• Посилання скопійовано

Суть справи

Декларація з прибутку: коротко про головне
Граничний строк подання звітності з податку на прибуток невпинно наближається. Поговоримо про те, за якою формою подаємо декларацію, та про загальні правила подання такої звітності.

Амортизація в додатку АМ
Додаток АМ є додатком до додатка РI, який складається з метою відображення показників балансової вартості основних засобів та нематеріальних активів, сум амортизації за звітний (податковий) період. На що слід звернути увагу при його заповненні, поговоримо далі.

Доходи нерезидента — додаток ПН
Підприємства, які виплачували протягом 2016 року певні доходи нерезиденту, зобов'язані разом із декларацією з податку на прибуток подати додаток ПН. Проаналізуймо, в яких випадках і як слід заповнювати цей додаток.

Заповнюємо додатки АВ та ЗП
Нагадуємо, що за 2016 рік слід подавати декларацію з податку на прибуток за формою у редакції наказу Мінфіну від 08.07.2016 р. №585. У цій статті спинимося на аналізі заповнення додатків АВ та ЗП до декларації з податку на прибуток.

Додаток ЦП
Ціннопаперовий облік завжди мав власні алгоритми та нюанси застосування, що і лягло в основу структури додатка ЦП. Нагадаємо ключові нюанси заповнення цього додатка.

Обмін інформацією між ПФ, ДФС і Держпраці
Розміщений на сайті «ДК» проект порядку обміну інформацією між ДФСУ, ПФУ та Держпраці спричинив серед читачів бурхливе обговорення. У цій статті спробуємо проаналізувати тенденції відповідного законодавства та поговорити про ризикові фактори, що, на думку авторів проекту, можуть свідчити про наявність порушень законодавства про працю. Цілком імовірно, що наявність таких факторів зможе наблизити перевірку Держпраці.

Доплата до МЗП і доплата ЄСВ
Після двократного підвищення мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) з 1 січня 2017 р. законодавець вніс багато змін до чинного законодавства, змінивши саму сутність цього поняття. У багатьох випадках, у т. ч. при застосуванні тарифної сітки, поняття МЗП, по суті, замінено поняттям прожиткового мінімуму. При адаптації підходів до оплати праці до нових вимог на підприємствах уже виникло безліч запитань щодо того, як та чи інша доплата співвідноситься з мінімальною зарплатою та з необхідністю доплати ЄСВ. Розглянемо типові запитання передплатників і надамо на них відповіді.

Звіт про рух грошових коштів — без помилок
Звіт про рух грошових коштів має давати повне уявлення про рух коштів та їх еквівалентів між датами фінансової звітності, про напрями їх витрачання для оцінки потреби в них на майбутнє. За своєю формою та суттю цей звіт є чи не найпростішим для розуміння. Втім, як свідчить практика, підготовка та складання Звіту про рух грошових коштів викликає чимало запитань.

Звіт про власний капітал
У межах серії публікацій про форми річної фінансової звітності в цій статті проаналізуємо складання форми Звіту про власний капітал та розглянемо наскрізний приклад заповнення цієї форми. У тексті статті покроково розглянуто особливості складання звіту та наведено вихідні дані до кожної частини прикладу. Далі у статті є заповнена форма звіту, в якій згори для інформативності наведено номери рахунків, дані синтетичного обліку на яких потрібні для складання звіту.

Запити від Нацполіції — як реагувати?
Підприємство отримало запит від слідчого Нацполіції, яким вимагається надати документи фінансово-господарської діяльності (договори, акти, кошториси, накладні на відвантаження ТМЦ) із нашим контрагентом, щодо якого відкрито кримінальне провадження за ст. 190, 364-1 ККУ. Чи зобов'язані ми відповідати на цей запит? Що нас очікує, якщо проігноруємо?

Неприбуткові організації-2017
Значна кількість неприбуткових організацій не встигли за 1,5 року — до 1 січня 2017 р. — привести свої установчі документи у відповідність до визначених ПКУ вимог, щоб залишитися в новому Реєстрі неприбуткових. Пояснюється це тим, що КМУ дуже затягнув із прийняттям порядку ведення такого нового Реєстру, який було затверджено лише 13.07.2016 р. (Порядок №440). Тож Законом №1797 парламент продовжив до 1 липня 2017 р. строк приведення установчих документів неприбуткових організацій у відповідність до законодавчих вимог та уточнив низку цих вимог.

До змісту номеру