• Посилання скопійовано

Кредит-нота від нерезидента

Під час співпраці з постачальником-нерезидентом виявлено заводський брак. Виставлено претензію та отримано кредит-ноту. Як відобразити операцію в обліку, якщо товар оплачено авансом? У МД вартість товару зазначено за мінусом кредит-ноти, а мито і ПДВ нараховано та сплачено на повну вартість за інвойсом. Як правильно відобразити вартість отриманого товару?

Виявлення покупцем дефектних чи бракованих товарів на практиці супроводжується зміною компенсації придбаного товару. I в міжнародній практиці кредит-нота є розрахунком, повідомленням однієї сторони угоди другою про запис у кредит її рахунку певної суми. Затвердженої форми цього документа немає, тому така операція оформляється додатковою угодою, листом від контрагента, актом про дефекти товару.

Отже, за кредит-нотою від постачальника-нерезидента змінюються умови ЗЕД-договору та переглядається компенсація товару. Якщо кредит-нота від нерезидента не містить обов'язкових реквізитів за п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік, рекомендуємо додатково оформити таку операцію бухдовідкою.

Слід урахувати, що мито та ПДВ на митниці під час митного оформлення сплачено з митної вартості товару, і ця вартість, вочевидь, розраховувалася з незміненої договірної вартості. Якщо договірна вартість товару з урахуванням кредит-ноти зменшена, це означає, що митна вартість товару під час митних процедур теж може переглядатись. Як наслідок, мито та ПДВ можуть бути перераховані.

Згідно зі ст. 269 МКУ, за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу органу ДФС відомості, зазначені в МД, можуть бути змінені. За ч. 2 ст. 269 МКУ внесення змін до МД, прийнятої органом ДФС, допускається протягом 3-х років з дня завершення митного оформлення. Зміни мають стосуватися лише товарів, зазначених у МД. У заяві про внесення змін до МД (дод. 3 до Положення №450) зазначаються причини зміни. До заяви додаються завірені в установленому порядку копії таких документів. Вважаємо, що такими документами можуть бути: додаткова угода до ЗЕД-договору, кредит-нота. Зміни до МД вносять шляхом оформлення аркуша коригування (дод. 4 до Положення №450) відповідно до п. 37 Положення №450. Якщо митний орган оформить аркуш коригування, для імпортера це є підставою для коригування суми ПДВ у складі ПК з ПДВ.

Документом, що посвідчує право на ПК з ПДВ, за п. 201.12 ПКУ є МД, яка підтверджує сплату ПДВ. Сума ПК відображається у рядку 11.1 (або 11.2, якщо ставка 7%). Податківці в IПК від 03.05.2017 р. №41/6/99-99-15-03-02-15/IПК говорять: якщо у певному звітному періоді відбулось оформлення аркуша коригування, яке призвело до повернення платнику податку зайво сплаченого ПДВ, такий платник ПДВ повинен вилучити зі складу ПК суму ПДВ, зазначену в аркуші коригування. I зробити це треба саме в тому звітному періоді, в якому відбулося оформлення такого аркуша коригування. У ЗIР, підкатегорія 101.23, сказано, що таке коригування відображається на підставі аркуша коригування до МД у рядку 11.1 чи 11.2 (залежно від ставки) декларації з ПДВ зі знаком «мінус».

На баланс товари зараховуються під час розмитнення за первісною вартістю. Складовою первісної вартості будуть суми, що сплачуються постачальникові, та суми ввізного мита:

— Д-т 281 К-т 632 — оприбутковано товар, враховуючи кредит-ноту;

— Д-т 281 К-т 377 — сума мита.

Пам'ятайте, що оплата здійснювалась авансами у валюті, тому на дату оприбуткування товару до уваги слід брати курс НБУ на дату оплати згідно з п. 6 П(С)БО 21.

За умовами запитання покупець здійснював авансові платежі до моменту отримання кредит-ноти. Доходимо висновку, що, враховуючи зміни та кредит-ноту, в обліку наявна дебіторська заборгованість за Д-т 3712 (632). I якщо співпраця з постачальником не є поодиноким фактом, переплату можна зарахувати до оплати майбутніх постачань. Таке зарахування слід передбачити у додатковій угоді. З іншого боку, постачальник може повернути зайво сплачені кошти.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру