• Посилання скопійовано

Зміни до форми №20-ОПП

Наказом Мінфіну від 21.12.2016 р. №1125 внесено зміни до Порядку №15881. Зміни набирають чинності з 19.03.2017 р. — через 30 днів з дня офіційного опублікування наказу в «Офіційному віснику України» №14/2017 (17.02.2017 р.). У цій статті піде мова про форму №20-ОПП: нагадаємо основні моменти та проаналізуємо зміни.

Загальні моменти

Платники податків зобов'язані повідомляти про всі об'єкти оподаткування й об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем свого обліку у порядку, встановленому розділом VIII Порядку №1588 (п. 8.1 Порядку №1588). Ці об'єкти можуть виникати як за основним, так і за неосновним місцем обліку платника податків (абз. 3 та 4 п. 63.3 ПКУ). Так, об'єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об'єкти, визначені податковим законодавством, із наявністю яких податкове законодавство пов'язує виникнення у платника податкового обов'язку (п. 22.1 ПКУ). Нагадаємо, що основне місце обліку — за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи, а неосновне — за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (п. 63.3 ПКУ). У разі створення, зміни відомостей та закриття об'єктів оподаткування за основним або неосновним місцем обліку слід подавати Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. №20-ОПП2.

Коли ф. №20-ОПП не подається

Форму №20-ОПП не треба подавати, якщо інформація про об'єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг), відображається у відповідній податковій звітності платника податків (декларації з податку на прибуток, з ПДВ, формі №1ДФ тощо)*.

* ЗIР, підкатегорія 119.11, відповідь на запитання «Які СГ та у яких випадках не повинні подавати повідомлення за ф. №20-ОПП?».

Зміни щодо порядку подання ф. №20-ОПП

До 19.03.2017 р. було визначено тільки строк подання ф. №20-ОПП після реєстрації, створення чи відкриття об'єктів оподаткування — 10 р. д. — та подання її за основним місцем обліку платника податків. Спосіб подання ф. №20-ОПП визначено не було, тож платники податків були обмежені у часі та просторі тим, що ф. №20-ОПП подавалася тільки на паперових носіях, особисто або через уповноважену особу. Втім, у листі від 21.03.2013 р. №1684/Н/18-3114 податківці вказали на те, що платник податку має змогу надіслати цей звіт поштою (звичайно, рекомендованим листом з описом вкладення). Але це не вирішувало проблему дотримання 10-денного строку подання ф. №20-ОПП — адже як його визначати при поданні її поштою? Залишалося сподіватися на те, що податківці отримають її до закінчення цього строку. Також у ЗIР, підкатегорія 119.113, податківці наголосили, що у Порядку №1588 не передбачено можливості подання ф. №20-ОПП в електронному вигляді, а тому в такому вигляді вона не подається. Тепер у п. 8.4 Порядку №1588 прямо передбачено можливість подання форми №20-ОПП засобами електронного зв'язку. Звичайно, це можуть зробити лише платники податків, які уклали з податковим органом договір про визнання електронних документів.

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

2 Форма повідомлення наведена у додатку 10 до оновленого Порядку №1588.

3 Відповідь на запитання: «Чи може СГ подавати до контролюючого органу в електронному вигляді заяви за ф. №1-ОПП, ф. №5-ОПП, ф. №8-ОПП та повідомлення за ф. №20-ОПП?».

Строк подання ф. №20-ОПП у разі зміни інформації не визначено як у попередній редакції Порядку №1588, так і в новій. Тому при внесенні таких змін рекомендуємо дотримуватися строку у 10 р. д. — як і для подання ф. №20-ОПП у разі реєстрації, створення чи відкриття об'єктів оподаткування.

Зміни у порядку заповнення ф. №20-ОПП

Скорочено перелік кодів ознаки надання інформації у ф. №20-ОПП. Тепер у графі 2 ф. №20-ОПП зазначають лише один із трьох кодів: первинне надання інформації, зміна відомостей та закриття об'єкта оподаткування.

У п. 8.5 Порядку №1588 уточнено причини подання ф. №20-ОПП. До списку причин додано зміну виду права об'єкта оподаткування. Ці види прав перелічені у п. 7 Пам'ятки до ф. №20-ОПП — це право власності, право володіння, право користування (сервітут, емфітевзис, суперфіцій), право господарського відання, право оперативного управління, право постійного користування, право довгострокового користування або оренди, право короткострокового користування, оренди або найму, іпотека, довірче управління майном). Список цих прав є вичерпним, тож слід обрати одне з них. Наприклад, при зміні виду права з «права оренди» на «право власності» треба подавати зміни до ф. №20-ОПП. Відповідна графа і раніше була передбачена у ф. №20-ОПП, але у самому Порядку №1588 про неї не згадувалося.

У разі заповнення форми №20-ОПП у зв'язку зі змінами в об'єкті оподаткування вже не треба зазначати поряд із реквізитом, який змінився, у дужках його попереднє значення.

У разі зміни призначення об'єкта оподаткування або його перепрофілювання змінюється й ідентифікатор цього об'єкта (графа 5 ф. №20-ОПП). Iдентифікатор — числове значення, яке складається з 8 знаків — 3 знака коду типу об'єкта і 5 знаків — внутрішній ідентифікатор, прийнятий самим платником.

З 19.03.2017 р. платники податків зможуть переглянути інформацію про об'єкти оподаткування, у тому числі про ідентифікатор об'єкта оподаткування, присвоєний ДФС, у приватній частині Електронного кабінету платника (п. 4 Наказу №1125). У разі необхідності зміни ідентифікатора об'єкта оподаткування платник податків може подати до контролюючого органу ф. №20-ОПП зі змінами щодо об'єкта оподаткування, в якій інформація щодо такого об'єкта оподаткування подається двома рядками: в одному рядку — про закриття об'єкта оподаткування, у другому — оновлена інформація про об'єкт оподаткування. Згідно з п. 3 наказу Мінфіну від 21.12.2016 р. №1125, ДФС має місяць з дня набрання чинності цим наказом (тобто до 19.04.2017 р.) для забезпечення внесення до інформації про об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, поданої платниками податків до 19.03.2017 р., ідентифікаторів об'єктів оподаткування, які є унікальними серед об'єктів оподаткування платника податків.

Оновленим п. 8.7 Порядку №1588 запроваджується оприлюднення Класифікатора об'єктів адміністративно-територіального устрою на офіційному веб-сайті Держстату — у зв'язку з уведенням нових граф 6 та 7 до ф. №20-ОПП.

Взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється, зокрема, на підставі ф. №20-ОПП, якщо у ф. №20-ОПП платник податків визначив контролюючий орган, у якому він бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об'єкта оподаткування. На підставі проставленої позначки в графі 11 ф. №20-ОПП здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням об'єкта оподаткування (інформація про це береться з граф 6, 7, 8 ф. №20-ОПП). При цьому не треба зазначати такий контролюючий орган — достатньо позначки в графі 11. Подавши ф. №20-ОПП з такою позначкою, платник податків звільняється від подання ф. №17-ОПП (п. 7.2 Порядку №1588).

З ф. №20-ОПП забрано графи про наявність РРО та патентів, ліцензій, дозволів — через те що контролюючі органи вже мають таку інформацію і дублювати її не треба. Але слід мати на увазі, що реєстрацію РРО у новоствореному підрозділі, про який ще не надано інформацію у ф. №20-ОПП, податківці не проведуть. Спочатку слід подати ф. №20-ОПП, а потім уже подавати заяви про реєстрацію РРО та КОРО1.

1 Форми цих заяв затверджені наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

Насамкінець зазначимо, що до ф. №20-ОПП додано Пам'ятку, в якій детально розписано основні правила заповнення ф. №20-ОПП, що, безумовно, є позитивною зміною.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру