• Посилання скопійовано

Суть справи

Блокування: бізнес став заручником
Саме такий висновок першим спадає на думку, коли читаєш пости бухгалтерів у ФБ та на профільних форумах. Незважаючи на готовність керівництва Мінфіну та ДФС працювати злагоджено з бізнесом, на всі потуги профільної комісії працювати з перенавантаженням і цілодобово аналізувати таблиці та первинну документацію питання блокування реєстрації ПН та РК не полишає перших сторінок дискусій у фаховому середовищі.

Виправлення в «акцизній» декларації
Поговоримо про проблемні нюанси виправлення помилок в декларації з акцизного податку, адже їх більш ніж достатньо.

Кібератака на платників податків
27.06.2017 р. відбулася масова кібератака, спрямована на інформаційно-телекомунікаційні системи багатьох платників податків, що не дозволило їм з «технічних причин» сплатити податки, зареєструвати податкові та акцизні накладні. 13.07.2017 р. парламент проголосував за законопроект від 12.07.2017 р. №6684 (далі — законопроект №6684). На момент підписання номера до друку закон надіслано на підпис Президенту. Новий закон має набрати чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Домен та ТМ: користування чи оренда?
Яким документом фізична особа, яка має право інтелектуальної власності на торговельну марку, може надати право використовувати ТМ для продажу продукції під такою ТМ через веб-портал (домен також має назву ТМ)? Товари розміщуються на сайті з посиланням на сайти власників таких товарів (юросіб та ФОПів). Чи потрібно брати плату за використання такої ТМ з власників товарів, що продаються через веб-портал?

Товари — поштою
Дистанційна торгівля може значно розширити територію збуту товару. Тому чимало СГ продають свої товари з поштовою доставкою — через «Укрпошту» чи інших недержавних поштових операторів. Покупці можуть оплатити товар, зокрема, готівкою або платіжною карткою під час його отримання на пошті. Платежі від покупців приймає та перераховує підприємству поштова організація за мінусом своєї комісії. Отже, читайте, як вести облік торгівлі поштою.

Уникнення подвійного оподаткування
ФОП — платник ЄП третьої групи надає нерезиденту — юрособі з Молдови послуги з розроблення програмного забезпечення. Згідно з міжнародним договором України про уникнення подвійного оподаткування нерезидент повинен утримати податок за рахунок виплаченого доходу виконавцю у розмірі 15% від суми вартості наданих послуг. Як повернути цю суму податку? Чи треба оподатковувати єдиним податком всю суму отриманих на рахунок коштів? На які моменти ще слід звернути увагу?

Особливості оренди сервера нерезидентом
Підприємство на загальній системі оподаткування планує здавати нерезиденту (не представництву!) на території України в оперативну оренду приміщення з комп'ютерним обладнанням. Наші співробітники мають наглядати за обладнанням, за його технічним станом та безперебійною роботою. Нерезидент дистанційно (з-за кордону) планує підключатись до обладнання та працювати. Чи повинні ми володіти інформацією, чим займається нерезидент на орендованому обладнанні, в разі перевірок з боку податкової? Які наслідки можуть бути для нас, якщо ми будемо надавати в оренду приміщення та обладнання нерезиденту безпосередньо (не представництву)?

Виправлення старих помилок з податку на прибуток
За результатами аудиторської перевірки виявлені помилки в бухгалтерському обліку: вартість створення основних засобів з метою виробництва віднесена на собівартість продукції, а не на рахунки обліку основних засобів. Подібні помилки виявлені як в 2014 році (період існування окремого податкового обліку), так і в 2015 році, коли оподатковуваний прибуток розраховувався за даними бухгалтерського обліку. Яким чином внести зміни до бухгалтерського обліку та відобразити ці зміні в декларації з прибутку підприємства?

Транспортний обов'язок перед Україною
Чи має право військкомат перевіряти техніку юрособи? Підприємство займається будівництвом доріг та має лише важку та специфічну техніку для прокладання та укочення доріг, — навіщо така техніка в зоні АТО? Склали акт перевірки. Які наслідки?

До змісту номеру