• Посилання скопійовано

Акциз: нова форма декларації, накладної та РК

Міністерство фінансів України своїми наказами від 24.04.2017 р. №451 та №452 затвердило зміни до декларації акцизного податку, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, форми заявки на поповнення (коригування) залишку пального та порядків їх заповнення. Проаналізуймо, в чому суть новацій.

Форми акцизної накладної (АН) та розрахунку коригування (РК)

Самі форми акцизної накладної та розрахунку коригування до неї залишаються незмінними. Але є окремі новації щодо заповнення цих документів.

Реалізація пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів

З 01.01.2017 р. не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання та передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно1), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками (пп. 14.1.212 ПКУ). За такими операціями акциз сплачують тільки безпосередні виробники за умови зазначення коду УКТЗЕД у пп. 215.3.4 ПКУ, а ті суб'єкти господарювання, що займаються перепродажем, вже акциз з таких реалізацій сплачувати не повинні, а отже, і акцизні накладні, розрахунки коригування вони ні складати, ні реєструвати в ЄРАН не повинні (немає об'єкта оподаткування).

Норми п. 8 розд. I Порядку №2182 передбачають, що в АН, РК до АН зазначаються основні реквізити особи (платника податку), що реалізує пальне, та особи — отримувача пального:

для юридичної особи — найменування та код за ЄДРПОУ;

1 Прикладами такої продукції можуть бути нафтові розчинники для окремих виробничих та побутових цілей (бензин, уайт-спірити, ацетон), гас для гасових ламп у ємностях до 2 літрів.

2 Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затверджений наказом Мінфіну від 25.02.2016 р. №218.

для фізичної особи — прізвище, ім'я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (серія та номер паспорта зазначаються фізичними особами — підприємцями, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта).

I тепер з'явився «новий отримувач». Для уповноважених юридичних осіб, які ведуть облік діяльності за договорами про спільну діяльність — назва договору, найменування уповноваженої особи та податковий номер.

Але такі обов'язкові реквізити не зазначаються в ситуаціях:

— реалізації отримувачам — неплатникам акцизного податку з реалізації пального (кінцевим споживачам та суб'єктам господарювання, яких немає у Реєстрі платників акцизного податку);

— відвантаження пального з метою власного споживання;

— втрати пального як в межах, так і понад установлені норми втрат, псування, знищення пального, включаючи випадки внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального.

У таких випадках у заголовній частині у графах для покупця зазначатиметься «Неплатник», умовний код «1000000000» та свій тип причини. Змінами додано новий тип причини «6».

Новий тип причини

До п. 4 розділу II та п. 8 розділу III Порядку №218 додано шостий тип причини невидачі акцизної накладної та розрахунку коригування до неї отримувачу пального — «6 — виробництво пального в споживчій тарі ємністю до двох літрів (включно)». Відповідний тип причини додано до примітки 1 АН та РК до неї.

Крім того, з 1 січня 2017 року із пп. 14.1.212 ПКУ, який роз'яснює, що слід розуміти під реалізацією суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, виключено слова «а також фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 цього Кодексу, незалежно від форми розрахунків». I друге речення пп. 215.3.10 ПКУ, яким було встановлено ставку для роздрібного продажу пального, також видалено. Суть таких новацій полягає в тому, що акцизний податок для роздрібних реалізаторів пального та відповідну ставку для роздрібного продажу пального виключено.

Виробники пального або імпортери, які постачають пальне на АЗС, складають на їх ім'я АН за загальними правилами. А вже при роздрібній реалізації пального, крім пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів, такі продавці й далі будуть складати АН на неплатника або платника акцизного податку залежно від статусу покупця — по суті, такі суб'єкти господарювання не сплачують акцизний податок з роздрібної реалізації пального, але звільнення від складання АН та їх реєстрації в ЄРАН для них не передбачено. Це означає, що виробники підакцизного пального, що реалізується у ємностях не більше 2 літрів, складають акцизну накладну на таку реалізацію, реєструють її в ЄРАН, але вже не видають її покупцям. Відповідно, покупець не має можливості отримати вхідний залишок такого пального та не повинен виписувати та реєструвати свою акцизну накладну при подальшому перепродажу пального.

Розділ II додатка 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» до декларації акцизного податку такі реалізатори також не заповнюють. I, до речі, реалізатори пального у ємностях до 2 літрів включно не несуть відповідальності за нескладання та нереєстрацію акцизних накладних на реалізацію такого пального.

АН та РК за у межах ст. 229 ПКУ

АН, які передбачають відвантаження пального на окремих умовах у межах ст. 229 ПКУ, можуть бути виписані із типом причини «2» у межах ліміту квот, установлених Кабміном для отримувачів такого пального (п. 4 розділу II Порядку №218). Суть у тому, щоб мати можливість проконтролювати обсяги пального у межах таких квот.

Операції у межах ст. 229 ПКУ

Нагадаємо, мова йде про такі операції, як постачання:

— етилового спирту;

— нафтопродуктів, вироблених в Україні, що використовуються як сировина для нафтохімічної промисловості;

— нафтопродуктів, ввезених в Україну, що використовуються як сировина для нафтохімічної промисловості;

— нафтопродуктів, вироблених в Україні, що використовуються як сировина для хімічної промисловості;

— нафтопродуктів, ввезених в Україну, що використовуються як сировина для хімічної промисловості;

— речовин, що використовуються як компоненти вироблених в Україні моторних палив, які використовуються як сировина для хімічної промисловості;

— речовин, що використовуються як компоненти ввезених в Україну моторних палив, які використовуються як сировина для хімічної промисловості.

Оскільки для РК до АН такої вказівки не передбачено, найімовірніше, регулятор має намір сказати, що розрахунок коригування за операціями у межах ст. 229 ПКУ може складатися лише у разі зменшення обсягів пального. Якщо ж ідеться про збільшення обсягів пального, складається нова акцизна накладна в межах установлених квот.

Завдяки новаціям в АН (РК) зазначаються реквізити отримувача такого пального — найменування та код згідно з ЄДРПОУ (оновлена редакція п. 8 розділу I та п. 6 розділу II Порядку №218). Крім того, слід уважно заповнювати реквізити отримувача: тип причини невидачі її отримувачу «2» зобов'язує зазначати особу — отримувача пального відповідно до переліку підприємств, яким надано квоти на підакцизну продукцію, що ввозиться чи відвантажується відповідно до ст. 229 ПКУ (оновлена редакція п. 6 розділу II Порядку №218). Те саме стосуються і розрахунку коригування (зміни до п. 12 розділу III Порядку №218).

Тепер заявки на поповнення (коригування) залишку пального, що відвантажується на умовах, установлених ст. 229 ПКУ, слід виокремлювати, бо по таким заявками акцизний податок не нараховується. Крім того, введено окремий тип причини «1» для таких заявок на поповнення залишку пального в СЕА РП. Він проставлятиметься у лівому верхньому кутку заявки (оновлений п. 5 розділу IV Порядку №218), а у графі 8 та у графі «Загальна сума акцизного податку» замість суми акцизного податку слід ставити «0».

Складання заявки на поповнення (коригування) залишку пального Держрезервом

До п. 5 розділу IV Порядку №218 вноситься така норма: «При складанні заявки на поповнення (коригування) залишку пального, в межах інвентаризаційних залишків пального станом на 1 березня 2016 року особою, яка відповідно до покладених на неї завдань організовує виконання затверджених Кабінетом Міністрів України завдань щодо формування, обслуговування, розміщення, відпуску, використання, поповнення та освіження (поповнення) запасів державного матеріального резерву, дотримання нормативних умов їх кількісного та якісного стану та несе відповідальність за їх виконання — проставляється тип причини — «2»*».

Ця зміна стосується лише Держрезерву. Мета цих змін полягає в тому, щоб забезпечити безперебійну реалізацію та поповнення Держрезервом залишків пального з урахуванням вимог ПКУ та законодавства щодо державної таємниці. Норми п. 33 розділу IV Порядку №1131 щодо складання Держрезервом заявок на поповнення обсягів залишку пального (в межах інвентаризаційних залишків пального станом на 01.03.2016 р.) без необхідності сплати акцизного податку оновлено. У графі 8 заявки та у графі «Загальна сума акцизного податку» сума акцизного податку також не зазначатиметься, замість неї проставлятиметься «0».

1 Порядок електронного адміністрування реалізації пального, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 р. №113 «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального».

Приємно, що і технічні помилки виявлено і виправлено. У пункті 6 розділу II Порядку №218 замінили цифру 5 на цифру 4, адже порядок заповнення вступної частини акцизної накладної викладено у пунктах 1 — 4 розділу II Порядку №218, а не у пунктах 1 — 5 цього розділу.

На момент написання цієї статті передбачається, що Наказ №452 буде опубліковано в «Офіційному віснику України» №44 06.06.2017 р., тож нова форма АН та РК до неї буде, очевидно, діяти із 6 червня 2017 р.

Акцизна декларація

Зазнала змін і декларація акцизного податку.

Норми графи «Код показника додатка» розділу А «Податкові зобов'язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше» в ряд. А10 змінено.

До розділу Б «Податкові зобов'язання з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну (в тому числі тютюнової сировини, тютюнових відходів)» включено операції щодо звільнення тютюнової сировини від сплати акцизного податку: доповнено рядок за кодом операції «Б7». У графі 3 «Код показника додатка» рядка за кодом операції «Б8» букви, знаки та цифри «Д.5 (к.10)» виключено.

Рядок за кодом операції «Б7» після цифр «213.3.6» доповнено знаком та цифрами «, 213.3.13». Йдеться про те, що операції: ввезення на митну територію України неферментованої (непереробленої) тютюнової сировини тютюново-ферментаційними заводами, які здійснюють реалізацію ферментованої (переробленої) тютюнової сировини виробникам тютюнових виробів або її експорт; реалізації тютюнової сировини тютюново-ферментаційним заводам особами, які виробляють тютюнову сировину на території України, а також реалізації ферментованої (переробленої) тютюнової сировини тютюново-ферментаційними заводами виробникам тютюнових виробів — є операціями, що звільняються від оподаткування акцизним податком. Тепер такі операції знайдуть своє відображення в ряд. Б7.

У розділі В рядок В17 змінив свою назву. Тепер тут зазначатиметься сума пільг з операцій, визначених п. 213.2, 213.3 та ст. 229 ПКУ, застосування яких зупинено відповідно до п. 38.5 підр. 10 розд. ХХ ПКУ. Йдеться про звільнення від оподаткування товарів (продукції), що вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною декларацією. Під звільнення підпадають і реалізація легкових автомобілів для інвалідів, у тому числі дітей-інвалідів, оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, коштів фондів загальнообов'язкового держстрахування, а також легкових автомобілів спеціального призначення, ввезення в України підакцизних товарів (продукції) у вигляді сировини для виробництва підакцизних товарів за умови подальшого виготовлення з такої сировини інших підакцизних товарів (продукції, у тому числі сировини) для реалізації на митній території України або на експорт1.

1 Ця норма не поширюється на операції з ввезення пального (пп. 213.3.6 ПКУ).

Крім того, розд. В доповнюється новим рядком такого змісту:

В18 Сума податкових зобов'язань (сума значень рядків В1 — В10 та В17, за вирахуванням рядка В11)
х
   

I посилання на цей рядок знайшло своє відображення в табличній частині додатка 8.

У додатку 5 в обрахунку показника графи 10 графа 9 тепер участі брати не буде: літери та цифри «((гр. 7 х гр. 8) - гр. 9)» замінено літерами та цифрами «(гр. 7 х гр. 8)».

Розділ II додатка 6 тепер буде заповнюватися платниками акцизного податку тільки при виправленні або уточненні показників звітності за податкові (звітні) періоди до 1 січня 2017 року.

Акцизну декларацію зможуть заповнювати і ті особи, які відмовилися від отримання ідентифікаційного коду: слова «Серію та номер паспорта зазначають фізичні особи, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта» замінено на слова «Серію (за наявності) та номер паспорта зазначають фізичні особи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті».

На момент написання цієї статті передбачається, що Наказ №451, яким затверджується нова форма акцизної декларації, буде опубліковано в «Офіційному віснику України» №44 06.06.2017 р., а з огляду на приписи п. 46.6 ПКУ застосовувати нову форму акцизної декларації слід буде зі звітності за липень 2017 р.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру