• Посилання скопійовано

Витрати на ліцензію у ФОПА

Підприємець перейшов на загальну систему з 01.04.2017 р. У квітні — травні діяльність не здійснював, але заплатив за ліцензію на торгівлю алкоголем та тютюном. Чи включається плата за ліцензію до витрат підприємця, якщо доходу він не отримав?

Серед переліку витрат, на які ФОП на загальній системі має право згідно з пп. 177.4.3 ПКУ, є платежі за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності. Як відомо, роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися за наявності у СГ ліцензій. I хоча ліцензія видається на один рік, плата за неї здійснюється щокварталу рівними частками відповідно до Закону №4811.

Увага: витрати ФОПа мають бути пов'язані з отриманням доходів. Адже, відповідно до п. 177.2 ПКУ, об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з госпдіяльністю. Це означає, що без доходу не може бути витрат. Але не хвилюйтесь: якщо в будь-якому кварталі ФОП не отримував доходу, це не означає, що протягом звітного року втрачається право на витрати. Якщо ФОП протягом року отримує дохід, він має право відобразити понесені витрати, пов'язані з госпдіяльністю.

I ще один важливий момент. Протягом звітного року ФОП щокварталу (крім четвертого) сплачує авансові платежі з ПДФО згідно з пп. 177.5.1 ПКУ: до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня. Розрахунок сум здійснюється за фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат2 кожного календарного кварталу (графа 9 Книги за результатом діяльності кварталу). Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від'ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується.

А вже остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік, як сказано у пп. 177.5.3 ПКУ, здійснюється підприємцем самостійно за даними, зазначеними в річній декларації3, з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО на підставі документального підтвердження факту його сплати.

1 Закон України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

2 Форма затверджена наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481.

3 Форма затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859.

Зверніть увагу!

ФОП, який перейшов зі спрощеної системи оподаткування на загальну протягом року, повинен подати декларацію за результатом кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему (пп. 177.5.2 ПКУ). Декларація подається протягом 40 к. д., наступних за останнім календарним днем податкового кварталу. За умовами запитання, вперше ФОП звітуватиме до 09.08.2017 р. за результатом II кварталу 2017 р. Разом із декларацією буде заповнюватися додаток Ф2, в розділі I цього додатка і буде відображено результат діяльності звітного кварталу. У рядку 1.2 розділу II слід показати суму сплаченого до 20 липня авансового платежу.

Отже, враховуючи умови запитання, якщо протягом квітня — травня звітного року ФОП не має виручки (графи 2 — 4 Книги обліку порожні), то й права на витрати немає. Крім цього, авансовий платіж, який треба сплатити до 20 липня, за умови відсутності виручки ще й у червні, сплачуватися не буде.

Якщо у червні ФОП торгуватиме алкоголем і тютюном, то у Книзі будуть заповнені графи 1 — 4, 5, 6, ймовірно 7, 8 та за результатом діяльності з'явиться показник у графі 9. Цей показник є сумою чистого оподатковуваного доходу, відповідно до якого розраховується авансовий платіж з ПДФО за ставкою 18%. Якщо дохід буде отримано у III кварталі, то сплачені суми за ліцензію у попередньому кварталі відносять до витрат III кварталу.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру