• Посилання скопійовано

ФОП не може зареєструватися в «офісі»

При реєстрації ФОП у держреєстрі і платником єдиного податку у виписках зазначається адреса прописки. Нині ФОП уклав договір оренди офісу. Хоче перереєструвати адресу ЄДР на адресу офісу. Як можна це зробити? Які документи і в який термін слід подати до податкової? Яку адресу зазначати у звітах та в інших документах?

Адреса, що зазначається при реєстрації ФОПом

В Єдиному державному реєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР) містяться такі відомості про фізичну особу — підприємця, як, зокрема, місцезнаходження (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв'язок з фізичною особою — підприємцем) (п. 5 ч. 4 ст. 9 Закону про держреєстрацію).

Місце перебування, місце проживання

Місце перебування — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік.

Місце проживання — житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

Стаття 3 Закону про свободу пересування

Місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Фізична особа може мати кілька місць проживання.

Пункти 1, 6 ст. 29 ЦКУ

На відміну від юрособи, місцезнаходження фізосіб визначається відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема Закону про свободу пересування, Закону про внутрішньо переміщених осіб з урахуванням документів, які підтверджують особу та наведені у ст. 13 Закону про ЄДДР.

Документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України:

а) паспорт громадянина України;

б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

в) дипломатичний паспорт України;

г) службовий паспорт України;

ґ) посвідчення особи моряка;

д) посвідчення члена екіпажу;

е) посвідчення особи на повернення в Україну;

є) тимчасове посвідчення громадянина України;

Пункт 1 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄДДР

Отже, постає запитання: яку адресу можна зазначити при реєстрації фізособи підприємцем? Яку адресу слід вписати у форму 10 при поданні державному реєстратору?

На початку статті ми зазначили, що в ЄДР містяться такі відомості про фізособу-підприємця, як, зокрема, місцезнаходження (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв'язок з фізособою-підприємцем).

Якщо уважно вивчити саму форму №10 «Заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем», то під час реєстрації слід зазначити місце проживання/місцезнаходження, а наприкінці форми — надається інформація для здійснення зв'язку з фізособою-підприємцем. До такої інформація, зокрема, належить номер телефону, електронна адреса, адреса сторінки в мережі Iнтернет, а також інші відомості, які можуть містити й іншу адресу проживання/перебування/місцезнаходження (наразі ми говоримо про адресу офісу, де фактично здійснюється госпдіяльність у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці чи взагалі в іншій області) тощо.

Проте ця інформація є додатковою для зв'язку з фізособою, але не є основним місцем проживання/перебування/місцезнаходження, за яким відбувається реєстрація фізособи як підприємця в ЄДР та взяття на облік в органах ДФС.

Тому ми вважаємо помилковою думку, що фізособа може зареєструватися підприємцем за будь-яким місцезнаходженням, яке вона вважає за потрібне зазначити при заповненні форми №10. Таке місце проживання або місцезнаходження особи, яка має намір стати підприємцем, визначається або відміткою у паспорті про місце реєстрації, або іншим документом, визначеним п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄДДР.

Зміна місця проживання — дії підприємця

Якщо фізособа змінює своє місце проживання, то слід врахувати приписи ст. 6 Закону про свободу пересування.

По-перше, громадянин України зобов'язаний протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

По-друге, реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання.

По-третє, реєстрація місця проживання здійснюється тільки за однією адресою. У разі якщо особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює реєстрацію місця проживання за однією з цих адрес за власним вибором. За адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції.

Отже, фізособа-підприємець має право змінити своє місце проживання на іншу адресу в цій самій чи іншій адміністративно-територіальній одиниці. Але навряд чи можна стверджувати, що така друга адреса місця проживання може бути офісом, тобто нежитловим приміщенням.

Адже, як ми зазначили вище, місце проживання — це будь-яке приміщення житлового фонду.

Тому у разі якщо за умовами запитання особа, яка вирішила змінити місце реєстрації (місце проживання), не зможе це зробити за місцезнаходженням офісу (орендованого приміщення) — термін «місце проживання» не включає офісні приміщення, лише приміщення житлового фонду. При цьому таке офісне приміщення може бути зазначане підприємцем як додаткова інформація, яка включається державним реєстратором до ЄДР відповідно до розділу 9 заяви за формою №11 — «Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Зміна місця реєстрації — зміни в ЄДР та ДРФО

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону про держреєстрацію, державна реєстрація проводиться незалежно від місцезнаходження юридичної чи фізичної особи в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя, крім державної реєстрації на підставі документів, поданих в електронній формі, що проводиться незалежно від місцезнаходження юридичної чи фізичної особи в межах України.

Жодних штрафів за Законом про держреєстрацію за невнесення змін до відомостей в ЄДР про підприємця у разі зміни останнім місця проживання не передбачено.

Для державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця (ч. 3 ст. 18 Закону про держреєстрацію), що містяться в ЄДР та стосуються місця проживання, подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, що містяться в ЄДР;

2) документ про сплату адміністративного збору — у випадках, передбачених цим Законом.

Але документи для зміни до ЄДР (форма №11) можна подати лише за умови, що особа проставила відмітку в паспорті (якщо особа має ID-картку, то виписка з Єдиного державного демографічного реєстру, що видається міграційною службою) про зміну місця реєстрації (місця прописки/проживання).

Увага, самозайняті особи!

Тут потрібно згадати й про те, що самозайняті особи зобов'язані подавати до контролюючих органів за місцем свого обліку (до відповідного органу ДФС) відомості про зміну облікових даних протягом місяця з дня виникнення таких змін. Зміни до відомостей про самозайняту особу, які містяться у ЄДР, набирають чинності з дня внесення відповідного запису до такого реєстру (п. 65.9 ПКУ).

Проте фізосіб-підприємців ця норма не стосується, оскільки відповідні зміни подаються державними реєстраторами (п. 66.5 ПКУ, ст. 13 Закону про держреєстрацію).

Якщо фізособа, скажімо, орендує квартиру для проживання та офіс в іншому місті України, ніж місце проживання (прописка) за даними ЄДР, то жодних повідомлень державному реєстратору подавати не потрібно (хіба що такий підприємець бажає внести зміни до інформації для здійснення зв'язку з ним — розділ 9 форми №11).

Укладення договору оренди — повідомлення до ДФС

При укладенні договору оренди офісу (беремо до уваги, що місце проживання (прописка) фізособи-підприємця не змінюється) такий підприємець може подати повідомлення до органу ДФС за місцем обліку про такий орендований офіс за формою №20-ОПП.

Адже, відповідно до п. 63.3 ПКУ, з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Об'єктами оподаткування й об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ.

Платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Заява про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається у відповідний контролюючий орган протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об'єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню.

Податкова адреса ФОПа — за даними ЄДР

Відповідно до п. 48.3 ПКУ, податкова декларація повинна містити, зокрема, місцезнаходження (місце проживання) платника податків.

Відповідно до п. 6.1 Порядку №1588, взяття на облік за основним місцем обліку фізособи-підприємця здійснюється після її державної реєстрації згідно із Законом про держреєстрацію контролюючим органом за місцем її державної реєстрації на підставі відомостей про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця. Тобто взяття на облік здійснюється за місцем проживання (прописки), яке зазначається в ЄДР. Відповідно, ця адреса (місце прописки) має бути відображене й у податковій звітності, яка подається до органів ДФС.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Закон про внутрішньо переміщених осіб — Закон України від 20.10.2014 р. №1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».
  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Закон про ЄДДР — Закон України від 20.11.2012 р. №5492-VI «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».
  • Закон про свободу пересування — Закон України від 11.12.2003 р. №1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру