• Посилання скопійовано

Суть справи

Нарешті бодай проект...
Незважаючи на широкомасштабне запровадження СЕАРП та нову ставку акцизного податку з роздрібного продажу палива, ДФСУ в тандемі з Мінфіном так і не спромоглися вчасно оновити декларацію з цього податку. Мало того — сім місяців 2016 року бухгалтери просто пристосовувалися до чинної форми звітності, тим більше що додаток 9 істотно спрощував цей процес. І ось нарешті маємо хоча б проект нової форми декларації з акцизного податку. Коротко пройдемося по очікуваних нововведеннях.

Старі КОРО ще можна не міняти
Податківці в листі від 05.08.2016 р. №26665/7/99-99-08-01-03-17 (далі — Лист №26665, див. «ДК» №33/2016) надали відповідь на запитання, яке виникло у багатьох госпсуб'єктів: «Чи можна використовувати КОРО старої форми після набрання чинності новою формою КОРО?».

Підприємець на лікарняному
З 1 січня 2016 р. підприємці та особи, що займаються незалежною діяльністю, стали застрахованими особами з усіх видів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Вони сплачують ЄСВ за ставкою 22%. І, певна річ, мають право на соціальне забезпечення.

Відпрацювання оплати за навчання
Чи може роботодавець включити до умов трудового договору заборону працівнику звільнятися протягом певного періоду часу (5 років після закінчення НВЗ), якщо працівник за рахунок роботодавця там навчався та виконує роботу, яка має свою специфіку та потребує певних знань? Чи його треба окремо попереджати про наслідки звільнення відразу після навчання, чи спробувати в інший спосіб спонукати працювати?

Різні ставки ПДВ
Підприємство займається продажем товарів, які оподатковуються ПДВ за ставками 7% та 20%. Підприємство має вхідний податковий кредит з оренди та інших витрат госпдіяльності за ставкою 20%. Чи є які-небудь обмеження на включення ПДВ за придбаними товарами (послугами, необоротними активами), який нарахований за ставкою 20%, якщо такі товари (послуги, необоротні активи) використовуються в госпдіяльності, що оподатковується ПДВ за ставками 7% та 20%?

Одинока мати на підприємстві
На підприємстві працюють дві одинокі матері. Одна з них має двох дітей віком до 18 років. Розмір нарахованої місячної зарплати цих працівниць становить 3000 грн. На які види ПСП може претендувати кожна з цих працівниць? Як такі працівниці повинні підтвердити свій статус? Як додаткові відпустки на дітей надаються одиноким матерям?

Надбавки за роз'їзний характер робіт
Для кого з працівників підприємства робота може вважатися роботою з роз'їзним характером (далі — РХР), а для кого — простим відрядженням? Які документи слід оформити при встановленні РХР? Як оподатковувати такі надбавки? Які первинні документи будуть підставою для нарахування такої надбавки? Ці та багато інших питань ми дослідимо далі.

Роялті перераховує посередник
Українське підприємство — посередник здійснює пошук клієнтів для ліцензіара, за деякими ліцензійними договорами перераховує роялті від ліцензіатів. Якими є податкові наслідки у посередника таких операцій?

Експорт у ЮО-«єдинника»
Як визначається дохід юридичної особи — платника єдиного податку 3-ї групи при експорті товарів (робіт, послуг), якщо валютні кошти надходять на розподільчий рахунок і частково продаються банком (в обов'язковому порядку)?

Наступ на держпідприємства
Держпідприємства масово отримують від податківців «листи щастя», в яких міститься вимога доплатити держдивіденди з частини чистого прибутку, причому не з пропорційної частки держави у статутному капіталі таких підприємств, а з повної суми чистого прибутку. Та ще й пеню нараховують до сплати. Безглуздо, проте факт є фактом.

До змісту номеру