• Посилання скопійовано

Суть справи

«Штрафні» податкові різниці
З 1 січня 2017 року маємо нову податкову різницю. Вона регламентована нормами пп. 140.5.11 ПКУ і стосується визнаних підприємством штрафних санкцій у межах цивільного законодавства та цивільно-правових договорів.

Податкові консультації по-новому: уже з 1 квітня
Передбачається, що безкоштовна правова допомога, яка надається контролюючими органами платникам податків у вигляді індивідуальних податкових консультацій, мала би стати реальним та дієвим способом комунікацій між держрегулятором та бізнесом. Натомість індивідуальні консультації стали об'єктом маніпуляцій та комерційного інтересу з боку податківців на місцях. З 1 квітня статус та алгоритм підготовки індивідуальних податкових консультацій зміняться.

Очікувані зміни в СЕА ПДВ
З початку 2017 року мала місце низка новацій щодо ПДВ. Саме для їх практичного запровадження у життя треба внести зміни, зокрема, і в Порядок електронного адміністрування ПДВ. Досить дивно, що ці зміни досі перебувають на стадії проекту.

Декларація з транспортного податку — проект
Зміни у частині транспортного податку є чинними з 01.01.2017 р., і платники вже подали декларації на поточний звітний рік, які не враховували змін. 16.03.2017 р. на сайті ДФСУ розміщено проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до форми Податкової декларації з транспортного податку». Ознайомимося з ним.

Аграрні дотації: все тільки починається
Уже майже завершився I квартал 2017 року, а держрегулятори досі працюють над законодавчою базою для реалізації дотаційного механізму. Частина з них — лише на стадії проектів. Аграрії тим часом залишені сам на сам зі своїми проблемами оптимізації обігових коштів та розрахунків із контрагентами.

Ліквідуємо ОЗ: тонкощі обліку
Можливих причин для ліквідації ОЗ чимало: аварія, форс-мажор, повний фізичний знос, моральний знос, крадіжка тощо. Зрозуміло, що у бухгалтерському та податковому обліку така подія не пройде безслідно. Про це і поговоримо.

Якщо перевезення оплачує не власник...
Підприємство «А» укладає з транспортною компанією «Т» договір перевезення товару покупцю. Наш партнер «В» звернувся до нас із проханням заїхати до них на склади в іншій області та забрати їхній товар. Чи можна скласти договір компенсації витрат на перевезення товару між підприємствами «А» і «В» (тобто підприємство «А» оплачує транспортні витрати підприємству «Т», а «В» компенсує частину транспортних витрат підприємства «А»)? Чи можливе таке на території України та у відносинах із нерезидентами?

Захист персональних даних в інтернет-магазині
Дедалі більше людей користуються послугами інтернет-магазинів, так само й дедалі більше підприємств пропонують продаж своїх товарів і послуг через Iнтернет. Але розрахунки через Iнтернет передбачають, що покупець повідомляє продавцеві певний набір даних про себе, і цим можуть скористатися, а іноді й користаються шахраї. Розгляньмо, які вимоги законодавство ставить до захисту персональних даних (далі — ПД) та як інтернет-магазину організувати зберігання й обробку ПД.

Звітність із зарплати керівника ЮО в зоні АТО
Зареєстроване в Донецьку підприємство не здійснює діяльності. З прийнятих працівників — директор (він же один із засновників), оформлений на півставки сумісником. Закрити підприємство немає змоги. Зарплата з вересня 2014 р. не нараховувалася та не виплачувалася. Чи треба подавати порожні звіти з ЄСВ і ф. №1ДФ? Чи буде відповідальність за ненарахування і невиплату зарплати?

Зміни до форми №20-ОПП
Наказом Мінфіну від 21.12.2016 р. №1125 внесено зміни до Порядку №1588. Зміни набирають чинності з 19.03.2017 р. — через 30 днів з дня офіційного опублікування наказу в «Офіційному віснику України» №14/2017 (17.02.2017 р.). У цій статті піде мова про форму №20-ОПП: нагадаємо основні моменти та проаналізуємо зміни.

До змісту номеру