою КМУ від 18.02.2016 р. №66, станом на 1 січня звітного року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Форму декларації з транспортного податку затверджено наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №415. I от наказом Мінфіну від 27.06.2017 р. №595 декларацію викладено в новій редакції. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування1. Враховуючи норми п. 46.6 та пп. 267.6.4 ПКУ, за новою формою юрособам доведеться звітувати аж у 2018 році.

Але за легкові автомобілі, які є об'єктами оподаткування, що придбані протягом 2017 року, податок сплачується пропорційно до кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу. Власне у цьому випадку нова форма декларації подаватиметься вже у 2017 році.

Шапка декларації практично не змінилася, за винятком нових підрядків рядка 3, де окремо зазначається платник податку — юрособа — резидент (підрядок 3.1) або нерезидент (підрядок 3.2).

Також новим є рядок 8, в якому слід зазначити «Код органу місцевого самоврядування за місцем реєстрації транспортного(их) засобу(ів) за КОАТУУ» — одиницю адміністративно-територіального устрою України. Раніше достатньо було зазначити у рядку 7 «Найменування контролюючого органу за місцем реєстрації транспортних засобів, до якого подається декларація».

Одиниці виміру — без змін. Декларація заповнюється у гривнях з двома десятковими знаками. У самій формі декларації граф побільшало: замість 12 тепер їх 14.

Графа 2 є новою, в ній слід зазначити Міжнародний ідентифікаційний номер транспортного засобу (VIN-код)2 — цей номер є у паспорті до транспортного засобу.

1 На дату підписання номера до друку (08.08.2017 р.) ще не опублікований.

2 Унікальний серійний номер для індивідуального розпізнавання кожного механічного транспортного засобу.

3 За відсутності в документах календарної дати виготовлення транспортного засобу такою датою вважається 1 січня року, зазначеного в документах.

Марка та модель легковика тепер зазначаються в окремих графах 3 та 4. У графі 5 слід проставити дату виготовлення транспортного засобу згідно з реєстраційними і технічними документами3. Тип пального, який впливає на визначення середньоринкової вартості, зазначається однією цифрою — кодом у графі 6. Коди пального наводяться наприкінці форми декларації.

Графи 10 — 14, в яких зазначається сума податку, розраховуються залежно від часу володіння ТЗ: повний рік, неповний квартал або, у разі досягнення п'ятирічного віку легковим автомобілем протягом звітного періоду, — неповний рік.

Як і раніше, інформація в рядку 1 зазначається окремо в розрізі кожного легковика, а в рядку 2 — річна сума податку з розбивкою поквартально.

Якщо доведеться уточнюватися, заповнюють рядки 3 — 5. У разі уточнення декларації за 2017 рік у рядку 3 нової форми буде відображено значення з рядка 6 декларації, що виправляється. Сума штрафу у розмірі 3 або 5% (це залежить від способу виправлення) нараховується у випадку заниження ПЗ. Про нарахування штрафу свідчитиме заповнений рядок 4 нової декларації.

Що ж до нарахування пені (пам'ятайте: у разі виправлення помилки через окрему уточнюючу декларацію сплатити штраф у розмірі 3% та пеню слід до подання), то вона нараховуватиметься тільки якщо після граничного строку сплати ПЗ минуло 90 к. д.

Загалом заповнювати декларацію нескладно, потрібно лише уважно читати всі виноски.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру