• Посилання скопійовано

Суть справи

Акциз: нова форма декларації, накладної та РК
Міністерство фінансів України своїми наказами від 24.04.2017 р. №451 та №452 затвердило зміни до декларації акцизного податку, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, форми заявки на поповнення (коригування) залишку пального та порядків їх заповнення. Проаналізуймо, в чому суть новацій.

Уточнення у звітності з ПДВ
Приписи ст. 50 ПКУ регламентують внесення виправлень та уточнень до вже поданої звітності. У разі виправлення помилок через УР слід на момент подання таких виправлень сплатити 3%. Поговоримо про практику внесення виправлень до звітності з ПДВ.

Витрати на ліцензію у ФОПА
Підприємець перейшов на загальну систему з 01.04.2017 р. У квітні — травні діяльність не здійснював, але заплатив за ліцензію на торгівлю алкоголем та тютюном. Чи включається плата за ліцензію до витрат підприємця, якщо доходу він не отримав?

Кредит/позика від нерезидента
Отримання кредитних коштів від нерезидента дозволяє підприємству поповнити свої оборотні кошти. Втім, підприємству — отримувачу таких коштів слід звернути увагу не лише на особливості процедури реєстрації інвалютного кредиту, а й бути обізнаним із його відображенням у бухгалтерському та податковому видах обліку. Про це й поговоримо далі.

Зміна одиниці виміру при продажу товару
Iноді продавець продає товар в інших одиницях виміру, ніж ті, в яких його було придбано. Найчастіше таке буває у роздрібній торгівлі, де товар закуповується великими партіями, а продається малими або поштучно. Як така зміна одиниці оформлюється документально, розглянемо в цій статті.

Указ Президента — не корсарська ліцензія
Дехто сприйняв Указ про санкції до розробників програм «1С» та «Парус» як дозвіл на користування піратськими, себто контрафактними примірниками цих програм. З'ясуймо, чи це справді так.

Єдиний соцвнесок на подарунок працівникові
ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 23.05.2017 р. №310/6/99-99-15-01-01-15/IПК (див. «ДК» №23/2017) зазначила: «Дохід у вигляді вартості дарунка, що нараховується роботодавцем найманому працівникові, є базою нарахування єдиного внеску». Розгляньмо, як оподатковуються подарунки працівникам.

Померлий засновник — колапс для ТОВ
Що робити в ситуації, коли помирає єдиний засновник ТОВ? Чи можна продовжувати госпдіяльність на цьому підприємстві і якщо так, то яким чином? Як бути з підписом керівника, чи можна повідомити всіх контрагентів, що діяльність передається до його сина, який оформляється як ФОП? Чи треба переукладати договори? У статуті про правонаступництво жодного слова.

Автострахування на підприємстві
Використання автомобіля на підприємстві передбачає витрати на страхування. Як обліковувати страхові платежі? Чи належать вони до витрат господарської діяльності? Як відобразити в обліку отримані від страхової компанії відшкодування? Про все це поговоримо в статті.

Виплата коштів колишньому ФОПУ
Консультація від 24.05.2017 р. №353/6/99-99-13-02-03-15/IПК (див. «ДК» №23/2017) буде корисною СГ, які співпрацюють із підприємцями: на дату виплати коштів слід перевірити статус контрагента.

До змісту номеру