• Посилання скопійовано

Звіряння розрахунків із бюджетом

Звіряння здійснюється в розрізі окремого податку. Бажано акт звіряння за кожним конкретним податком складати в наступному місяці після активного руху (тобто на останнє число місяця), щоб відразу відстежити, чи правильні показники відображено у картці особового рахунку з цього податку чи збору. За податками та зборами, які мають найбільшу питому вагу у складі оборотів за розрахунками з бюджетом, можна звірятися один раз на квартал. А от станом на 31 грудня перед складанням річної фінансової звітності таке звіряння слід провести в обов'язковому порядку.

Акт звіряння з податковою інспекцією складають з метою визначення суми податкового боргу або переплати з того чи іншого податку, який підлягає списанню та/або розстроченню (зарахуванню як переплати), спираючись на дані оперативного обліку податківців (на підставі даних карток особового обліку) та дані бухгалтерського обліку (дані залишків на бухгалтерських рахунках, відображених в облікових регістрах), поданих платником податків податкових декларацій, підтверджених банком платіжних доручень на перерахування податків.

Дані податківців ґрунтуються на даних із інтегрованих карток платників податків. Усі вартісні облікові операції та облікові показники в картках проводяться у гривнях із двома десятковими знаками.

Облік нарахованих і сплачених сум податків, зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску відображається в картці окремими обліковими операціями в хронологічному порядку. При цьому кожна операція фіксується в окремому рядку із зазначенням виду операції та дати її проведення.

Затвердженої форми акта звіряння з бюджетом, як це було раніше, тепер немає. Податківці пропонують для отримання даних звіряння надсилати їм письмові запити (за місцем ведення інтегрованої картки) у довільній формі. Вони мають 15 робочих днів на підготовку інформації про стан розрахунків із бюджетом (нараховані та сплачені суми та сальдо розрахунків на певну дату) в розрізі конкретних податків та зборів, зазначених у заяві. Такий документ матиме статус офіційного документа, на підставі якого можна вже проводити порівняння з обліковими даними та виявляти різниці.

Якщо є потреба провести звіряння оперативніше (але тоді отримані дані не матимуть статусу офіційного документа), податківці радять скористатися електронним кабінетом платника податків (https://sfs.gov.ua і далі в розділ «Електронний кабінет»). Слід мати електронні цифрові підписи і зайти в особистий кабінет. Далі необхідно вибрати вкладку «Стан розрахунків із бюджетом», де обираємо потрібний контролюючий орган (де ведуться інтегровані картки). Відкривається перелік інтегрованих карток щодо всіх податків та зборів: зелений колір — за карткою є рух, червоний колір символізує недоїмку, сірий колір — закрита картка. Обираємо потрібну картку, задаємо дату, на яку слід отримати дані, й обираємо формат «Excel». Система видає таблицю, де відображено актуальний на задану дату стан розрахунків із бюджетом.

Нагадаємо, цей варіант отримання інформації про стан розрахунків із бюджетом можна використати, тільки якщо не стоїть питання подальшого використання цієї інформації зі статусом офіційного документа (наприклад, у суді). А от щодо військового збору і ПДФО провести звіряння взагалі ніяк не можливо, крім проведення документальної перевірки, бо податківці в інтегрованій картці відображають тільки проплати, а от сальдо не видно.

Якщо під час звіряння розрахунків були виявлені розбіжності, не треба погоджуватися зі сумою, відображеною в інтегрованій картці, — слід з'ясувати справжні причини цих розбіжностей. Пам'ятайте, що при поданні звіти (і подані платниками у законодавчо встановлені терміни для такого подання, і подані з порушенням термінів подання, але до настання граничного строку сплати грошового зобов'язання за такими звітними документами) відображаються в інтегрованій картці датою, що відповідає даті граничного терміну сплати грошових зобов'язань за такими звітами (пп. 2 п. 4 розд. IV Порядку №422). А у разі подання звітів після граничного строку сплати податкових зобов'язань за ними, а також при поданні уточнюючого розрахунку нарахування здійснюються датою їх подання. Тобто якщо в обліку певне нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за листопад робиться датою 30.11.2016, то в інтегрованій картці ця сума знайде відображення вже в грудні — 30.12.2016.

Якщо виявлено різниці між даними інтегрованих карток та обліковими даними підприємства, слід уважно перевірити суми нарахувань із поданими деклараціями та виписками банку, якщо йдеться про розбіжність суми оплат. Платіж може піти на неправильний рахунок або зависнути у нез'ясованих сумах чи має місце банальна технічна помилка у рознесенні даних банківської виписки — всі ці речі слід уважно відстежувати і виправляти. Якщо платіж потрапив не за призначенням, треба подати заяву на перерахування помилково сплаченої суми на погашення зобов'язань з правильного платежу (пам'ятайте, що зарахувати можна тільки платежі, які сплачуються до одного і того самого бюджету, інакше взаємозалік є неможливим). Якщо платіж з якихось причин «завис» і на рахунок не потрапив, знову ж таки слід подати заяву з уточненими реквізитами і проханням провести платіж за правильним призначенням. У разі коли йдеться про помилку з боку податкового органу, подається лист-звернення з описом такої ситуації та додаються копії платіжних доручень, що підтверджують оплату.

Якщо за наслідками перевірки виявлено переплату, підприємство може залишити її в рахунок майбутніх звітних періодів із цього самого податку. Нагадаємо, що в частині ПДВ поточні податкові зобов'язання сплачуються з електронного ПДВ-рахунку, а переплату можна використовувати для сплати податкових зобов'язань за уточнюючим розрахунком (сума переплати нівелює додатну різницю між ПЗ та ПК, відображену в РК). Або ж можна повернути цю переплату на свій рахунок (п. 43.4 ПКУ) чи здійснити взаємозалік з іншими податками цього самого бюджету. Пам'ятайте: приписи п. 43.4 ПКУ відводять на повернення переплати з бюджету строк у 1095 днів. У заяві слід зазначити напрям повернення коштів.

Податківці мають 20 днів на розгляд поданої заяви та підготовку висновку. На сьогодні Держказначейство повертає кошти відповідно до Порядку №787, але податківці щокварталу видають власні внутрішні розпорядження, якими дають вказівки податківцям на місцях, як тим здійснювати, зокрема, повернення переплат. На IV квартал 2016 року діє наказ ДФСУ від 12.10.2016 р. №853. На листопад — грудень припадає надходження від податку на прибуток за 9 місяців, тому в цей період заява про повернення переплат, особливо якщо вона оформлена на суму до 50 тис. грн, із великою ймовірністю буде задоволена. Це пояснюється тим, що за сумами до 50 тис. грн територіальним податківцям не треба узгоджувати свої рішення з обласним головним управлінням чи ДФСУ.

Нормативна база

  • Порядок №422 — Порядок ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. №422.
  • Порядок №787 — Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. №787.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру