• Посилання скопійовано

Декларація з транспортного податку — проект

Зміни у частині транспортного податку є чинними з 01.01.2017 р., і платники вже подали декларації на поточний звітний рік, які не враховували змін. 16.03.2017 р. на сайті ДФСУ1 розміщено проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до форми Податкової декларації з транспортного податку». Ознайомимося з ним.

Порядок розрахунку податку

Транспортний податок, згідно з пп. 267.2.1 ПКУ, сплачується фізичними та юридичними особами, у т. ч. нерезидентами, які є власниками легкових авто. У 2017 році, як і в попередньому, слід контролювати вік автомобіля і середньоринкову вартість транспортного засобу (далі — ТЗ). Так, об'єктом оподаткування за пп. 267.2.1 ПКУ є легкові автомобілі:

— з року випуску яких минуло не більше 5 років;

— вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП, установленої законом на 1 січня (у 2017 році це 3200 грн х 375 = 1200000 грн).

На офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку України (http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA) до 1 лютого звітного року має розміщуватись інформація щодо переліку таких легкових автомобілів. Перелік повинен містити такі дані: марка, модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна, тип пального.

У 2017 році до уваги вже не береться тип двигуна, тип коробки переключення передач та пробіг легкового автомобіля. Але до критеріїв визначення вартості ТЗ включено тип пального.

Наразі на сайті Мінекономрозвитку розрахунок середньоринкової вартості для легкових автомобілів з метою оподаткування так і залишився за Методикою КМУ від 18.02.2016 р. №66, яку, враховуючи зміни до ПКУ, не оновлено.

Ставка податку залишилася незмінною — 25 тис. грн за кожен легковик на рік (п. 267.4 ПКУ). Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року (пп. 267.5.1 ПКУ).

Платники податку — юрособи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію з транспортного податку з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (до 20.02.2017 р. платники подавали декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №415, яку не було адаптовано до змін). Сплачується податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, які відображено у річній податковій декларації (пп. 267.8.1 ПКУ).

Як зауважують податкові органи2, з метою оподаткування використовується винятково інформація зазначеного відомства. Тому не виключено, що середньоринкову вартість протягом року на певні автомобілі буде скориговано, а це, найімовірніше, дасть підстави для подання уточнень.

1 http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2017-rik/71591.html.

2 http://www.visnuk.com.ua/uk/faq/question/822.

Оновлення звітності

Форма є зручною для заповнення. Потрібно лише уважно враховувати всі уточнення, які проіндексовані окремими виносками у формі.

Шапка декларації залишилася незмінною (внесено технічні правки). Як і раніше, одиниця виміру — гривні з двома десятковими знаками. Iз форми вилучено графу про номерний знак ТЗ.

Додано графу щодо типу пального. Ця інформація зазначається однією цифрою, яка відповідає типу пального, що застосовується у ТЗ. Коди цифр щодо типів пального наводяться наприкінці форми декларації.

Вид пального — «електро»

Серед кодів пального є: бензин, дизельне пальне, газ, електро. Виходить, що власники електрокарів підпадають під категорію платників податку?! У пп. 14.1.141-1 ПКУ наводиться визначення «пального», і такого виду палива, як «електро», там немає.

З іншого боку, до ТЗ на альтернативних видах палива включають: електричні ТЗ, гібридні електромобілі, ТЗ з гнучким вибором палива (Flexible-fuel vehicle),ТЗ на стиснутому природному газі, електромобілі на сонячних батареях, автомобілі, які працюють на біодизелі, і водневі авто. Тому в цьому випадку слід дочекатися роз'яснень.

Для розрахунку суми авансового внеску, який сплачується щокварталу, слід звернути увагу на уточнення під виноскою 11: сума нарахованого податку за базові податкові квартали року, крім суми за останній квартал року, округлюється за загальними правилами. Сума податку за останній квартал року визначається як різниця річної суми податку і суми податку за базові квартали року, крім останнього.

У проекті декларації немає рядків «Розмір заниження (недоплата) податкового зобов'язання з податку» (рядок 9 чинної форми) та «Розмір завищення (переплати) податкового зобов'язання з податку» (рядок 11 чинної форми). Таке оновлення є логічним, адже ці рядки дублювали суми з інших рядків (рядки 8 та 10 чинної форми).

Оновлено інформацію щодо виникнення права власності на легковик. Зокрема, в окремій графі наводитиметься інформація не лише щодо дати реєстрації (як це було раніше), але й дати перереєстрації або зняття ТЗ з обліку. Адже щодо автомобілів, придбаних протягом року, декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий автомобіль, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності (пп. 267.6.4 ПКУ).

У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, у якому він утратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а новим власником — починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об'єкт (пп. 267.6.5 ПКУ).

Показники у колонках щодо суми податку розраховуються з календарного місяця, в якому починає, та/або до календарного місяця, коли припиняє діяти податковий обов'язок платника щодо сплати податкових зобов'язань.

У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування після закінчення граничного терміну подання декларації (після 20 лютого звітного року), юрособа подає декларацію з типом «Уточнююча» протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт. Аналогічна вимога стосується випадку перереєстрації автомобіля до іншого адміністративного району для випадків, коли передбачається взяття на облік платника транспортного податку в іншому контролюючому органі (ЗIР, підкатегорія 111.05).

Пам'ятайте!

За легкові автомобілі, придбані протягом 2017 року, податок сплачується пропорційно до кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію ТЗ (пп. 267.6.6 ПКУ). У разі закінчення п'ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг п'яти років.

У разі подання уточнення, коли нову форму декларації буде затверджено, у рядку 3 слід зазначити дані декларації, що уточнюється. У цьому випадку такі дані беруться з рядка 6 декларації форми, чинної нині (форма за наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №415). У випадку недоплати податкових зобов'язань виникає вимога щодо сплати штрафу за ст. 50 ПКУ. Проте при донарахуванні пені слід врахувати зміни за пп. 129.1.3 та п. 129.4 ПКУ.

Нарахування пені розпочинається після закінчення 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання. На суми грошового зобов'язання, визначеного пп. 129.1.3 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожен календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, чинної на кожен такий день (абз. 2 п. 129.4 ПКУ).

Насамкінець нагадаємо, що відповідно до п. 46.6 ПКУ до визначення нових форм декларацій, які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій, чинні до такого визначення. Це означає, що платники податку, які на 2017 рік вже подали декларації, за новою формою мають звітувати починаючи зі звітності за 2018 рік.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру