• Посилання скопійовано

Суть справи

Заборгованість і резерв сумнівних боргів
Коли у платника податку на прибуток виникає сумнівна дебіторська заборгованість, яка з часом має велику вірогідність стати безнадійною, у нього з'являються не лише збитки, але й бажання зменшити об'єкт оподаткування. Поговоримо про роботу з резервами сумнівної заборгованості у 2017 році.

Зміни: податковий борг, застава, адмінарешт
Продовжуючи інформувати наших читачів про зміни, які відбулися з 1 січня 2017 р. у частині адміністрування податків унаслідок набрання чинності Законом від 21.12.2016 р. №1797-VIII, сьогодні розглянемо зміни щодо випадків наявності у підприємства податкового боргу.

Зміни в СЕА ПДВ
ДФСУ оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість». Частина з них є очікуваними та логічними, а частина потребує докладного роз'яснення держрегуляторів.

Бюджетне відшкодування: тепер за єдиним реєстром
Порядок ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ затверджено постановою КМУ від 25.01.2017 р. №26 (далі — Постанова №26). Порядок наче є, а от розуміння чіткого та неупередженого механізму бюджетного відшкодування — поки що немає.

Виправлення помилок ФОП — платниками ЄП
Підприємці — платники ЄП ведуть облік за спрощеною системою. Однак і на такій системі обліку трапляються помилки. Пропонуємо розглянути порядок виправлення на ситуаціях із практики. Можливо, хтось побачить саме себе.

Нові умови обміну е-документами з ДФС
Мінфін на своєму веб-сайті оприлюднив проект наказу, яким має бути затверджено новий Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами та нова форма договору про визнання електронних документів. З одного боку, сам ПКУ та зміни до нього потребують нової процедури обміну електронними документами з органами ДФС, але з іншого — чи вирішує новий Порядок ті проблеми, які виникали у платників податків? Спробуймо проаналізувати ці зміни у світлі реалій сьогодення.

Шини в обліку від А до Я
Підприємство використовує у своїй госпдіяльності легковий автомобіль та здійснює сезонну заміну літнього та зимового комплектів автошин. Літні покришки було придбано у комплекті з автомобілем (тобто їх окрема вартість є невідомою), а зимові — окремо. Підприємство здійснює сезонну заміну шин у сервісному центрі, який також на платній основі надає підприємству послуги зі зберігання знятих автошин протягом відповідного сезону. Як документально оформити встановлення, сезонну заміну, зберігання автошин до моменту їх списання? Як відобразити ці операції у бухобліку?

Камеральні перевірки у перехідний період
Підприємство отримало акт камеральної перевірки декларації з ПДВ за жовтень 2016 року (щодо порушення строків реєстрації ПН та завищення податкового кредиту). Акт датований 26 грудня, наступного дня було надане заперечення. Доки заперечення розглядалося, у січні 2017 року вже було прийнято саме рішення. Хто має право складати такі рішення — заступник ОДПI чи вже ДФСУ? Кому оскаржувати?

Постачання тепла: товар чи послуга?
Підприємство є виробником і постачальником теплоенергії. Чи відповідає постачання теплоенергії визначенню постачання товарів/послуг? Який код слід зазначати у податковій накладній — за УКТ ЗЕД чи Держкласифікатором продукції і послуг? Чи втрачає покупець право на податковий кредит з ПДВ, якщо зазначити код неправильно або не зазначити взагалі?

До змісту номеру