• Посилання скопійовано

Одинока мати на підприємстві

На підприємстві працюють дві одинокі матері. Одна з них має двох дітей віком до 18 років. Розмір нарахованої місячної зарплати цих працівниць становить 3000 грн. На які види ПСП може претендувати кожна з цих працівниць? Як такі працівниці повинні підтвердити свій статус? Як додаткові відпустки на дітей надаються одиноким матерям?

На сьогодні чинне законодавство передбачає пільги щодо соціальних відпусток і підвищеного розміру ПСП не лише для одинокої матері, а й на тих самих засадах для одинокого батька, особи, яка всиновила дитину, та деяких інших категорій осіб.

Право на додаткову соціальну відпустку

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів...

Частина 1 ст. 19 Закону про відпустки

Статус одинокої матері та підтвердні документи

Згідно з п. 9 Постанови №9 одинокою матір'ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої немає запису про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину сама.

Перейдемо до розгляду документів, які має надати працівниця підприємству для підтвердження статусу одинокої матері. Наразі законодавством чітко не встановлено переліку документів, що підтверджують статус одинокої матері. Тому звернімося до роз'яснення, наданого Мінсоцполітики у листі від 25.02.2015 р. №76/13/116-15 (див. «ДК» №30/2015). На підставі цього роз'яснення наведемо список документів, які підтверджують статус одинокої матері у різних випадках (див. таблицю).

Таблиця

Документи, що підтверджують статус одинокої матері*

Статус
Документальне підтвердження
Жінка, що виховує дитину без батька:  
— розлучена, що виховує дитину сама, якщо батько не проживає з дитиною — копія свідоцтва про народження дитини;
— копія свідоцтва про розірвання шлюбу;
— документ, що підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини**
— жінка, яка знову одружилася, але дитина не всиновлена новим чоловіком — довідка органів РАЦС про те, що дитина не всиновлена новим чоловіком***;
— документ, що підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини;
— копія свідоцтва про народження дитини
Жінка, що не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої немає запису про батька або запис зроблено зі слів матері — копія свідоцтва про народження дитини;
— довідка органів РАЦС про підстави внесення в книгу записів народжень відомостей про батька дитини
Вдова — копія свідоцтва про народження дитини;
— копія свідоцтва про шлюб;
— копія свідоцтва про смерть чоловіка
* Такі самі документи підтверджують статус одинокого батька.
**У листі Мінсоцполітики від 30.05.2014 р. №193/13/123-14 надано роз'яснення, що таким документом може бути: рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав; ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів; акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації.
*** Відповідно до листа Мінпраці від 14.04.2008 р. №235/0/15-08/13.

Зверніть увагу!

У листі від 30.05.2014 р. №193/13/123-14 фахівці Мінсоцполітики наголошують, що з метою підтвердження підстав для надання соціальної додаткової відпустки одинокій матері роботодавець має право вимагати поновлення зазначених документів один раз на рік.

Додаткові відпустки одиноким матерям

Пунктом 5 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки визначено, що одинока мати, яка виховує дитину віком до 15 років без батька, має право на відпустку в зручний для неї час.

Тобто додаткові відпустки на дітей одиноким матерям надаються до досягнення дитиною (дітьми) 15 років.

Але якщо в поточному році дитині виповнюється граничний вік, який дає право на соцвідпустку, така відпустка надається протягом цього року в повному розмірі. У Законі про відпустки порядку надання відпустки протягом року, в якому дитині вже виповнився граничний вік, не визначено. Але щодо цього є роз'яснення Мінпраці від 14.04.2008 р. №235/0/15-08/13. У ньому сказано: оскільки зазначена відпустка є соціальною відпусткою і не належить до щорічних, то вона може надаватися в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після.

Відповідно до статті 19 Закону про відпустки, одинока мати (батько) має право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

У частині 2 цієї самої статті застережено, що за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Наприклад, якщо працівниця є одинокою матір'ю та має дитину-інваліда, то вона має право на додаткову соціальну відпустку з двох підстав (17 календарних днів): «жінка, яка має дитину-інваліда» та «одинока мати».

Якщо одинока мати виховує двох дітей віком до 15 років, така відпустка надається з двох підстав: «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» та «одинока мати». Якщо одинока мати виховує здорову дитину (мається на увазі — не дитину-інваліда), соціальна відпустка надається з однієї підстави (10 календарних днів).

Такі відпустки зазвичай не поділяють на частини. Але, на думку Мінсоцполітики, працівниця, яка має право на додаткову соцвідпустку з двох підстав, може використати зазначену відпустку, наприклад, спочатку з однієї підстави тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час з іншої підстави тривалістю 7 календарних днів. Відповідне роз'яснення наведено у листі Мінсоцполітики від 12.05.2015 р. №256/13/116-15.

Якщо працівниця з якихось причин не скористалася правом на додаткову відпустку, така відпустка не «згорає», і жінка має право використати її у наступних роках. У разі звільнення, незалежно від підстав, працівниці має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні як щорічної відпустки, так і відпустки «на дітей» згідно зі ст. 24 Закону про відпустки.

ПСП одиноким матерям

Відповідно до ст. 169 ПКУ, право на застосування ПСП у зв'язку з наявністю дітей мають:

— платники податку, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, — у розмірі 100% ПСП на кожну дитину;

— одинокі матері (батьки), вдови (вдівці) або опікуни, піклувальники — у розмірі 150% ПСП на кожну дитину;

— особа, що утримує дитину-інваліда — у розмірі 150% ПСП на кожну таку дитину.

За п. 164.6 ПКУ, під час нарахування доходів у формі заробітної плати для оподаткування ПДФО треба визначати базу оподаткування. З 2016 року вона визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму ПСП у разі її застосування.

За п. 169.1 ПКУ, працівник має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (ПСП).

Звертаємо увагу, що застосування ПСП не впливає на порядок оподаткування зарплати військовим збором, бо згідно з пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ об'єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ.

Одинока мати (одинокий батько) має право на ПСП у розмірі, що дорівнює 150% загальної ПСП (у 2016 році — 689 грн) з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років (пп. «а» пп. 169.1.3 ПКУ).

Тож у 2016 році ПСП одинокій матері з розрахунку на кожну її дитину віком до 18 років становить 1033,50 грн.

Як відомо, ПСП може застосовуватися тільки до розміру заробітної плати, яка не перевищує суми прожитковому мінімуму для працездатних осіб, чинного на 1 січня звітного року та помноженого на 1,4 й округленого до найближчих 10 грн (абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ).

У 2016 році такий розмір доходу, який дає право застосовувати ПСП, становить 1930 грн (1378 грн х 1,4).

При цьому за абз. 2 пп. 169.4.1 ПКУ граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків у випадку та в розмірі, передбачених пп. 169.1.2 і пп. «а» і «б» пп. 169.1.3 ПКУ, визначається як добуток суми доходу, який дає право на ПСП, та відповідної кількості дітей.

Тож у 2016 році одинока матір, яка має двох і більше дітей віком до 18 років, має право на застосування ПСП у разі не перевищення її зарплати розміру 1930 грн, помноженого на відповідну кількість дітей. Навіть якщо працівниця має одну дитину, то граничний розмір доходу становитиме 1930, а розмір ПСП однаково буде 150% (див. приклад 1).

Такий вид ПСП надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років (пп. 169.3.3 ПКУ).

За нормою пп. 169.3.2 ПКУ, для застосування ПСП одинока мати подає заяву із зазначенням у ній відповідного розміру ПСП та додає до такої заяви підтвердні документи.

Перелік підтвердних документів для застосування ПСП

Одинока мати має подати разом із заявою:

— копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;

— копію свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);

— копію паспорта.

Відповідно до пп. 1 п. 5 Порядку №1227

Увага: пп. 1 п. 5 Порядку №1227 встановлено, що одинокою матір'ю (батьком) вважається особа, яка на момент застосування роботодавцем ПСП має дитину (дітей) віком до 18 років і при цьому не перебуває у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом. Тож у разі одруження одинока мати втрачає своє право на застосування відповідної ПСП незалежно від факту всиновлення її дитини новим чоловіком.

Нагадаємо, що працівник, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на ПСП у розмірі 100% суми ПСП з розрахунку на кожну таку дитину (пп. 169.1.2 ПКУ).

Застосування ПСП при збігу підстав

За нормою пп. 169.3.1 ПКУ, у разі якщо платник податку має право на застосування ПСП з двох і більше підстав, застосовується одна ПСП з підстави, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених пп. 169.4.1 ПКУ. Але таке правило не поширюється на ПСП, на яку має право особа, яка утримує двох і більше дітей, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів).

Приклад 1 Право на застосування ПСП працівниці, яка є одинокою матір'ю та має одну дитину.

У ТОВ «А» працює менеджер Попова В. В. Вона є одинокою матір'ю та має сина віком 15 років. Її нарахована зарплата за місяць становить 2000 грн. Чи має вона право на застосування ПСП як одинока мати?

На жаль, ПСП до зарплати такої одинокої матері не може бути застосовано, бо її зарплата перевищує 1930 грн (граничний розмір доходу, який дає право на ПСП, помножений на кількість її дітей).

Якби її дохід був меншим від 1930 грн або дорівнював цій сумі, вона мала б право на ПСП у розмірі 1033,50 грн.

Приклад 2 Право на застосування ПСП працівниці, яка є одинокою матір'ю та має двох дітей.

У ТОВ «А» працює менеджер Сорока С. В. Вона є одинокою матір'ю та має двох синів віком 13 і 15 років. Її нарахована зарплата за місяць становить 3500 грн. Чи має вона право на застосування ПСП як одинока мати? Якій розмір ПСП буде застосовуватися до її зарплати?

Так, ПСП до зарплати такої одинокої матері буде застосовуватися, бо її зарплата не перевищує 3860 грн (1930 х 2 дитини) (граничний розмір доходу, який дає право на ПСП, помножений на кількість її дітей).

При цьому Сорока С. В. має право на ПСП з розрахунку на кожну дитину в розмірі 1033,50 грн. Про це вона має зазначити у заяві про застосування ПСП.

Тож базою для оподаткування ПДФО зарплати Сороки С. В. буде: 3500 - 1033,50 х 2 дитини = 1433 грн.

Приклад 3 Право на застосування ПСП працівниці, яка є одинокою матір'ю та має двох дітей.

У ТОВ «А» працює економіст Коробова М. В. Вона є одинокою матір'ю та має двох синів віком 13 і 15 років. Її нарахована зарплата за місяць становить 4500 грн. Чи має вона право на застосування ПСП як одинока мати? Який розмір ПСП буде застосовуватися до її зарплати?

На жаль, ПСП до зарплати такої одинокої матері не може бути застосовано, бо її зарплата перевищує 3860 грн (1930 х 2 дитини) (граничний розмір доходу, який дає право на ПСП, помножений на кількість її дітей).

Якби її дохід був меншим за 3860 грн або дорівнював цій сумі, вона б мала право на ПСП у розмірі 1033,50 грн на кожну дитину.

Приклад 4 Право на застосування ПСП працівниці, яка є одинокою матір'ю та має двох дітей, у т. ч. дитину-інваліда.

У ТОВ «А» працює економіст Коробкова Н. В. Вона є одинокою матір'ю та має двох синів (один є інвалідом) віком 13 і 15 років. Її нарахована зарплата за місяць становить 3600 грн. Чи має вона право на застосування ПСП як одинока мати? Який розмір ПСП буде застосовуватися до її зарплати?

ПСП до зарплати такої одинокої матері може бути застосовано, бо її зарплата не перевищує 3860 грн (1930 х 2 дитини) (граничний розмір доходу, який дає право на ПСП, помножений на кількість її дітей).

При цьому Коробкова Н. В. має право на ПСП за пп. 169.1.1 (утримує двох дітей) та за пп. «б» пп. 169.1.3 (утримує дитину-інваліда). Згідно з пп. 169.3.1 ПКУ, ці пільги додаються, а отже, працівниця має право на ПСП у розмірі 250% — 1722,50 грн (689 + 1033,50 грн). Про це вона має зазначити у заяві про застосування ПСП.

Тож базою для оподаткування ПДФО зарплати Коробкової Н. В. буде: 3600 - 1722,50 = 1877,50 грн.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Постанова №9 — Постанова Пленуму Верховного суду України від 06.11.92 р. №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів».
  • Порядок №1227 — Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1227.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру