• Посилання скопійовано

Суть справи

Практика заповнення книги «загальносистемником»
«Загальносистемники» мають вести облік доходів та витрат, відображаючи їх у книзі доходів та витрат. Але практика свідчить, що кожен вид доходів/витрат супроводжується певними нюансами їх відображення в обліку.

«Згортання» спецрежиму
Добігають кінця останні дні сільськогосподарського спецрежиму. З 2017 року ст. 209 ПКУ втрачає чинність (пп. 4 п. 2 розд. XIХ ПКУ). Постає питання анулювання реєстрації «спецрежимників», закриття спецрахунків, строків реєстрації останніх ПН за часів спецрежиму.

Повернення митних переплат
Питання визначення митної вартості було і залишається проблематичним у більшості випадків імпорту товарів. Не сприяє поліпшенню ситуації і залучення судових інстанцій.

Антикорупційні застереження в договорах
Як свідчить практика, останнім часом до тексту господарських договорів почали включати розділи про антикорупційні застереження. Причому в деяких випадках це роблять державні підприємства або юрособи з державною часткою. А подекуди це звичайні господарські договори між суб'єктами приватного права. Спробуймо з'ясувати, чи є такі застереження обов'язковими умовами договорів.

Облікова політика в запитаннях і відповідях
Ставлення українських бухгалтерів до облікової політики є досить неоднозначним: хтось використовує цей інструмент як важливий засіб управління персоналом бухгалтерії, хтось вважає, що це обов'язкова формальність, яку достатньо «стягнути з Iнтернету» і роздрукувати. Так чи інакше, створення та застосування облікової політики зумовлює багато запитань. На доповнення до статті Г. Русанової (див. «ДК» №51-52/2016) спробуємо дати відповіді на низку типових запитань щодо облікової політики.

Корпоратив в обліку підприємства
Проведення корпоративу — це свято. А для бухгалтера — зайвий клопіт, адже така операція потребує уважного оформлення. Розгляньмо кілька варіантів, як відобразити в обліку такий захід та які податкові наслідки при цьому можуть виникати.

Облікова політика підприємства
Який має бути зміст положення про облікову політику? Чи можна не розробляти та не затверджувати облікову політику? Коли її можна переглядати? Що є порогом суттєвості щодо окремих об'єктів обліку?

Звіряння розрахунків із бюджетом
Звіряння здійснюється в розрізі окремого податку. Бажано акт звіряння за кожним конкретним податком складати в наступному місяці після активного руху (тобто на останнє число місяця), щоб відразу відстежити, чи правильні показники відображено у картці особового рахунку з цього податку чи збору. За податками та зборами, які мають найбільшу питому вагу у складі оборотів за розрахунками з бюджетом, можна звірятися один раз на квартал. А от станом на 31 грудня перед складанням річної фінансової звітності таке звіряння слід провести в обов'язковому порядку.

Закриття ФОП із зони АТО
ФОП на єдиному податку 2-ї групи був зареєстрований у Артемівському районі м. Луганська (на території, не підконтрольній Збройним силам України), переїхав до м. Рівного, має тимчасову посвідку на проживання. Печатка і всі документи стосовно підприємницької діяльності залишились у зоні АТО, близько року підприємницькою діяльністю не займався. Тепер хоче закрити приватного підприємця. Як це слід зробити?

До змісту номеру