• Посилання скопійовано

Виправлення помилок ФОП — платниками ЄП

Підприємці — платники ЄП ведуть облік за спрощеною системою. Однак і на такій системі обліку трапляються помилки. Пропонуємо розглянути порядок виправлення на ситуаціях із практики. Можливо, хтось побачить саме себе.

Ситуація 1. ФОП — платник ЄП 2-ї групи помилково показав суму доходу у графі 04 декларації, розділ V заповнено правильно. Як виправити, чи буде штраф та в якому розмірі?

Наслідки

Ставка єдиного податку у розмірі 15% застосовується тільки у випадку здійснення операцій, перелік яких наводиться у п. 293.4 ПКУ. Відповідно за відсутності таких операцій платник ЄП на 2-й групі відображає суму доходу за звітний річний період у рядку 03 декларації, який оподатковується за фіксованою ставкою ЄП.

Враховуючи, що розділ V декларації заповнено правильно, сума доходу показана у рядку 08, допущена помилка не свідчить про наявність податкових зобов'язань з ЄП за ставкою 15%. Це важливий момент для уникнення штрафів. Адже, з іншого боку, якщо у рядку 14 помилково зазначити суму, така сума підлягає або виправленню через уточнення, або сплаті протягом 10 к. д. після граничного строку подання декларації згідно з п. 295.7 ПКУ.

Враховуючи умови ситуації, розділ V декларації заповнено правильно, рядок 14 платником ЄП 2-ї групи прокреслений.

Хоча помилку рекомендуємо виправити в будь-якому разі. Якщо не зробити виправлення, податкові органи під час камеральної перевірки можуть стверджувати про недоплату податку і помилково не відображену суму у рядках 09, 12 та 14 декларації.

Порядок виправлення

За п. 50.1 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки1, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок (далі — УР) до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнення. Уточненим розрахунком буде форма декларації2 з поміткою у полі 01 — «Уточнююча». В уточненні слід відобразити суму доходу за звітний період у рядку 03, а у рядку 04 ставиться прочерк. Помилкова сума з рядка 04 відсторнується автоматично під час урахування даних за уточненою декларацією. У своїх роз'ясненнях податківці повідомляють, що під час самостійного виправлення в уточнюючій декларації потрібно зазначити правильні показники за звітний період, що уточнюється.

1 Протягом 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання декларації.

2 Наказ Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку».

Розділ V декларації було заповнено правильно, тому при поданні УР він залишається порожнім. Шапка уточнення свідчитиме, за який період виправляються помилки (поле 02 — період подання уточнення, а поле 03 — період, який виправляється). Зі свого боку рекомендуємо подати доповнення до декларації у довільній формі, в якому зазначити, що підприємець не здійснював операцій за п. 293.4 ПКУ і рядок 04 було відображено помилково. Про подання доповнення робиться позначка наприкінці форми декларації.

Штрафних санкцій у цьому випадку не буде, адже недоплати ЄП немає.

Ситуація 2. У вересні 2016 р. на рахунок платника ЄП 2-ї групи помилково надійшли кошти. Лише в січні 2017 р. було отримано лист від платника з підтвердженням, що гроші були сплачені помилково, з проханням повернути їх (минуло 5 місяців, і ця сума була показана в декларації за 2016 рік). Кошти повернули, підтверджено документами з банку на основі отриманого листа. Чи потрібно подавати уточнення до декларації?

Наслідки

Суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються платником ЄП покупцеві, згідно з ч. 5 п. 292.11 ПКУ не включаються до складу доходу, за умови що повернення відбувається, зокрема, за листом-заявою про повернення коштів. Зрозуміло, що саме тому обережний платник ЄП відобразив кошти у декларації: адже листа на дату подання звіту не було.

Враховуючи норми пунктів 292.14 та 292.16 ПКУ, для платника ЄП 2-ї групи, можливо, існував ризик втратити право перебування на відповідній групі1. Якщо склалася така прикра ситуація, то за умови уточнення з II кварталу 2017 р. платник ЄП має право повернутися на 2-гу групу зі сплатою ЄП за фіксованою ставкою.

У будь-якому разі помилково відображену суму доходу слід виправити. Адже сума у рядку 03 декларації за 2016 рік після повернення коштів не відповідає дійсності. I хоча за ст. 300 ПКУ відповідальності немає2, адже суму фіксованого ЄП сплачено і декларацію подано, є загроза адмінштрафів. Неналежне ведення обліку доходів відповідно до ст. 164-1 КпАП тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 н. м. д. г. (від 51 до 136 грн3).

Порядок виправлення

Платник ЄП подає декларацію за 2016 рік з позначкою «Уточнююча». Поле 02 свідчить про період подання, а поле 03 призначене для виправлень 2016 року. У рядку 03 розділу III відображається загальна сума доходу від провадження діяльності, визначена з урахуванням суми повернутих коштів, яка дублюється у рядку 08. Решту рядків декларації не заповнюють. Від себе рекомендуємо подати в довільній формі доповнення про зміст уточнення, про що робиться відповідна позначка наприкінці декларації4. Запропонований нами порядок уточнення суми доходу за такою ситуацією підтверджують податкові органи (додатково див. листи ГУ ДФС у Полтавській області від 18.10.2016 р. №1086/.../16-31-13-01-26 та ГУ ДФС у м. Києві від 26.10.2016 р. №6969/О/26-15-13-02-15).

1 Право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники ЄП за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для відповідної групи (п. 292.16 ПКУ). У разі перевищення доходу для 2-ї групи у розмірі 1,5 млн грн є право перебувати в наступному році на 3-й групі.

2 Відповідальність встановлено за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ПКУ).

3 Санкція застосовується не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, накладають штраф за ст. 234-2 КпАП податкові органи.

4 Доповнення з поясненням мотивів його подання. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі (абз. 2 п. 46.4 ПКУ).

Ситуація 3. У грудні 2016 р. платник ЄП 2-ї групи надав послуги юрособі — неплатнику ЄП. Суму доходу показав у рядку 03. Як виправити помилку? Чи можна сплатити 15% від цієї суми та не подавати уточнення?

Наслідки

Так, справді, платники ЄП 2-ї групи мають право надавати послуги тільки населенню або іншим платникам ЄП відповідно до ч. 2 п. 291.4 ПКУ. У разі порушення дохід оподатковується згідно з п. 293.4 ПКУ за ставкою 15%. Проте просто сплатити суму податку за цією ставкою і не показати у декларації не можна. Обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15%, у декларації відображається окремо — це пряма вимога абз. 2 пп. 296.5.1 ПКУ. Якщо не показати це порушення через декларацію, сплачені кошти в IКП (інтегрована картка платника) обліковуватимуться як переплата податку.

За таке порушення настає окрема відповідальність — перехід на загальну систему з першого числа місяця, наступного за податковим кварталом, у якому здійснювалася така діяльність (ч. 9 пп. 298.2.3 ПКУ). Декларація у цьому випадку відповідно до пп. 296.5.1 ПКУ подається у строки, встановлені для квартального періоду, — протягом 40 к. д. після закінчення кварталу. Податок сплачується протягом 10 к. д. після граничного строку подання звіту за п. 57.1 Кодексу, а тепер вже і за окремою нормою п. 295.3 ПКУ.

У будь-якому разі слід подати уточнення. Адже є ще й відповідальність згідно з вимогами п. 299.11 ПКУ. У разі виявлення порушення під час проведення перевірок податківці анулюють реєстрацію платника ЄП з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення, без права перебування на спрощеній системі протягом чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення на підставі акта.

Порядок виправлення

Якщо суму «порушеного» доходу відобразили у рядку 03, її слід сторнувати і перенести до рядка 04 в уточнюючій декларації за період, в якому було отримано кошти від юрособи. У рядках 03 та 04 має бути відображено правильні дані. Сума податку за ставкою 15% декларується у рядку 09 і дублюється у рядках 12 та 14. Попри це, слід врахувати, що у помилковій декларації цю суму не показано (рядок 15 є порожнім, адже у декларації, що виправляється, рядка 14 не було), отже, її потрібно відобразити у рядку 16. А далі, враховуючи алгоритм заповнення, на жаль, ця сума переходить до рядка 17. Це свідчить про нарахування штрафу у розмірі 3%, що зазначається у рядку 19. Якщо виправлення здійснюють протягом 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати зобов'язання, пеня не нараховується згідно з п. 129.9 ПКУ.

Ситуація 4. Допущено помилку в декларації, з моменту подання якої минуло 3 роки. Платник ЄП 2-ї групи в декларації за 2013 р. зазначив всі КВЕДи, які є також у свідоцтві ЄП. Чи потрібно зазначати тільки ті, види діяльності за якими здійснювались? Яка відповідальність за це і які штрафи за помилки загалом?

Наслідки

За загальним правилом виправлення помилок, слід врахувати строки давності. Виправляються помилки, допущені не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання декларації. Крім того, помилки бувають різними, і не всі вони спричиняють штрафи.

Штрафні санкції у разі самовиправлення нараховуються у розмірі 3 або 5% тільки у разі заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів. Якщо виправлення проводять через уточнюючу декларацію — розмір штрафу 3%, а якщо через поточну — штраф становить 5% від суми заниження.

Нарахування пені залежить від терміну подання уточнень. Якщо самостійно виявлена помилка виправляється протягом 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, згідно з пп. 129.1.3 та п. 129.9 ПКУ пеня не нараховується.

Що ж до кодів за КВЕД, то у разі обрання спрощеної системи у заяві зазначаються обрані види діяльності (у межах тих, що подавалися держреєстратору), які згодом будуть серед відомостей у реєстрі платника. Кількісного обмеження немає, проте слід врахувати обмеження для відповідної групи або загалом заборонені КВЕДи для ЄП.

У полі 9 декларації зазначають види підприємницької діяльності, які здійснювалися у звітному періоді (код, назва згідно з КВЕД). Це підтверджує рубрика ЗIР, підкатегорія 107.081.

Тому перелічувати всі види діяльності, які містяться у реєстрі, немає потреби.

Порядок виправлення

За умовами ситуації, суть помилки не впливає на суму податкових зобов'язань, тож навіть якби така ситуація склалася, наприклад, у минулому році, то під час виправлень штрафи би не нараховувались.

Низка фахівців також схиляється до думки, що оскільки йдеться про фактично здійснені види діяльності, то, по суті, треба зазначати й заборонені, якщо така діяльність фактично здійснювалася. А от якщо випадково зазначили такий КВЕД, однак фактично не здійснювали заборонених видів діяльності, то радимо виправити помилку для уникнення в майбутньому питань з боку податківців.

Ситуація 5. Платник ЄП з IV кварталу перейшов з 2-ї групи на 3-тю, за рік подали одну загальну декларацію. Чи правильно це?

Наслідки

Форма декларації, за якою звітують платники ЄП, є єдиною. Різниця полягає лише в тому, що за кожною групою заповнюється окремий розділ. Також не слід забувати, що платникам 2-ї та 3-ї груп установлено різні періоди подання декларацій та порядок нарахування і сплати податку.

Якщо протягом року платник змінив групу, у декларації за рік потрібно одночасно заповнювати окремі розділи, призначені для нової, і розділи, призначені для старої групи. За умовами ситуації, якщо до IV кварталу платник ЄП перебував у 2-й групі, а з IV кварталу перейшов до 3-ї групи, то в декларації потрібно відобразити:

— у розділі III — показники за три квартали;

— у розділі IV — показники починаючи з IV кварталу.

Податкові органи дотримуються аналогічної думки, див. підкатегорію 107.08 ЗIР1.

1 Відповідь на запитання: «Які види підприємницької діяльності зазначаються у податковій декларації платника ЄП — ФОП: ті, які зазначені у витягу з реєстру платників ЄП, чи лише ті, за якими фактично здійснювалася підприємницька діяльність у звітному періоді?».

Тому платник ЄП, який протягом року змінив групу єдиного податку, не припустився помилки і виправляти нічого не потрібно.

Ситуація 6. Держреєстрація підприємця відбулась у вересні 2016 року, з жовтня особа отримала статус платника ЄП 3-ї групи. Протягом року доходів не було, тому декларацію не подавали. Чи є порушення і яка відповідальність?

Наслідки

Пункт 49.2 ПКУ вимагає подавати декларації за кожен звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або за наявності показників, які підлягають декларуванню. До речі, з 01.01.2017 р. змінами уточнюється, що ця вимога застосовується до всіх платників податків, у тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Платники ЄП, які не отримували протягом звітного періоду доходів та не мають об'єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, зобов'язані подавати податкову декларацію у строки, передбачені п. 49.18 ПКУ2. Підставою є норми пунктів 292.14 та 292.16 ПКУ.

Визначення доходу або його відсутність здійснюється з метою оподаткування ЄП та для надання права суб'єкту господарювання зареєструватися платником ЄП у наступному році.

Порядок виправлення

Якщо платник не встигне до граничного терміну подати декларацію (протягом 40 к. д., для декларації за 2016 рік цей строк минув, це було 09.02.2017 р., також за вересень потрібно було подати декларацію про майновий стан, якщо підприємець не скористався умовою абз. 2 пп. 298.1.2 ПКУ), до нього застосовується штраф відповідно до п. 120.1 ПКУ в розмірі 170 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання звіту.

Ситуація 7. Платник ЄП 2-ї групи подав декларацію з неправильним ідентифікатором (форми однакові, й вибрали електронну звітність як для платника ЄП 3-ї групи). Чи треба подавати уточнену декларацію?

Наслідки

Справді, нерідко річній декларації помилково присвоюють квартальний ідентифікатор (або навпаки). Подання звітності з неправильним ідентифікатором — параметр форми електронного документа (верхній правий кут бланка при формуванні звітності в електронному форматі) не створює підстав для невизнання звітності у платника ЄП. Форма декларації, за якою звітують платники ЄП, є єдиною. Різниця лише в тому, що за кожною групою заповнюється окремий розділ. Хоча, справді, в електронних документів однакового типу можуть бути різні ідентифікатори: квартальна звітність має ідентифікатор F0103305, а річна — F0103403.

Тоді постає запитання: чи вважається така декларація поданою, чи доведеться сплатити штраф як за неподану декларацію? Наприклад, торік щодо декларації з прибутку податкові органи займали таку позицію3: «У разі якщо не з вини платника до контролюючого органу податкова декларація <...> замість ідентифікатора форми <...> (базовий звітний період рік) надходить за формою <...> (базовий звітний період квартал), штрафні санкції за несвоєчасне подання податкової звітності не застосовуються».

1 Відповідь на запитання: «Як заповнюється податкова декларація платника ЄП — ФОП у разі зміни групи протягом року?».

2 Відповідь на запитання: «Чи зобов'язані ФОП — платники ЄП, що не мають показників або об'єктів, які підлягають декларуванню (оподаткуванню), подавати декларацію з ЄП?», підкатегорія 107.08 ЗIР.

3 Відповідь на запитання: «Чи застосовуються до суб'єкта господарювання штрафні санкції у разі надходження до контролюючого органу декларації з податку на прибуток в електронному вигляді за неправильним ідентифікатором форми (не з вини суб'єкта господарювання) та як виправити зазначену помилку?», підкатегорія 102.25 ЗIР.

Порядок виправлення

Продовження відповіді податківців: «При цьому для підтвердження правильного значення ідентифікатора форми за реєстром ДФС при відправленні податкової декларації <...> платник податку має право подати копію відповідної декларації на паперових носіях особисто або уповноваженою на це особою».

Ситуація 8. Платник ЄП 3-ї групи, який застосовує ставку ЄП у розмірі 5%, з початку 2016 року неправильно заповнював податкову декларацію: не врахував, що декларація складається наростаючим підсумком. Декларації платника ЄП містили фактичну суму доходів за окремі квартали, сума єдиного податку до сплати визначалася виходячи зі суми доходу окремих кварталів. Помилку виявлено у грудні 2016 р.

Наслідки

Відповідно до п. 296.7 ПКУ, декларація складається наростаючим підсумком з урахуванням норм пунктів 296.5 і 296.6 ПКУ. Але декларації платника ЄП помилково містили фактичну суму доходів за окремі квартали — рядки 06 та 08. Як наслідок, сума ЄП до сплати визначалася виходячи зі суми доходу I, II і III кварталів — рядки 11, 12 та 14, а рядок 13 містив прочерк (саме це і було помилкою).

Виходячи зі суті помилки зауважимо, що недоплати до бюджету немає, а отже, факту заниження ПЗ з ЄП — також, про що свідчить правильне значення рядка 14 кожної декларації окремого кварталу. Адже у рядку 14 зазначається саме сума ЄП до сплати, яка підлягає нарахуванню і сплаті до бюджету за наслідками окремого звітного податкового періоду — кварталу.

При визначенні ПЗ з ЄП до сплати у рядках 11 та 12 відображають суму податку наростаючим підсумком (з початку календарного року або з початку застосування спрощеної системи до останнього дня календарного кварталу). У рядку 13 декларації звітного періоду — кварталу наводять суму ЄП, яка підлягала сплаті у попередньому кварталі (значення рядка 12 попереднього звітного періоду, ця сума береться з декларації минулого кварталу звітного року). Як наслідок, враховуючи вимогу заповнення звіту з наростаючим підсумком, у рядку 14 декларації окремого періоду показують різницю між рядками 12 та 13. Саме ця сума рядка 14 і є ПЗ, яке підлягає сплаті протягом 10 к. д. після граничного терміну подання декларації (п. 295.3 ПКУ).

Порядок виправлення

Платник ЄП має можливість виправити помилку шляхом уточнення у складі поточної декларації або шляхом подання уточнюючої декларації. Розгляньмо варіант подання уточнюючих декларацій, який у наведеній ситуації є єдиним, бо треба виправити показники двох попередніх звітних кварталів, тобто подати два УР (за допомогою УР можна виправити помилки лише одного звітного періоду).

Про це свідчитиме шапка УР, поле 1, з позначкою «Уточнююча». Поле 02 вказуватиме на звітний період, який виправляється. Спочатку ставимо позначку «х» у комірці «півріччя» першого УР.

У розділі IV форми звіту у рядку 06 зазначають суму доходу наростаючим підсумком (сума доходів за I та II квартали). У розділі V, в якому визначаються ПЗ з ЄП, заповненню підлягають рядки:

08 — загальна сума доходу наростаючим підсумком (це значення рядка 06);

11 — сума податку за ставкою 5%, ця сума розраховується як 5% від значення рядка 08;

12 — дублюється сума з рядка 11;

13 — сума ПЗ попереднього періоду — це значення рядка 12 декларації за I квартал;

14 — сума ЄП до сплати за результатами окремо II кварталу (у формі декларації у рядку 14 наведено формулу визначення такої суми: рядок 12 - рядок 13).

Враховуючи вищезазначені виправлення, платник ЄП тепер задекларував дані правильно.

Після самостійних виправлень платник заповнює розділ VI, у якому фактично і пояснюється суть виправлення та визначаються суми недоплати, штрафу і пені. Увага: за умовами ситуації недоплати немає, тож:

— у рядку 15 зазначають суму ЄП, який було сплачено за показниками півріччя (у цьому рядку дублюється сума з рядка 14 декларації за півріччя, яка виправляється);

— рядок 16 повинен містити уточнену суму ПЗ, але у ситуації, яка аналізується, платник уточнює лише неправильно зазначені суми доходу, а порушень щодо виправлень ПЗ немає. Як наслідок, цей рядок міститиме нову суму ПЗ з рядка 14, яка в нашому випадку дорівнює старій;

— враховуючи дані з попередніх двох рядків (15 та 16), наступні рядки 17 — 20 будуть із прочерками. Пояснюється це тим, що внаслідок виправлення помилки збільшення ПЗ немає, а отже, немає бази для нарахування 3-відсоткового штрафу і немає підстав для нарахування пені (адже суми заниження ПЗ немає).

Аналогічно до вищеописаного порядку дій платник ЄП складає окремий УР за три квартали, безумовно, враховуючи дані з уточнюючої декларації за півріччя.

Згодом при складанні річної декларації платник ЄП враховуватиме дані останньої декларації, яка у цьому випадку є УР за три квартали.

Ситуація 9. У платника ЄП 3-ї групи, який застосовує ставку ЄП у розмірі 5%, у II кварталі сума доходу — 46000 грн, сума податку — 2300 грн, про що і зазначено у декларації. А фактично було сплачено 2560 грн, 260 грн — переплата. У наступному кварталі 260 грн недоплатили. Чи потрібно подавати уточнюючу декларацію?

Наслідки

За умовами ситуації декларацію заповнено правильно, і сума ЄП, що підлягала сплаті до бюджету із рядка 14, сплачена. Облік нарахованих і сплачених сум податків відображається в IКП (інтегрованій картці платника). Як наслідок, у платника ЄП в IКП на дату сплати суми більшої, ніж за рядком 14, буде переплата. Таку суму буде враховано у зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету за результатами наступних звітних (податкових) періодів. Суми надміру сплачених платежів відповідно до п. 87.1 ПКУ є джерелом самостійної сплати грошових зобов'язань у майбутньому.

Ситуація 10. Платник ЄП 3-ї групи (неплатник ПДВ) виявив помилку у Книзі обліку доходів — не відображено 4000 грн за проданий товар, які надійшли на поточний рахунок. Відповідно, у декларації ЄП відображено суму доходу, меншу на 4000 грн. Чи можна цю суму показати в наступному кварталі? Чи потрібно подавати уточнюючу декларацію і як її заповнити?

Наслідки

Враховуючи, що у платника ЄП 3-ї групи звітним періодом є квартал, така помилка свідчить про недоплату податку до бюджету окремого звітного періоду. Платник ЄП 3-ї групи сплачує ЄП за відсотковою ставкою, і сума податку залежить від суми отриманого доходу, яка відображається у рядку 06. Якщо помилку виявлять податківці, штрафних санкцій, включаючи пеню, не уникнути. У цьому випадку штрафи нараховуються за п. 123.1 ПКУ (як мінімум, 25% від суми заниження ПЗ, за умовами прикладу недоплата ЄП становить 200 грн, отже, штраф становитиме 50 грн), а пеня — за ст. 129 Кодексу. Тому «дешевше» буде здійснити самовиправлення.

Порядок виправлення

Враховуючи факт недоплати, при самостійному виправленні, крім суми недоплати, потрібно сплатити самоштраф у розмірі 3 або 5%. Розмір такого штрафу залежить від порядку виправлення:

— через УР штраф 3% від суми недоплати (4000 х 5%) х 3% = 6 грн;

— відобразити суму недоплати у складі декларації наступного періоду, штраф 5% від суми заниження ((4000 х 5%) х 5% = 10 грн.

А от якщо невідображену суму показати в наступному кварталі, то буде помилкове збільшення суми доходу, отже, і переплата ЄП, а також залишиться недоплата у попередньому кварталі.

Щоправда, якщо помилку виявити до закінчення строку подання декларації за відповідний період1, є можливість виправитися без штрафів, подавши декларацію «Звітна нова».

1 Протягом 40 к. д., що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ).

Якщо терміни подання звітності минули, автор схиляється до виправлення через подання УР. У цьому випадку суму недоплати та штраф потрібно сплатити до подання УР. Як заповнити шапку декларації, показувалося у попередніх прикладах, тож тут зупиняємося лише на алгоритмі виправлень суми ПЗ.

В уточнюючій декларації слід відобразити:

— суму доходу відповідного кварталу з урахуванням 4000 грн — рядок 06 (тобто показують усю суму доходу без помилки) і дублюють у рядку 08;

— суму податку відображають у рядку 11 і дублюють у рядку 12;

— рядок 13 відображає суму ЄП попереднього періоду (значення рядка 12 за попередній квартал);

— рядок 14 відображатиме правильну суму ЄП звітного кварталу, в якому допущено помилку;

— у розділі VI декларації здійснюється розрахунок помилки: рядок 15 — це помилкова сума ЄП (рядок 14 декларації кварталу, який виправляється), рядок 16 — правильна сума податку, рядок 17 — сума недоплати, за умовами ситуації це 200 грн, у рядку 19 слід показати 3% самоштрафу — 6 грн.

Зверніть увагу: відповідно до п. 129.9 ПКУ, у разі самостійного виправлення протягом 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, пені немає.

Ситуація 11. ФОП — платник ЄП (платник ПДВ) 3-ї групи в січні 2017 р. виявив помилку за травень 2016 р.: не показано доходів у сумі 600 грн з ПДВ, за рік сума доходу — 100000 грн з ПДВ без урахування помилки. Як показати помилку в рядку 05 розділу IV — повністю дохід чи тільки суму помилки? Куди записати таку «знахідку» у Книзі обліку? Яким документом обґрунтувати?

Наслідки

За п. 300.1 ПКУ, платники ЄП несуть відповідальність згідно з ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку. Тому зволікати з виправленням не рекомендуємо. Якщо помилку виявлять під час перевірки податківці, платнику ЄП загрожує відповідальність згідно з п. 123.1 ПКУ — 25% від суми несплаченого податку: (500 грн (600 грн : 6) х 3% = 15 грн сума ЄП, штраф = 3,75 грн, а також буде нараховано пеню за ст. 129 ПКУ).

Порядок виправлення

Враховуючи, що платники 3-ї групи застосовують квартальний період, а допущено помилку у травні, насамперед слід виправити півріччя, а потім вже і наступні періоди звітного року. В уточнюючій декларації за півріччя у рядку 05 платник ЄП, який є платником ПДВ, показує правильну суму доходу наростаючим підсумком (за I квартал та півріччя). Зверніть увагу, що враховується сума доходу без ПДВ, якщо платник ЄП застосовує ставку єдиного податку 3%.

У розділі V, в якому визначають ПЗ з єдиного податку, заповненню підлягають рядки:

— 08 — загальна сума доходу наростаючим підсумком (це значення рядка 05);

— 10 — сума податку за ставкою 3%, ця сума розраховується як 3% від значення рядка 08;

— 12 — дублюється сума з рядка 10;

— 13 — сума ПЗ попереднього періоду, це значення рядка 12 декларації за I квартал;

— 14 — сума ЄП до сплати за результатами окремо II кварталу.

З огляду на вищезазначені виправлення тепер уточнюючу декларацію платника ЄП заповнено правильно.

Після самостійних виправлень платник заповнює розділ VI, у якому фактично і пояснюється суть виправлення та визначаються суми недоплати у рядку 17, 3% штрафу у рядку 19 і пені, рядок 201.

1 Пам'ятайте: при нарахуванні суми ПЗ, визначеного платником податків, пеня нараховується після закінчення 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання (пп. 129.1.3 ПКУ).

Враховуючи, що 90 к. д. від граничного строку сплати ПЗ за півріччя минуло, слід нарахувати пеню за абз. 2 п. 129.4 ПКУ. На суму грошового зобов'язання (включаючи суму штрафних санкцій та без урахування суми пені) нараховується пеня за кожен календарний день прострочення у сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, що діє на кожен такий день. Зауважимо, що наразі форма декларації не враховує зміни до ПКУ, і тому у рядку 20 посилання на пп. 129.1.2 ПКУ, проте керуватися потрібно пп. 129.1.3 Кодексу.

Сума недоплати, штраф та пеня сплачуються до подання уточнення.

Аналогічно до вищеописаного порядку дій платник ЄП складає окремий УР за три квартали. Безумовно, під час складання річної декларації враховуються дані з уточнюючих декларацій. З огляду на порядок сплати ЄП (визначається окремо за кожен квартал) при уточненні наступних періодів штрафів і пені не буде, адже немає заниження ПЗ. Згодом під час складання річної декларації платник ЄП враховуватиме дані останньої декларації, яка в цьому випадку є уточнюючим розрахунком за три квартали. У рядку 05 декларації за 2016 рік відображається вся сума доходу, за умовами ситуації — 1333,33 грн без ПДВ.

Окремого рядка для відображення помилок у Книзі обліку немає. Якщо керуватися порядком виправлення у книзі, яка ведеться в електронному вигляді, то допускаються виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається від'ємне або додатне значення (у паперовому варіанті внесення виправлень здійснюється шляхом нового запису, який засвідчується підписом платника податку). Тому радимо платнику ЄП скласти довідку-пояснення у довільній формі, де зазначити суть помилки (дати, суми).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру