• Посилання скопійовано

«Штрафні» податкові різниці

З 1 січня 2017 року маємо нову податкову різницю. Вона регламентована нормами пп. 140.5.11 ПКУ і стосується визнаних підприємством штрафних санкцій у межах цивільного законодавства та цивільно-правових договорів.

Обрахунок податкової різниці

Відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів. Але, увага, в цьому питанні ключовий фактор — статус контрагента. Суми визнаних у бухобліку штрафних санкцій збільшують фінрезультат до оподаткування на суму санкцій у разі, коли контрагентами є особи, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб), та платники податку, діяльність яких оподатковується за ставкою 0% (п. 44 підр. 4 розд. ХХ ПКУ). Розуміємо, що штрафи на користь платників ЄП — юросіб створюють різницю.

Зверніть увагу: йдеться саме про ті штрафи, пені та неустойки, які виставляються конкретному підприємству і визнаються ним (не обов'язково сплачуються). Доки суми штрафних санкцій не є визнаними, ця різниця в обліку та звітності відображатися не буде. I ще один момент: різниця стосується саме тих штрафів, пені та неустойок, що відображаються (нараховуються) у складі витрат (сплачені конкретним підприємством), а от щодо отриманих штрафних санкцій, то вони не беруть участі в обрахунку такої різниці.

Важливо чітко усвідомлювати, що ця податкова різниця «працює» зі штрафами не у межах податкового, трудового чи іншого законодавства, а саме в розрізі цивільно-правових та цивільних правовідносин. Суми штрафних (фінансових) санкцій та пені, нараховані за наслідками перевірок податковими органами або при самостійному виправленні помилок, визнаються витратами у бухобліку, і при цьому на суму таких штрафних (фінансових) санкцій та пені податкові різниці не виникають.

В обрахунку цієї податкової різниці не беруть участь штрафи на користь:

— платників податків, у т. ч. тих, чий прибуток звільнено від оподаткування;

— юросіб-нерезидентів, які отримують доходи в Україні, оподатковувані податком на репатріацію відповідно до п. 141.4 ПКУ;

— постійні представництва нерезидентів, що виконують для них представницькі та інші функції щодо нерезидентів та їх засновників;

— фізосіб (незалежно від системи оподаткування);

— штрафи та пені, нараховані податковими й іншими контролюючими органами.

Якщо ж ідеться про штрафні санкції, що їх підприємство визнає перед платниками податку на прибуток, чий дохід оподатковується за ставкою 0%, підприємствами-«єдиноподатниками», нерезидентами, крім тих, чий прибуток оподатковується податком на репатріацію в Україні, та неприбуткових організацій, — у цьому разі сума штрафних санкцій збільшить фінрезультат до оподаткування.

Ми рекомендуємо дуже уважно відстежувати застереження про статус контрагента ще на етапі підписання договору з ним.

Відображення у бухобліку

Норми п. 20 П(С)БО 16 регламентують відображення визнаних штрафних санкцій у складі інших операційних витрат на субрах. 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки». Якщо платник податків коригує фінрезультат на податкові різниці, то при нарахуванні штрафу через витрати бухгалтерський фінрезультат зменшується, а далі відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ цей показник має бути збільшено.

Для тих, хто керується приписами П(С)БО або МСФЗ і не коригує фінрезультату на податкові різниці, питання обрахунку такої податкової різниці не стоїть: свій фінрезультат вони відображають суто у межах операцій бухобліку. Для них витрати на штрафи відображаються тільки у бухобліку на рахунку витрат, і через витрати вони зменшуватимуть фінрезультат у межах оподаткування податком на прибуток.

Податкова різниця у звітності

Чинна на сьогодні форма декларації з податку на прибуток з її додатками не передбачає відображення в ній податкової різниці за штрафами. А враховуючи, що перший квартал 2017 року добігає кінця, перед квартальними платниками податку на прибуток уже скоро постане потреба відображати таку різницю у звітності. Як варіант, можна суму такої різниці включити до показника рядка 03, а в додатку РI його не включати (в цьому разі доведеться вимкнути автоперевірку звітності). Звітність матиме розбіжність. I природу такої розбіжності треба буде пояснити, вказавши на таке пояснення в розділі «Наявність доповнення». Такий варіант озвучували податківці в листі від 18.01.2017 р. №969/6/99-99-15-02-02-15 щодо коригувань на різниці за будівельними контрактами, але гадаємо, таким варіантом відображення податкових різниць можна скористатися і в частині штрафів.

Приклад Підприємство, що є квартальним платником податку на прибуток, придбало у платника ЄП (юрособа) партію комплектуючих виробів вартістю 60 тис. грн із ПДВ. Договором передбачено, що оплата має надійти за поставлений товар на 5-й день після поставки, проте фактично рахунок було оплачено на 25-й день, тож прострочення становило 20 календарних днів. Договором передбачено, що пеня за прострочення платежу становить 0,08% від суми заборгованості за кожний день прострочення (60 тис. грн х 0,08% х 20 днів = 960 грн) і штраф 120 грн за кожний день прострочення (120 грн х 20 днів = 2400 грн). Отже, у підсумку штрафні санкції становлять: 2400 + 960 = 3360 грн. Оскільки штрафні санкції не відповідають визначенню поставки для потреб ПДВ (пп. 14.1.185 та пп. 14.1.191 ПКУ), ПДВ на суму штрафних санкцій не нараховується. Відображення цих штрафних санкцій в обліку показано в таблиці.

Таблиця

Відображення в обліку штрафних санкцій у межах цивільно-правового договору


з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Коригування фінансового результату
Д-т
К-т
Збільшення
Зменшення
1.
Отримання комплектуючих виробів від постачальника
202
631
50000
2.
Отримано право на ПК з ПДВ на підставі зареєстрованої ПН в ЄРПН
641/ПДВ
631
10000
3.
Визнано претензію від контрагента щодо нарахування господарських санкцій за прострочення оплати
948
685
3360
3360
4.
Перераховано суму штрафних санкцій контрагенту
685
311
3360
5.
Оплата простроченої заборгованості за комплектуючі вироби постачальнику
631
311
60000

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру