• Посилання скопійовано

Що нового

Звітність про обіг акцизних марок подаватимуть в електронній формі

! Виробникам та імпортерам підакцизної продукції

У зв'язку з переходом на електронний документообіг Кабмін схвалив подання звітності про обіг марок акцизного податку в електронній формі.

Такі зміни були внесені до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

За інформацією КМУ, це забезпечить скорочення паперового документообігу підприємствами-виробниками, імпортерами підакцизної продукції та органами ДФС, а також унеможливить безпосередній контакт при наданні заявки-розрахунку на отримання марок акцизного податку та звітів щодо їх використання між посадовими особами суб'єктів господарювання та органів ДФС.

Нагадаємо, чинним положенням про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів передбачено подання виробниками та імпортерами алкогольних напоїв та тютюнових виробів заявки-розрахунку про потребу в марках акцизного податку та звіту про їх використання у паперовому вигляді.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 р. №683 чинна з 11.10.2016 р.


Змінено форму щомісячного звіту з ЄСВ (додаток 4)

! Платникам ЄСВ

Мінфін уніс зміни до Порядку складання звіту з ЄСВ та Iнструкції про нарахування ЄСВ. Тепер, унаслідок незначних змін, подавати звіт з ЄСВ за жовтень у листопаді 2016 р., найімовірніше, доведеться за оновленою формою.

Унесено уточнення щодо визначення категорій осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Так, слово «престарілий» замінено на «особу похилого віку» у всіх нормах Порядку №435 та Iнструкції №449, де вони трапляються. Таке уточнення також буде внесено до переліку таблиць додатка 4, а також до таблиць 2 та 8 цього додатка.

Певно, звіт з ЄСВ (додаток 4) за вересень 2016 року, який подають у жовтні 2016 року, слід подавати ще за старою формою.

Наказ Мінфіну від 07.09.2016 р. №813
набере чинності з дня опублікування
(станом на 11.10.2016 р. не опублікований)


Перелік кодів видів сплати податків і зборів — у новій редакції

! СГД

Мінфін затвердив зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів.

Зокрема, у тексті порядку слова «оподаткування юридичних осіб» замінено словами «податків і зборів з юридичних осіб».

Також у новій редакції викладено Перелік кодів видів сплати. Зокрема:

101 — Сплата суми податків і зборів/єдиного внеску1;

107 — Повернення сум податків і зборів, помилково або надміру зарахованих до бюджету/єдиного внеску;

108 — Перерахування коштів з одного бюджетного рахунку на інший;

109 — Оплата податкового векселя1;

10С — Повернення на електронний рахунок платника надміру сплачених сум ПДВ;

110 — Відшкодування ПДВ на рахунок платника;

420 — Бюджетне відшкодування у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з інших платежів;

111 — Відшкодування процентів за бюджетною заборгованістю;

117 — Надходження до бюджету коштів платника податків, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство;

121 — Сплата адміністративного штрафу1;

125 — Авансові внески, нараховані на суму дивідендів та прирівняних до них платежів1.

Наказ Мінфіну від 05.09.2016 р. №811
набере чинності з дня опублікування
(станом на 11.10.2016 р. не опублікований)


Працівник придбав за власні кошти товари для підприємства: порядок розрахунку

! Роботодавцям

Нацбанк роз'яснив: якщо фізична особа здійснює придбання товарів (робіт, послуг) на користь підприємства за власні готівкові кошти, то таке підприємство має керуватися, зокрема, вимогами ст. 1159 та 1160 ЦКУ, які передбачають відшкодування витрат підприємством, у разі якщо придбані товари своєчасно та у повному обсязі оприбутковані та відображені у бухгалтерському обліку підприємства. Спори, що виникають між підприємством та працівником щодо відшкодування витрат, вирішуються у судовому порядку.

Щодо операцій з надання поворотної фінансової допомоги НБУ повідомив таке. Поворотна фінансова допомога визначається як сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором без оплати за таке користування та є обов'язковою до повернення. На думку НБУ, з метою оподаткування ознаками операцій з надання фінансової допомоги мають бути:

— добровільність відносин позики на підставі договору;

— користування наданими коштами платником податків — позичальником;

— безоплатність такого користування та поворотність.

Лист НБУ від 14.09.2016 р. №18-0005/76945


Нюанси заповнення прибуткового касового ордера

! Підприємствам

НБУ нагадує: у касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, спеціальними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі тощо), реквізит «Одержав» (видаткового касового ордера) або «Прийнято від» (прибуткового касового ордера) не заповнюється.

Таким чином, у разі приймання від фізичної особи до каси підприємства готівки за прибутковим касовим ордером у рядку «Прийнято від» касового ордера зазначаються прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, яка отримує товар (роботи, послуги), що відповідає вимогам законодавства України.

Лист НБУ від 14.09.2016 р. №50-0004/77077


Коригуємо фінрезультат до оподаткування при отриманні від'ємного значення

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ роз'яснила: якщо сумарне значення показників фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань є від'ємним, то фінансовий результат коригується на всю суму нарахованих процентів за борговими зобов'язаннями, що виникли за операціями з пов'язаними особами-нерезидентами. Отже, формула для розрахунку різниці, яка визначається відповідно до п. 140.2 ПКУ, застосовується з урахуванням таких особливостей:

Сзбільш = СП - (ФРО + ФВ + АВ)2 : 2,

де Сзбільш — сума, на яку збільшується фінансовий результат до оподаткування;

1 Використовуються при заповненні документів на переказ платниками податків.

2 У разі якщо сумарне значення показників фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань є від'ємним, то фінансовий результат до оподаткування збільшується на всю суму нарахованих процентів за борговими зобов'язаннями, що виникли за операціями з пов'язаними особами — нерезидентами (Сзбільш = СП).

СП — сума процентів за кредитами, позиками та іншими борговими зобов'язаннями, нарахованих у бухгалтерському обліку платника податку;

ФРО — фінансовий результат до оподаткування за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких процентів;

ФВ — фінансові витрати за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких процентів;

АВ — сума амортизаційних відрахувань за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких процентів.

Лист ДФСУ від 20.09.2016 р. №20479/6/99-99-15-02-02-15


Амортизація орендованої державної нерухомості: коригуємо фінрезультат

! Платникам податку на прибуток

Податківці зазначають, що фінрезультат до оподаткування збільшується, зокрема, на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до національних П(С)БО або МСФЗ та зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до НП(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, установлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2 — 138.3.4 ПКУ. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені НП(С)БО, крім «виробничого» методу.

Тому якщо державне нерухоме майно підпадає під визначення основних засобів і використовується платником податку в господарській діяльності і щодо нього нараховується амортизація відповідно до НП(С)БО, то коригування фінансового результату до оподаткування за такими основними засобами здійснюється відповідно до ст. 138 ПКУ та відображається в додатку Р1 до рядка 03 Р1 декларації.

Лист ДФСУ від 19.09.2016 р. №20299/6/99-99-15-02-02-15


Особливості перерахування коштів неприбутковим організаціям

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ повідомила, що у разі перерахування коштів на користь неприбуткової організації формується різниця відповідно до положень пп. 140.5.9 ПКУ.

Так, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих протягом звітного року неприбутковим організаціям, які на дату перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ПКУ, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Враховуючи вищезазначене, якщо фінансовий результат попереднього звітного року є від'ємним (об'єкта оподаткування податком на прибуток немає), то фінансовий результат до оподаткування поточного року необхідно збільшити на всю суму безоплатно перерахованих неприбутковим організаціям коштів.

Лист ДФСУ від 16.09.2016 р. №20223/6/99-99-15-02-02-15


ДФС про виплату дивідендів платнику єдиного податку IV групи

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ наголошує, що ПКУ не передбачено зарахування суми сплачених авансових унесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів платником єдиного податку IV групи на зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток у звітних (податкових) періодах після переходу на загальну систему оподаткування.

Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою п. 136.1 ПКУ. Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів підлягає зарахуванню на зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік.

Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів не підлягає поверненню платнику податків або зарахуванню в рахунок погашення грошових зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів).

Лист ДФСУ від 14.09.2016 р. №20103/6/99-99-15-02-02-15


Чи вважаються госпоперації між комісіонером та комітентом контрольованими?

! Комітентам та комісіонерам-резидентам

ДФСУ роз'яснила, що господарські операції між комітентом-резидентом та комісіонером-резидентом не підпадають під визначення контрольованих як такі, що здійснюються між резидентами, незалежно від того, чи є вони пов'язаними особами.

З огляду на те що продаж товару на умовах комісії не передбачає переходу права власності на такий товар від комісіонера-резидента до покупця-нерезидента, такі операції також не підпадають під визначення контрольованих.

При цьому в разі досягнення критеріїв, установлених пп. 39.2.1.7 ПКУ, операції з продажу товарів між комітентом-резидентом та покупцем-нерезидентом підпадають під визначення контрольованих, якщо:

— покупець-нерезидент є пов'язаною особою з комітентом-резидентом;

— або країна резиденції покупця-нерезидента включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України на момент здійснення такої операції.

У цьому разі комітент-резидент зобов'язаний в установлений термін подати звіт про контрольовані операції, здійснені протягом звітного податкового періоду.

Лист ДФСУ від 13.09.2016 р. №19914/6/99-99-15-02-02-15


«Старий» податковий кредит з ПДВ

! Платникам ПДВ

Державна фіскальна служба розглянула питання щодо порядку відображення у податковій звітності з ПДВ сум податкового кредиту, сформованого відповідно до п. 36 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, та нагадала.

Якщо ПДВ, сплачений за ставкою 20% при ввезенні товарів на митну територію України до 1 липня 2015 року, не був включений до складу податкового кредиту до 1 липня 2015 року та згідно з п. 36 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ включається до податкового кредиту на підставі бухгалтерської довідки, то суми такого податку необхідно було відобразити у рядку 10.1 розділу II податкової декларації з ПДВ.

Лист ДФСУ від 13.09.2016 р. №19847/6/99-99-15-03-02-15


ПДВ з операцій з ліквідації транспортного засобу

! Платникам ПДВ

ДФС у м. Києві роз'яснила: якщо основний засіб, який був пошкоджений в результаті несанкціонованого втручання невідомих осіб та при придбанні якого був сформований податковий кредит, неможливо використати в господарській діяльності, платник податку зобов'язаний:

— нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ;

— скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому встановлено факт пошкодження основного засобу, і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну виходячи з балансової (залишкової) вартості ОЗ, що склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни).

Лист ДФС у м. Києві від 27.09.2016 р. №21210/10/26-15-12-01-18


РРО під час розрахунків у мережі Iнтернет: коли можна не використовувати

! СГ, які використовують РРО

Податківці наголосили, що при здійсненні розрахунків за товари (послуги) суб'єкти господарювання зобов'язані застосовувати РРО, у тому числі у разі здійснення безготівкових розрахунків із використанням мережі Iнтернет. При цьому розрахункові документи при продажу товарів через Iнтернет видаються у разі їх безпосереднього надання споживачу.

Водночас, якщо не визначено місце розрахунків, проведених на підставі рахунку у безготівковій формі за допомогою платіжних карт Visa і MasterCard при наданні інформаційно-консультаційних послуг, отриманні комп'ютерних та інших програм за допомогою мережі Iнтернет, РРО не використовується.

Щодо доставки товарів кур'єрською службою ДФС зазначила, що при продажу товарів продавець повинен забезпечити доставку покупцю раніше роздрукованого розрахункового документа (чека) разом із придбаним товаром за допомогою кур'єрської служби (поштової служби), яка може бути як сторонньою організацією, так і структурною одиницею продавця.

Також розрахунковий документ може бути виданий покупцю кур'єром при передачі покупцю придбаного товару та сплаті ним коштів за його придбання. При цьому розрахунковий документ повинен бути роздрукований з використанням РРО, зареєстрованого на такого кур'єра.

Лист ДФСУ від 17.08.2016 р. №17922/6/99-99-14-05-01-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру