• Посилання скопійовано

Закриття ФОП із зони АТО

ФОП на єдиному податку 2-ї групи був зареєстрований у Артемівському районі м. Луганська (на території, не підконтрольній Збройним силам України), переїхав до м. Рівного, має тимчасову посвідку на проживання. Печатка і всі документи стосовно підприємницької діяльності залишились у зоні АТО, близько року підприємницькою діяльністю не займався. Тепер хоче закрити приватного підприємця. Як це слід зробити?

Нагадаємо, що реєстраційні дії на території проведення АТО не провадяться, діяльність держреєстраторів зупинена, доступ до ЄДР заблокований.

Загалом державна реєстрація на підставі документів, поданих у паперовій формі, здійснюється незалежно від місця перебування юридичної чи фізичної особи, проте у межах АР Крим, області, міст Києва та Севастополя. Утім, за рішенням Мін'юсту така державна реєстрація на підставі документів, поданих у паперовій формі, може здійснюватися в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць (ч. 2 ст. 4 Закону про держреєстрацію).

На виконання цієї норми, для тих ФОП, які виїхали із зони АТО та продовжують свою діяльність на території України, Мін'юст Наказом №3359/5, чинним з 12.12.2016 р., встановив, що державна реєстрація фізосіб-підприємців, місцем проживання яких є населені пункти, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, і населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, здійснюється незалежно від їх місця проживання в межах України.

Отже, з 12.12.2016 р. підприємець, зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності на тій частини України, яка не підконтрольна Збройним силам України, має право припинити підприємницьку діяльність на підставі поданих документів у паперовій формі у будь-якому куточку України, незалежно від місця проживання. На нашу думку, ця норма стосується і тимчасової посвідки на проживання, за наявності якої не треба вносити зміни до ЄДР щодо місця проживання такого підприємця.

Оскільки підприємець мешкає (за даними тимчасової посвідки на проживання) у м. Рівному, то йому цілком достатньо подати державному реєстратору у м. Рівному реєстраційну заяву за формою 121 (ч. 4 ст. 18 Закону про держреєстрацію). При цьому слід звернути увагу на те, що у разі якщо заява подається особисто, заявник пред'являє свій паспорт громадянина України, або тимчасове посвідчення громадянина України, або паспортний документ іноземця, або посвідчення особи без громадянства, або посвідку на постійне чи тимчасове проживання (ч. 5 ст. 18 Закону про держреєстрацію).

1 Форма заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за її рішенням наразі затверджена наказом Мін'юсту від 18.11.2016 р. №3268/5.

Заява на припинення ФОП — паперова або електронна

Крім паперової форми заяви форми 12, підприємець не позбавлений можливості здійснити державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності шляхом подання заяви в електронній формі на порталі електронних сервісів за посиланням https://kap.minjust.gov.ua/. У такому разі згідно з ч. 2 ст. 4 Закону про держреєстрацію державна реєстрація проводиться незалежно від місця перебування юридичної чи фізичної особи в межах усієї України.

Державний реєстратор (нотаріус чи інший суб'єкт державної реєстрації) здійснює всі необхідні реєстраційні дії та надалі передає ці документи Головному територіальному управлінню юстиції у Луганський області (на виконання вимог п. 2 Наказу №3359/5).

Щодо відсутності печатки у такого ФОП, то наголосимо, що заява на припинення підприємця за формою 12 засвідчується лише підписом заявника (п. 5 ч. 1 ст. 15 Закону про держреєстрацію). Засвідчення підпису такого підприємця на цій заяві печаткою не потрібне.

Нагадаємо, що підставою для зняття фізособи-підприємця з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням. Такі відомості подає державний реєстратор у порядку, визначеному ст. 13 Закону про держреєстрацію.

УВАГА! Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа продовжує обліковуватися у контролюючих органах як фізособа — платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. I така фізособа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу річну податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця1.

1 Докладніше про це ми писали у статті «Подання звітності у разі припинення підприємницької діяльності» в «ДК» №49/2016.

При цьому повноваження ДПI, в яких основним місцем обліку ФОП як платника податків є зона АТО, на сьогодні передані іншим органам ДФС, про що виносилися відповідні накази (див. Наказ №367). Так, наприклад, функції ДПI в Артемівському районі м. Луганська наразі виконує ДПI у м. Сєвєродонецьку.

Отже, фізособа-підприємець із зони АТО й надалі обліковується в органах ДФС, яким передано відповідні повноваження згаданим вище Наказом №367, в порядку, встановленому Порядком №1588.

Контролюючий орган може призначити та провести документальну перевірку такого ФОПа за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ.

Зважаючи на вищенаведені зміни щодо місця державної реєстрації припинення та місця обліку ФОП як платника податків, слід звернути увагу на таке:

1) після переїзду до м. Рівного підприємець, якщо він і надалі провадив діяльність, зобов'язаний був стати на облік і сплачувати податки та подавати звітність за місцем перебування — до ДПI у м. Севєродонецьку;

2) у разі отримання ДПI у м. Севєродонецьку повідомлення від державного реєстратора про подання заяви щодо припинення ФОП, вважаємо, що всі остаточні розрахунки слід провести саме за місцем розташування цього фіскального органу;

3) щодо проведення перевірки, то наголосимо, що перевірка може бути проведена за місцем обліку ФОП, тобто в цьому разі в ДПI у м. Севєродонецьку. Але на період дії та на території проведення АТО тимчасово забороняється проведення планових та позапланових перевірок суб'єктів господарювання (ст. 3 Закону України від 02.09.2014 р. №1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції»). На нашу думку, це стосується і перевірок у разі припинення діяльності ФОП згідно з пп. 78.1.7 ПКУ.

Нагадаємо, що після переїзду ФОП з м. Луганська на іншу територію України, підконтрольну ЗСУ, така особа навіть за отримання посвідки на тимчасове проживання не звільняється від обов'язку сплачувати податок та подавати звітність, за винятком отримання сертифіката регіональних торгово-промислових палат чи ТПП України щодо підтвердження форс-мажорних обставин (зокрема, йдеться про відстрочення грошових зобов'язань та/або продовження граничних строків для подання податкової декларації).

Нормативна база

  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Наказ №367 — Наказ ДФСУ від 15.12.2014 р. №367 «Про внесення змін до окремих наказів ДФС України».
  • Наказ №3359/5 — Наказ Мін'юсту від 25.11.2016 р. №3359/5 «Про врегулювання відносин, пов'язаних з державною реєстрацією юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць».
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру