• Посилання скопійовано

Звітність із зарплати керівника ЮО в зоні АТО

Зареєстроване в Донецьку підприємство не здійснює діяльності. З прийнятих працівників — директор (він же один із засновників), оформлений на півставки сумісником. Закрити підприємство немає змоги. Зарплата з вересня 2014 р. не нараховувалася та не виплачувалася. Чи треба подавати порожні звіти з ЄСВ і ф. №1ДФ? Чи буде відповідальність за ненарахування і невиплату зарплати?

Реєстрація суб'єктом підприємницької діяльності є підставою для здійснення такої діяльності на всій території України, проте подавати звітність (податкову, зі сплати ЄСВ тощо) слід за місцем державної реєстрації (у цьому випадку — м. Донецьк).

Водночас повноваження ДПI, у яких було основне місце обліку такого підприємства як платника податків, на сьогодні передані іншим органам ДФС (наказ ДФСУ від 15.12.2014 р. №367). Зокрема, платників податків, що перебувають на обліку у відповідних районах м. Донецька, обслуговують Західно-Донецьке, Східно-Донецьке та Центрально-Донецьке відділення Маріупольської ОДПI ГУ ДФС у Донецькій області.

Отже, такі підприємства з місцем реєстрації на тимчасово окупованій території (зокрема у м. Донецьку) все ж таки обліковуються органами ДФС згідно з Порядком №15881.

Що ж до сплати та відповідальності з ЄСВ, то відповідно до п. 9-4 розділу VIII Закону про ЄСВ2 платники ЄСВ, визначені статтею 4 цього Закону, які перебувають на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, визначених переліком, зазначеним у ст. 2 Закону №12073, звільняються від виконання своїх обов'язків, визначених ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ (норма стосується і сплати ЄСВ, і подання звітності з ЄСВ), на період з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО або військового чи надзвичайного стану.

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

2 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

3 Закон України від 15.04.2014 р. №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Підставою для такого звільнення є заява платника ЄСВ, яка подається до ДПI за основним місцем обліку або за місцем його тимчасового проживання у довільній формі не пізніше 30 к. д., наступних за днем закінчення АТО.

Відповідальність, штрафні та фінансові санкції, передбачені цим Законом за невиконання обов'язків платника ЄСВ у період з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО, до платників ЄСВ, зазначених у цьому пункті, не застосовуються.

Таким чином, ані сплачувати внески, ані подавати звітність з ЄСВ підприємствам, які перебувають в зоні АТО, до закінчення АТО не треба.

Що ж до подання ф. №1ДФ, то відповідно до пп. «б» п. 176.2 ПКУ особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані, зокрема, у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, подавати цю форму до контролюючого органу за місцем свого розташування. Подається ф. №1ДФ лише у разі нарахування доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Отже, оскільки за умовами запитання керівник підприємства, зареєстрованого в зоні АТО, працевлаштований за сумісництвом і зарплата йому не нараховується, то подавати ф. №1ДФ не треба.

Щодо виплати зарплати, знову ж таки, звертаємо увагу на те, що керівник підприємства, зареєстрованого в зоні АТО, працевлаштований за сумісництвом. I якщо госпдіяльність на підприємстві не ведеться, звітність не подається, то жодної відповідальності за невиплату зарплати за сумісництвом чинним законодавством не передбачено.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру