• Посилання скопійовано

Санкції РНБО для «1С»?

16 травня було оприлюднено Указ Президента від 15.05.2017 р. №133/2017. Ним введено в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28.04.2017 р. «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». До списку осіб, на яких накладаються санкції, потрапили і компанії-розробники програмного забезпечення: «ABBYY» і ТОВ «Абі Україна ЛТД».

Санкції та обмеження

Санкції стосуються 468 юридичних та 1228 фізичних осіб1.

1 http://www.president.gov.ua/storage/j-files-storage/00/40/26/39e6a69b837b8f15f8885e00fbd9bae2_1494864880.pdf, http://www.president.gov.ua/storage/j-files-storage/00/40/30/6f76b8df9d0716da74bb4ae6a900d483_1494864914.pdf.

Як бачимо, санкції, зокрема, передбачають блокування доступу до соціальних мереж «ВКонтакте» й «Однокласники», сервісів «Яндексу», антивірусів «Лабаторія Касперського» і «Доктор Веб» тощо. По суті, РНБО заборонила інтернет-провайдерам надавати доступ користувачам Iнтернету до цих ресурсів. Ті інтернет-провайдери, які не виконають такого рішення РНБО, будуть притягнуті до адміністративної відповідальності та накладення штрафу: за порушення умов і правил, що регламентують діяльність у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України, передбачену ліцензіями, дозволами, — штраф на посадових осіб підприємств та організацій усіх форм власності у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 — 3400 грн). Порушення, вчинені повторно впродовж року після накладення адміністративного стягнення, призведуть до накладення штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн — 5100 грн). Жодних санкцій чи штрафів щодо кінцевих користувачів не передбачено!

Крім того, економічні санкції поширюються на постачальника ТОВ «1С» та інших постачальників ERP-систем: ЗАТ «Галактика Центр» і ТОВ «Корпорація «Парус». Крім цього, до списку потрапили інші компанії — розробники програмного забезпечення: «ABBYY» і ТОВ «Абі Україна ЛТД».

Для цих компаній на 3 роки передбачено чималий перелік видів санкційних заходів:

1) блокування активів — тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

2) обмеження торговельних операцій;

3) запобігання виведенню капіталів за межі України;

4) зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань;

5) обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування;

6) заборона здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб — резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких перебуває у власності іноземної держави, а також державних закупівель у інших суб'єктів господарювання, що здійснюють продаж товарів, робіт, послуг походженням з іноземної держави, до якої застосовано санкції згідно з Законом від 14.08.2014 р. №1644-VII «Про санкції»;

7) припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

8) заборона передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності.

Iз цього переліку всім нам будуть цікаві заходи за номерами 5 та 8, решта стосується безпосередньо самої юрособи.

Можна доволі впевнено стверджувати, що під санкції потрапили конкретна юрособа — виробник програми (ТзОВ «1С», зареєстрована в Москві) та деякі юрособи — франчайзери, дилери та дистриб'ютори програмного комплексу «1С». Чи потрапив під заборону сам програмний продукт «1С»? Формально — ні.

Якщо йдеться про офлайн-версію цього програмного комплексу, то тут усе легально. Але ж більшість підприємств використовують його як інструмент обміну електронними документами з контрагентами. Ось тут можуть бути проблеми, бо для частини підприємств, пов'язаних із програмним продуктом «1С», встановлено обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування, а це означає, що оновлення програм буде неможливим (бо оновлення надходять через мережі загального користування).

Яким чином інтернет-провайдери реально будуть реалізовувати такі обмеження, наразі невідомо. Але не все так погано. В Україні працюють близько 500 франчайзі програми (працює понад 11 тис. працівників і ще 150 — 200 тисяч спеціалістів обслуговують програму), і вони не внесені до санкційного списку. На співпрацю з цими компаніями немає жодних заборон. Тож цілком справедливо можна стверджувати, що всі підприємства та підприємці України, які перебувають на обслуговуванні у компаній, не внесених до санкційного списку, мають усі можливості і права і надалі використовувати в своїй роботі програмний комплекс «1С». Але недовго! Бо час не стоїть на місці. Оновлення програмного комплексу можуть бути як дрібні (наприклад, оновлення конфігурації, яку можуть обслужити підприємства поза санкційним списком), так і глобальні (можуть будуть проведені тими компаніями, що потрапили під санкції), тож слід готуватися до змін в обліковому житті бухгалтерів. У будь-якому разі відповідні пропозиції щодо змін в обслуговуванні на договірних умовах мають надходити саме від таких виконавців (франчайзі) користувачам «1С».

Що може запропонувати український ринок

На жаль, небагато. Усі розуміють, що рішення РНБО є необхідним для національної безпеки України. Але ж альтернатив, по суті, немає. Ринок українського бухгалтерського програмного забезпечення не готовий надати українському бізнесу хоч якісь альтернативні варіанти, з якими можна було б працювати.

SAP/R3, Microsoft Dynamics NAV є дорогими для малого та середнього бізнесу. Крім того, просто перенести дані з однієї програми до іншої — не вийде. Під «1С» на підприємствах підв'язані й інші бізнес-рішення. «1С» була легка у використанні, чого не можна сказати про SAP — а це означає, що для переведення обліку на новий лад потрібні час та кошти для навчання персоналу та переналаштування бізнес-процесів.

Сподіваємось, українські IТ-компанії скористаються цією ситуацією й оперативно нададуть бізнесу альтернативні варіанти ведення обліку.

Офіційна позиція «1С»

Компанія 1с.ua на своєму офіційному сайті1 офіційно повідомила, що «Програма 1С:Підприємство повністю працездатна, технічна підтримка працює у штатному режимі, всі інформаційно-методологічні ресурси доступні для користування. Партнери 1С:Франчайзі продовжують надавати послуги з оновлення продуктів і інформаційно-технологічної підтримки користувачів програмних продуктів 1С:Підприємства. Користувачі можуть отримати консультації щодо роботи рішень 1С:Підприємства як телефоном, так й електронною поштою».

1 http://1c.ua/ua/news/detail/633399/.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру