• Посилання скопійовано

Суть справи

Iнвалютний кредит
Попри досить значні ризики валютних коливань, кредити від нерезидентів є чудовою можливістю підтримати бізнес та перечекати тимчасові фінансові труднощі. Проте законодавство висуває до таких операцій низку облікових обмежень та вимог.

Первинка після 1095 днів
Підпункт 20.1.6 ПКУ уповноважує податківців запитувати і вивчати під час перевірок первинні документи. А що як документи вже старші за 1095 днів?

Робота у вихідні та святкові дні
На багатьох підприємствах іноді доводиться залучати працівників до роботи у вихідні та святкові дні. Як це оформити? Як нараховувати зарплату працівникам за роботу у ці дні залежно від того, за яким графіком вони працюють? Про все це читайте у статті.

Трансформація витрат
У 2015 році за договором із нерезидентом про надання послуг із доступу до файлів підприємство понесло витрати у розмірі 1500 євро, які відобразило у витратах операційної діяльності.
У 2016 році підписано додаток до угоди, згідно з яким частина суми у розмірі 300 євро зараховується на сплату інших платежів (зменшується вартість наданих послуг із доступу до файлів). Такі платежі підприємство відносить до складової собівартості продукції, виготовленої у 2016 році. Але продукція на дату змін виготовлена, складено калькуляцію, частину продукції продано.
Як відобразити 300 євро в калькуляції та як відкоригувати витрати за 2015 рік?

ПК на підставі ПН з помилкою у даті
ДФСУ у листі від 13.09.2016 р. №19854/6/99-99-15-03-02-15 (див. «ДК» №42/2016) надала роз'яснення щодо наслідків для покупця при складанні постачальником податкової накладної не за першою подією.

Уцінка запасів
На підприємствах уцінка запасів здійснюється нечасто, а іноді і просто ігнорується. Разом з тим норми П(С)БО зобов'язують у певних випадках переглядати вартість наявних матеріальних оборотних активів підприємства. Про підстави та необхідність, про процедуру уцінки та податкові наслідки поговоримо далі.

Несплата податку на нерухомість
Юридична особа, платник податку на нерухомість, має на балансі склад, розташований у Києві. За 2013 — 2016 роки не подавали декларації і не сплачували податку на нерухомість. Які будуть штрафи і пеня за несвоєчасну сплату? Чи варто вже подавати декларацію?

Невчасна реєстрація ПН не з вини платника ПДВ
Продавець надіслав ПН для реєстрації в ЄРПН в останній день строку, є квитанція, проте ПН зареєстрували наступного дня (не працював сервер у ДПI). Чи можна уникнути штрафу?

Оренда через третю особу
На інтернет-форумі «Дебету-Кредиту» нещодавно обговорювалася ситуація щодо можливої участі юрособи (наприклад агентства нерухомості) як посередника в операціях оренди, коли вона не лише підбирає клієнта, а й бере участь у відносинах оренди як посередник чи одна зі сторін. Поговоримо про варіанти оформлення таких відносин у межах господарської діяльності.

Коригуючий коефіцієнт до заробітної плати
Вже давно працюю бухгалтером, але тільки кілька днів тому дізналася про коригуючі коефіцієнти до заробітної плати. В яких випадках його слід застосовувати, як розрахувати?

Списання бракованого імпортного товару
Підприємство імпортувало запчастини. Згодом було виявлено брак деяких запчастин. Повернути постачальнику-нерезиденту цей товар можливості немає. Як його списати в обліку? Чи нараховувати ПДВ у разі списання? Як списання бракованого товару вплине на об'єкт оподаткування податком на прибуток та єдиним податком залежно від того, на якій системі перебуває підприємство-покупець?

До змісту номеру