• Посилання скопійовано

Корпоратив в обліку підприємства

Проведення корпоративу — це свято. А для бухгалтера — зайвий клопіт, адже така операція потребує уважного оформлення1. Розгляньмо кілька варіантів, як відобразити в обліку такий захід та які податкові наслідки при цьому можуть виникати.

Класифікація витрат

Насамперед наголосимо, що корпоративну вечірку можна провести за рахунок прибутку підприємства. У цьому разі рішення підтверджується наказом керівника і бухгалтерія на підставі бухдовідки відображає використання прибутку в поточному періоді на субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді». При складанні річної фінзвітності сума використаного прибутку списується на зменшення нерозподіленого прибутку проведенням: Д-т 441 К-т 443.

1 У статті не розглядаються операції з постачання новорічних подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей.

Але відсвяткувати можна з мінімізацією оподаткування, тобто визнавши витрати з організації та проведення корпоративу у витратах звітного періоду. Тоді, крім наявності підтвердних документів, потрібне буде доведення того, що захід відбувся у межах господарської діяльності. Попри те, що витрати відображаються за правилами бухобліку, слід пам'ятати: з метою оподаткування ПДВ важливим залишається зв'язок із госпдіяльністю (про що далі).

Пропонуємо три варіанти проведення новорічного корпоративу:

1) презентація підприємства, нових видів продукції тощо для партнерів та делегацій, тобто представницькі витрати;

2) виробничі річні збори;

3) святковий корпоратив.

Отже, до оформлення ставимося уважно, щоб під час перевірки мати максимальну кількість аргументів на свій захист. Тому перед проведенням вечірки визначаємо мету заходу. Від цього залежатиме відображення в обліку понесених витрат (рекомендуємо уникати у документах слова «свято»).

Представницькі витрати

Єдине у вітчизняному законодавстві визначення терміна «представницькі витрати» знаходимо у Наказі №1026. Звертаємо увагу: для госпрозрахункових підприємств (небюджетних установ) цей наказ має довідковий (рекомендаційний) характер (лист ДПСУ від 22.11.2012 р. №5743/0/61-12/15-1415). Тож підприємство для документального оформлення представницького заходу бере цей наказ до уваги при розробленні власного Положення про представницькі витрати. У цьому Положенні слід затвердити перелік витрат, які належать до представницьких.

Представницькі витрати

Представницькі витрати — це витрати на прийом і обслуговування потенційних партнерів, які прибули на запрошення для проведення переговорів з метою здійснення зв'язків, установлення та підтримання взаємовигідного співробітництва.

До представницьких витрат належать витрати, пов'язані з проведенням офіційного прийому (сніданку, обіду, вечері) як іноземних, так і вітчизняних представників і делегацій*, транспортним забезпеченням, заходами культурної програми, буфетним обслуговуванням під час переговорів, оплатою послуг перекладача, який не перебуває у штаті установи, оплатою номерів у готелях. Кошторис на прийом і обслуговування представників затверджується керівником підприємства.

* Див. лист Міндоходів від 25.10.2013 р. №14054/6/99-99-19-03-02-15, «ДК» №3/2014.

При документальному оформленні робимо наголос на запрошенні представників інших підприємств для проведення переговорів із комерційною метою.

Документальне оформлення:

1) наказ про проведення презентації (в наказі зазначаємо коло осіб, які візьмуть участь у переговорах з боку підприємства, кількість запрошених представників, дату, місце і мету проведення заходу, інше);

2) офіційні запрошення, надіслані потенційним та постійним партнерам;

3) програма проведення заходу;

4) кошторис витрат на проведення заходу (зазначаємо перелік і кількість товарів, які будуть роздаватися присутнім з рекламною метою), затверджує керівник;

5) звіт про фактичні витрати (з переліком розданих товарів), складає відповідальна особа;

6) підтвердні документи: платіжні доручення, накладні на придбання рекламних товарів, акти наданих послуг (оренда приміщення, послуги харчування1 тощо), акти на списання розданих товарів з рекламною метою, авансові звіти, якщо витрати оплачувались готівкою (з документальним підтвердженням).

Якщо під час ділової зустрічі (переговорів) сторони не дійшли згоди і не уклали договору, не буде зайвим документально підтвердити цей факт у формі, скажімо, підписаного представниками обох сторін протоколу про намір укласти договір.

Бухоблік

Відповідно до п. 18 П(С)БО 16, представницькі витрати як загальні корпоративні витрати відносять до адміністративних витрат — рахунок 92. Проте основним моментом представницьких витрат є реклама, тож рекомендуємо облік понесених витрат відобразити на рахунку 93 відповідно до п. 19 П(С)БО 16 (додатково див. «ДК» №49/2016). На цьому самому рахунку відображають роздачу подарунків, яка здійснювалася з рекламною метою (розповсюджувалася власна продукція підприємства або, наприклад, канцтовари з логотипом підприємства). Датою витрат згідно з п. 7 П(С)БО 16 є звітний період, в якому вони були здійснені.

Податок на прибуток

Норми р. III ПКУ не передбачають коригування на представницькі витрати. Важливо все підтвердити документально, тобто мати первинні документи щодо понесених витрат.

У разі розповсюдження подарунків і якщо платник податку на прибуток визначає фінрезультат із коригуванням різниць2, слід звернути увагу на статус отримувачів. Якщо товари безоплатно передавалися неприбутковим організаціям, можуть виникати різниці, які збільшують фінрезультат у податковому обліку за пп. 140.5.9 ПКУ3.

1 Зрозуміло, що у документах не повинні зазначатися алкогольні напої. Адже таке придбання може бути розцінене податківцями під час перевірки як реалізація алкогольних напоїв без ліцензії, оскільки в такому разі має місце факт безкоштовної передачі алкоголю гостям. Про це вони попереджають у ЗIР, підкатегорія 115.03.

2 Підприємства з річним доходом за останній звітний період менше ніж 20 млн грн об'єкт оподаткування можуть визначати без застосування коригувань, пп. 134.1.1 ПКУ.

3 Фінрезультат збільшується на вартість товарів у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, різниця відображається у рядку 3.1.9 додатка РI декларації з прибутку.

Податок на додану вартість

При придбанні послуг з ПДВ з організації та проведення представницького заходу суми податку відносять до складу ПК за п. 198.1 ПКУ. А ось підстав нараховувати «технічні» ПЗ за п. 198.5 ПКУ на такі послуги не буде, якщо відбувається рекламна презентація, що підтверджується документально, відповідно, є зв'язок із госпдіяльністю.

Щоправда, якщо не нарахувати «технічні» ПЗ, наприклад, з оплати послуг боулінг-клубу, це може викликати певні запитання під час перевірки, хоча насправді це частина представницьких витрат, як заходи проведення культурної програми. Тому якщо діяти обережно, то при придбанні подібних послуг із ПДВ з вартості їх придбання краще нарахувати ПЗ.

Що ж до роздачі подарунків (наприклад, подарунок у вигляді придбаних товарів, зокрема канцтоварів із логотипом підприємства чи власної продукції), то за загальним правилом безоплатна передача товарів іншій особі відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ є постачанням товарів. Згідно з п. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України. База для ПДВ визначається за нормами п. 188.1 ПКУ, тобто за договірною вартістю, проте не може бути нижчою від ціни придбання товарів або нижчою від звичайних цін, якщо постачаються власно виготовлені товари.

Звідси робимо висновок, що при безоплатному розповсюдженні подарунків (зразків продукції або товарів з рекламною метою) підприємство повинно нарахувати ПЗ з ПДВ за п. 185.1 ПКУ з урахуванням норми абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

Звичайно ж, у зв'язку з безоплатною роздачею подарунків виникає питання щодо нарахування ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Згідно з листами ДФСУ від 12.09.2016 р. №19612/6/99-99-15-03-02-15, від 06.10.2016 р. №21778/6/99-99-15-03-02-15 та роз'ясненнями у ЗIР, підкатегорія 101.14, якщо безоплатне розповсюдження подарунків у вигляді зразків продукції або товарів здійснюється з рекламною метою і вартість таких подарунків включається до вартості продажу готової продукції (товарів/послуг), які використовуються в оподатковуваних операціях, пов'язаних з отриманням доходів такого підприємства, то вважається, що такі товари призначаються для використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності такого платника податку. У такому разі нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не треба. ПЗ з ПДВ у цьому разі не будуть нараховуватися і за п. 185.1 ПКУ, бо ПЗ будуть нараховуватися вже під час продажу продукції, до собівартості якої й було включено вартість рекламних подарунків.

Якщо вартість розданих подарунків не включається до вартості продажу готової продукції (товарів/послуг), то, аби не нараховувати такі ПЗ з ПДВ, радимо все-таки мати документальне підтвердження понесених витрат на придбання/виготовлення таких подарунків як таких, що здійснені з рекламною метою, тобто для госпдіяльності. Адже в ЗIР, підкатегорія 101.05, й надалі розміщена консультація, відповідно до якої ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховуються, якщо при безоплатному постачанні товарів/послуг у межах господарської діяльності ПЗ з ПДВ нараховуються відповідно до п. 185.1 ПКУ та база оподаткування ПДВ визначається згідно з п. 188.1 ПКУ.

Зверніть увагу!

Податківці цього року почали надавати лояльні індивідуальні консультації щодо подвійного оподаткування ПДВ. Так, у листах ДФСУ від 26.04.2016 р. №9399/6/99-99-15-03-02-15 (див. «ДК» №22/2016), від 11.08.2016 р. №17515/6/99-99-15-03-02-15 (див. «ДК» №38/2016) вони зауважують: якщо ПДВ нараховується за відповідною статтею ПКУ, то вдруге він нараховуватися не має. Отже, податок слід нараховувати один раз.

Але радимо все-таки отримати індивідуальну податкову консультацію.

Податок на доходи фізосіб та військовий збір

Насамперед питання щодо виникнення додаткового блага виникає, у разі коли роботодавець надає підзвітні кошти (готівкові чи безготівкові з використанням корпоративних карток) працівникові на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків.

Згідно з пп. 170.9.1 ПКУ, обов'язковою умовою для неутримання ПДФО та ВЗ є рекламна спрямованість здійснених працівником вищеперелічених витрат. Iнакше у такої підзвітної особи виникає додаткове благо з відповідним оподаткуванням.

Також податківці зазначають у ЗIР, підкатегорія 103.02, що у разі відсутності рекламної спрямованості проведеного заходу сума, компенсована фізособі, яка витратила на представницькі витрати власні кошти, підлягає оподаткуванню ПДФО на загальних підставах.

Враховуючи вимогу пп. 170.9.1 ПКУ, витрати підзвітної особи повинні мати рекламну мету. Тож у розпорядженні керівництва про видачу коштів працівникові під звіт слід уточнити, що кошти видаються на організацію та проведення прийому представників потенційних партнерів, запрошених на презентацію, зокрема на придбання та розповсюдження подарунків з рекламною метою. Додатковим підтвердженням рекламної спрямованості буде оформлення організаційних документів на проведення такого заходу, які зазначалися вище.

Нагадаємо, що у разі розрахунків готівкою або корпоративною карткою слід дотримуватися граничного обмеження на розрахунки протягом одного дня в розмірі 10000 грн, адже працівник виступає від імені підприємства.

Якщо ж витрати підприємство здійснило у безготівковому вигляді, то знову постає питання виникнення додаткового блага у представників потенційних партнерів, якщо такий дохід у вигляді оплати проживання, бронювання та придбання квитків на проїзд, на культурно-масові заходи тощо є персоніфікованим. Вважаємо, що тут не має виникати оподатковуваного доходу, адже жодних особистих подарунків потенційним партнерам не надається. Усі складові представницького заходу, включаючи перелічені вище витрати, спрямовані на ознайомлення потенційного партнера з господарською діяльністю підприємства — сторони, що приймає, і є представницькими витратами згідно з орієнтовним переліком таких витрат, наведеним у Наказі №1026. Але не виключаємо, що податківці на практиці можуть дотримуватися фіскальної позиції.

Роздача товарів (подарунків) під час проведення представницького заходу не зобов'язує підприємство виконувати функції податкового агента, як наслідок, утримувати ПДФО та військовий збір. Адже зазвичай ризику персоніфікації тут немає.

Та навіть якщо подарунок усе-таки персоніфіковано, можна скористатися нормою про неоподатковувану вартість дарунка за пп. 165.1.39 ПКУ (у 2016 році вартість неоподатковуваних подарунків становить 689 грн, про що далі).

Приклад 1 Підприємство «Успіх» запросило керівників потенційних партнерів на презентацію нового випуску сегменту продукції (тобто з рекламною метою). Для підтримання взаємовигідної співпраці зроблено такі витрати (оплату підприємство здійснювало безготівково):

— транспортне забезпечення — 1200 грн (у т. ч. ПДВ);

— офіційний прийом (обід) представників потенційних клієнтів та послуги з харчування у ресторані на презентації нового випуску сегменту продукції як для запрошених представників, так і працівників підприємства — 3000 грн (без ПДВ);

— заходи культурної програми в боулінг-клубі — 1800 грн (у т. ч. ПДВ);

— вартість подарунків (власна продукція) — 6000 грн (вартість безоплатно наданої продукції збільшує собівартість реалізованої продукції). Iз них безоплатно надано представникам неприбуткової організації на суму 2000 грн (показник без ПДВ);

— вартість дарунків (ручок, календарів із логотипом підприємства) — 600 грн з ПДВ. Вартість таких подарунків не включається до собівартості продукції.

Усі витрати затверджено кошторисом на прийом та обслуговування представників потенційних партнерів, підтверджено звітом та первинними документами.

Відображення в обліку див. у таблиці 1.

Таблиця 1

Відображення представницьких витрат


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Коригування фінрезультату до оподаткування
Д-т
К-т
Збільшення
Зменшення
1.
Отримано послуги перевезення
93 (92)
641
685
685
1000,00
200,00
2.
Отримано послуги харчування (банкету)
93 (92)
685
3000,00
3.
Отримано послуги в боулінг-клубі
93 (92)
641
685
685
1500,00
300,00
4.
Придбано ручки та календарі
209
641
631
631
500,00
100,00
5.
Розповсюдження власної продукції*
23
26
6000,00
1280**
6.
Нараховано ПЗ з ПДВ на безоплатну роздачу ручок та календарів на ціну придбання
(абз. 2 п. 188.1 ПКУ)
949
641
100,00
7.
Нараховано ПЗ з ПДВ за отриманими послугами боулінгу у зв'язку з відсутністю зв'язку з госпдіяльністю за п. 198.5 ПКУ
(обережна позиція)
949
641
300,00
* Безоплатне розповсюдження у вигляді зразків продукції або товарів здійснюється з рекламною метою, і вартість таких подарунків включається до вартості продажу готової продукції, тому робиться це проведення.
** Податок попереднього року 18000, з них 4% = 720, відповідно 2000 - 720 = 1280 збільшує фінрезультат до оподаткування.

Проведення виробничих річних зборів

Загальнокорпоративні витрати — це, зокрема, організаційні витрати, у т. ч. витрати на проведення річних зборів. Такі витрати відносять до загальногосподарських витрат, які спрямовані на обслуговування й управління підприємством і є адміністративними. У документах рекомендуємо уточнити, що проведення річних зборів є виробничою необхідністю з метою презентації нових стратегій на наступний рік та підбиття підсумків поточного року.

Якщо на підприємстві є колективний договір, це зобов'язує сторони, що підписали договір, щороку в строки, передбачені договором, звітувати про його виконання (ст. 15 Закону про колдоговори). Щоправда, термін звітування має бути передбачений у колективному договорі.

Документальне оформлення:

1) наказ про проведення підсумкових річних зборів (у наказі слід передбачити, що для проведення зборів членів трудового колективу треба орендувати приміщення);

2) план на проведення зборів (рекомендуємо зазначити про проведення обіду або вечері);

3) кошторис витрат (слід зазначити перелік і кількість товарів, які будуть роздаватися у вигляді подарунків працівникам, крім того, важливо закріпити, чи подарунки належать до складу зарплати, чи ні) — затверджується керівником;

4) звіт про фактичні витрати (з переліком розданих подарунків) — складається відповідальною особою;

5) підтвердні документи: платіжні доручення, накладні на придбання подарунків, акти наданих послуг (оренда приміщення, послуги харчування тощо), акти на списання розданих подарунків, авансові звіти, якщо витрати оплачувались готівкою (з документальним підтвердженням);

6) протокол зборів (слід скласти обов'язково, зазначивши в ньому порядок денний, присутніх осіб та прийняті рішення).

Зрозуміло, що збори мають розпочатись у робочий час, адже збори необхідні для вирішення виробничих питань (наприклад, підбиття підсумків роботи за звітний рік, узгодження планів на наступний рік тощо).

Бухоблік

Відповідно до п. 18 П(С)БО 16, витрати на проведення річних зборів є складовою адміністративних витрат підприємства. Такі витрати відображають на рахунку 92.

А ось щодо роздачі подарунків працівникам (як «незарплатних», так і «зарплатних», про різницю між ними поговоримо далі) зазначимо таке.

Вартість переданого подарунка, який не є складовою заробітної плати, відображають на субрахунку 949 або ж на рахунку 977. При даруванні «незарплатних» подарунків дохід у бухгалтерському обліку не виникає, адже немає критеріїв його визнання згідно з п. 5 П(С)БО 15. Якщо дохід працівника у вигляді подарунків усе-таки персоніфікували, то його слід відобразити через субрахунок 663.

Датою витрат є звітний період, у якому вони були здійснені (дата, зазначена в актах про отримання послуг, актах на списання подарунків тощо), відповідно до п. 7 П(С)БО 16.

Якщо подарунки є складовою заробітної плати, зрозуміло, що їх вартість відобразиться на субрахунку 661. У бухобліку відповідно до п. 5 П(С)БО 26 це поточні виплати працівникам. Надання такого подарунка вважатиметься доходом і відображатиметься проведенням Д-т 661 К-т 712 (адже в такому разі варто говорити про обмін подарунка на виконану працівником роботу) та Д-т 943 К-т 209, 28, 26.

Податок на прибуток

Розділ III ПКУ не містить жодної норми щодо якихось особливостей обліку сум, виплачених працівникам підприємства за надані їм подарунки.

Податок на додану вартість

В обліку під час придбання з ПДВ послуг та подарунків для працівників суми податку є складовою ПК з ПДВ відповідно до п. 198.1 ПКУ.

Послуги. В обліку ПДВ придбання послуг (наприклад, оренда залу, послуги з обіду або вечері), які пов'язані з проведенням виробничих зборів, здійснюється в межах госпдіяльності. Тому підстав нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ у цьому разі також немає.

Подарунки. Якщо прийнято рішення нагородити своїх працівників подарунками (як «зарплатними», так і «незарплатними»), з погляду ПДВ така операція класифікується як постачання товарів згідно з п. 185.1 ПКУ. Тоді, згідно з абз. 2 п. 188.1 ПКУ, при фактичному даруванні база для ПДВ не може бути нижчою від ціни придбання товарів-подарунків або звичайної ціни власно виготовлених подарунків.

Загалом операція з придбання та надання подарунків працівникам у частині ПДВ згортається — роботодавець користується ПК і визнає ПЗ на однакову суму. Iнша річ, якщо подарунок придбаний без ПДВ, при даруванні для обліку ПДВ це є постачанням, і, враховуючи норму абз. 2 п. 188.1 ПКУ, на жаль, виникатимуть ПЗ з ПДВ з вартості придбання.

Щодо нарахування «технічних» ПЗ з ПДВ зауважимо таке. Якщо роздається «зарплатний» подарунок (тобто подарунки є частиною фонду оплати праці як інші заохочувальні та компенсаційні виплати згідно з колективним договором), то у разі придбання подарунка з ПДВ ПЗ за п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Щодо «незарплатних» подарунків працівникам, то, хоча товари й використані в оподатковуваних операціях (нараховано ПЗ з ПДВ під час постачання (передачі працівникам), але, на жаль, навряд чи таку роздачу можна прив'язати до госпдіяльності. Тож, найімовірніше, доведеться нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Також варто зазначити, що згідно з останніми роз'ясненнями1, якщо підприємство включить вартість розданих подарунків до вартості продажу готової продукції (товарів/послуг), які використовуються в оподатковуваних операціях, пов'язаних з отриманням доходів такого підприємства, то вважається, що такі товари призначаються для використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності такого платника податку. Тобто у такому разі під час роздачі нараховувати ПЗ з ПДВ як за п. 185.1 ПКУ, так і за п. 198.5 ПКУ не треба.

Податок на доходи, військовий збір, ЄСВ

Виходячи з пп. 14.1.47 ПКУ, мова про отримання фізичною особою додаткового блага (в т. ч. у вигляді подарунка) йдеться лише в разі його надання конкретному платникові податку. Тому вартість обіду або вечері після проведення річних зборів до складу доходу фізособи не включається: адже жодної персоніфікації тут немає (додатково див. ЗIР, підкатегорія 103.022).

Щодо подарунків, слід з'ясувати: подарунок — це зарплата чи ні?

1 Згадані вище листи ДФСУ від 12.09.2016 р. №19612/6/99-99-15-03-02-15, від 06.10.2016 р. №21778/6/99-99-15-03-02-15 та роз'яснення у ЗIР, підкатегорія 101.14.

2 Відповідь на запитання: «Чи включається вартість святкового вечора (банкету, корпоративу), який проводиться працедавцем для своїх працівників, до складу загального місячного оподатковуваного доходу цих працівників?».

Згідно з пп. 14.1.48 ПКУ, заробітна плата з метою розділу IV ПКУ складається з основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які виплачуються (надаються) платникові податку у зв'язку з відносинами трудового найму.

Однією зі складових фонду оплати праці є інші заохочувальні та компенсаційні виплати (п. 1.3 Iнструкції №5). До них належать усі виплати, передбачені у п. 2.3 Iнструкції №5, зокрема винагороди та заохочення, як у грошовій, так і в натуральній формі. Відповідно до пп. 2.3.2 Iнструкції №5, до фонду оплати праці включаються одноразові заохочення, не пов'язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних та пам'ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі).

За нормою ст. 5 Закону про оплату праці, організація оплати праці здійснюється на підставі, зокрема, колективних або трудових договорів. Тому для того щоб зазначені вище виплати вважалися «зарплатними», їх слід обумовити у таких договорах. Як правило, це зазначається у розділі «Оплата праці».

Також можливо передбачити такі виплати й у локальному документі підприємства, наприклад у відповідному положенні або наказі. Важливо обумовити та задокументувати класифікацію подарунків у вигляді виплат, що належать до фонду оплати праці, інакше є ризик, що такий подарунок буде визнано додатковим благом, де порядок оподаткування інший.

Виплата «зарплатних» подарунків є базою для нарахування ЄСВ (22%), оподаткування ПДФО (18%) та військовим збором (1,5%) за загальними правилами.

Зверніть увагу: дохід працівнику у цьому разі надається не у грошовій формі, тому виникає запитання: «Чи треба збільшувати базу для ПДФО на коефіцієнт згідно з п. 164.5 ПКУ?».

Відповідно до п. 164.5 ПКУ, під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, помножена на коефіцієнт. Проте для визначення бази під час нарахування доходів у формі заробітної плати встановлено свої правила у п. 164.6 ПКУ. Цей пункт визначає правила оподаткування для такої форми доходу, як заробітна плата, і такий дохід є лише складовою загального місячного доходу за п. 164.2 ПКУ. Тому ситуація доволі дискусійна. Адже дохід у вигляді зарплати — це один із видів доходів платника, перелік яких визначено у п. 164.2 ПКУ. Винятків щодо «зарплатного» доходу у п. 164.5 ПКУ немає (додатково див. лист Міндоходів від 06.08.2013 р. №9531/5/99-99-17-03-03-16, відповідь на запитання 3, «ДК» №19/2014). Утім, радимо щодо цього отримати індивідуальну консультацію в ДПI за нормами ст. 52 ПКУ.

Що ж до визначення суми військового збору, то коефіцієнт не застосовується.

У випадку із «зарплатним» подарунком застосовувати натуральний коефіцієнт для визначення бази нарахування ЄСВ не треба (це підтверджує і лист ПФУ від 16.09.2011 р. №19693/03-30, «ДК» №46/2011).

У податковому розрахунку за формою №1ДФ такі подарунки відображають за ознакою доходу «101» як доходи у вигляді заробітної плати.

Сплачують ПДФО та військовий збір до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем вручення подарунка, згідно з пп. 168.1.4 ПКУ. А ЄСВ сплачується у день виплати зарплати в натуральній формі (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Щодо подарунків, які не належать до зарплати (тобто якщо вручення подарунків не передбачено колдоговором, однак наказом підтверджено, що це подарунок), є свої умови оподаткування. Навіть якщо подарунок належить конкретній фізособі, уникнути оподаткування цілком реально: важливо врахувати норми пп. 164.2.10, 165.1.15, 165.1.39 ПКУ.

Отже, якщо роботодавець вирішить нагородити своїх працівників подарунками вартістю у 2016 році до 689,00 грн, підстав утримувати ПДФО та військовий збір немає. Підпунктом 165.1.39 ПКУ передбачено звільнення від оподаткування ПДФО частини вартості дарунків, але за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Якщо дарунок є коштовним (вартість більша ніж 689,00 грн на місяць), то різницю за мінусом граничної суми слід оподаткувати ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Нагадаємо, що база для нарахування ПДФО збільшується на коефіцієнт згідно з п. 164.5 ПКУ, адже дохід працівник отримує не у грошовій формі. У 2016 році коефіцієнт становить 1,2195. Для військового збору коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ не застосовується. У податковому розрахунку за формою №1ДФ подарунки відображають за ознакою доходу «160», якщо дохід не оподатковується, та (або) за ознакою доходу «126», якщо дохід є оподатковуваним.

Щодо ЄСВ важливо наголосити: вважаємо, що за таких умов (тобто коли вручення подарунків не передбачено колдоговором, однак підтверджено наказом, що це не «зарплатний» подарунок) немає бази для нарахування ЄСВ.

Хоча податківці не розмежовують подарунки на «зарплатні» та «незарплатні» і вважають, що вартість подарунків, безоплатно переданих працівникам, є базою нарахування ЄСВ лише у разі перебування останніх у трудових відносинах із роботодавцем (ЗIР1, підкатегорія 301.03).

1 Відповідь на запитання: «Чи є базою нарахування ЄВ вартість подарунків, безоплатно переданих роботодавцем працівникам (наприклад, до ювілейних та пам'ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі)?».

Якщо під час зборів прийнято рішення відзначити працівників преміями за підсумками роботи за рік, такі виплати є складовою заробітної плати як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, відповідно до пп. 2.3.2 Iнструкції №5. Зрозуміло, що зі суми премії справляються всі зарплатні податки.

Приклад 2 Підприємство «Успіх» з метою підбиття річних підсумків прийняло рішення провести виробничі річні збори. Рішення обумовлено наказом, з уточненням про розпорядження орендувати приміщення для проведення зборів. Проведення зборів підтверджено протоколом.

Понесено такі витрати:

— оренда приміщення — 1500 грн (без ПДВ);

— офіційний обід — 3000 грн (без ПДВ);

— вартість подарунків 10 працівникам — 6000 (у т. ч. ПДВ) грн. У наказі обумовлено, що подарунки не є складовою заробітної плати, адже це не передбачено умовами трудових договорів. Роздані подарунки не персоніфіковані.

Усі витрати затверджено кошторисом, підтверджено звітом та первинними документами.

Відображення в обліку див. у таблиці 2.

Таблиця 2

Відображення проведення річних зборів


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Д-т
К-т
1.
Оренда приміщення
92
685
1500,00
2.
Отримано послуги харчування
92
685
3000,00
3.
Оплачено та придбано подарунки (сервізи 10 шт. по 600,00 грн)*
209**
641
631
631
5000,00
1000,00
4.
Відображено витрати на подарунки
949/977
209
5000,00
5.
Нараховано ПЗ з ПДВ за нормою п. 185.1 з урахуванням абз. 2 п. 188.1 ПКУ
949
641
1000,00
6.
Нараховано ПЗ з ПДВ за нормою п. 198.5 для обережних платників податку***
949
641
1000,00
7.
Нарахування ЄСВ на вартість подарунків
5000 х 22%****
23,
91 — 94
651
1100,00
* Вартість подарунка до граничного критерію 689,00 грн за нормами пп. 165.1.39 ПКУ.
** На думку авторів, краще зарахувати на субрахунок 209 «Iнші матеріали», адже навряд чи такі запаси є товарами для підприємства.
*** За останніми індивідуальними роз'ясненнями податківців, якщо ПДВ нараховується за відповідною статтею ПКУ, то вдруге він не має нараховуватися. Утім, обережним платникам податків радимо отримати щодо цього індивідуальну податкову консультацію при ненарахуванні «технічних» ПЗ з ПДВ.
**** За позицією ДФСУ; утім, редакція не схиляється до такого підходу.

Святковий корпоратив

Якщо підприємство з тих чи інших причин вважає запропоновані вище варіанти святкування непридатними для себе, то можна скористатися третім варіантом обліку проведення корпоративу — як негосподарські витрати.

Документальне оформлення:

1) наказ про проведення корпоративу (в наказі треба передбачити, що для проведення заходу слід орендувати приміщення, та зазначити відповідальних осіб);

2) план проведення;

3) кошторис витрат (зазначити перелік і кількість товарів, які роздаватимуться у вигляді подарунків працівникам), — затверджується керівником;

4) звіт про фактичні витрати (з переліком розданих подарунків) — складається відповідальною особою;

5) підтвердні документи: платіжні доручення, накладні на придбання подарунків, акти наданих послуг (з оренди приміщення, харчування тощо), акти на списання розданих подарунків, авансові звіти, якщо витрати оплачувалися готівкою (з документальним підтвердженням).

Бухоблік

Відповідно до п. 29 П(С)БО 16, до складу інших витрат включаються витрати, які виникають під час діяльності, але не пов'язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). Тому, на наш погляд, витрати на проведення корпоративу коректно відносити на субрахунок 977 «Iнші витрати діяльності». Утім, не виключаємо й використання субрахунку 949.

Датою витрат є звітний період, в якому вони були здійснені (дата, зазначена в актах про отримання послуг, актах на списання подарунків тощо).

Податок на прибуток

У межах податку на прибуток жодних обмежень на негосподарські витрати немає: з 2015 року податковий облік відповідає бухгалтерському. Тому обмежень на формування витрат у разі святкового корпоративу немає і доводити його зв'язок з госпдіяльністю не треба (лист ДФСУ від 09.06.2015 р. №11999/6/99-99-19-01-01-15, «ДК» №27/2015, коментар «ДК», а також ЗIР1, підкатегорія 102.13). Такий зв'язок має значення тільки щодо ПДВ (про це ми говорили вище).

1 Відповідь на запитання: «Чи враховуються при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток витрати, які відповідно до національних П(С)БО або міжнародних стандартів фінансової звітності враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування, але не пов'язані з господарською діяльністю платника податку?».

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення таких операцій (ст. 9 Закону про бухоблік). Тому документального підтвердження витрат ніхто не скасовував.

Щодо обліку ПДВ та утримання ПДФО, військового збору й нарахування ЄСВ, то він подібний до обліку, розглянутого у попередньому розділі статті.

Приклад 3 Підприємство «Успіх» під час проведення святкового корпоративу відзначило 5 осіб коштовним подарунком (мікрохвильова піч) вартістю 5000,00 грн (придбано без ПДВ). У наказі керівника передбачено, що подарунки надаються як дарунок і не є складовою заробітної плати, адже це не передбачено умовами колективного договору. Податки з вартості подарунків утримано із зарплати. Усі витрати затверджено кошторисом, підтверджено звітом та первинними документами.

Відображення в обліку див. у таблиці 3.

Таблиця 3

Відображення нагородження подарунком працівників


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Д-т
К-т
1.
Відображено витрати на вартість подарунків
5 осіб х 5000,00 грн
209
631
631
311
25000,00
2.
Нагороджено працівників
663
949 (977)
209
663
25000,00
3.
Утримано ПДФО з оподатковуваної вартості
(946,32 х 5 осіб)*
661
641/ПДФО
4731,60
4.
Утримано військовий збір з оподатковуваної вартості
(25000 х 1,5%)
661
642/ВЗ
375,00
5.
Сплачено ПДФО та військовий збір
641/ПДФО
642/ВЗ
311
5106,60
6.
Нараховано ПЗ з ПДВ за п. 185.1 ПКУ з урахуванням абз. 2 п. 188.1 ПКУ**
949
641/ПДВ
5000,00
7.
Нарахування ЄСВ на вартість подарунків
5000 х 22% х 5 працівників***
23,
91 — 94
651
5500,00
* ((5000 - 689) х 1,21951) х 18% = 946,32.
** Хоча подарунки придбано без ПДВ, у підприємства виникають зобов'язання нарахувати ПЗ з ПДВ за фактом поставки подарунків.
*** За позицією ДФСУ; втім, редакція не схиляється до такого підходу.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Закон про колдоговори — Закон України від 01.07.93 р. №3356-XII «Про колективні договори і угоди».
  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Iнструкція №5 — Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5.
  • Наказ №1026 — Наказ Мінфіну від 14.09.2010 р. №1026 «Про затвердження Норм коштів на представницькі цілі бюджетних установ та порядку їх витрачання».
  • П(С)БО 15 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну від 29.11.99 р. №290.
  • П(С)БО 16 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. №318.
  • П(С)БО 26 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 26 «Виплати працівникам», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 28.10.2003 р. №601.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру