• Посилання скопійовано

Різні ставки ПДВ

Підприємство займається продажем товарів, які оподатковуються ПДВ за ставками 7% та 20%. Підприємство має вхідний податковий кредит з оренди та інших витрат госпдіяльності за ставкою 20%. Чи є які-небудь обмеження на включення ПДВ за придбаними товарами (послугами, необоротними активами), який нарахований за ставкою 20%, якщо такі товари (послуги, необоротні активи) використовуються в госпдіяльності, що оподатковується ПДВ за ставками 7% та 20%?

З 01.07.2015 р. уся сума ПДВ, незалежно від майбутнього використання товарів (послуг, необоротних активів), сплачена (нарахована) при придбанні, згідно з п. 198.1 ПКУ відноситься до складу податкового кредиту. При цьому ПК звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів (послуг) та складається зі сум ПДВ, нарахованих (сплачених) платником податку за ставками 20% або 7% (п. 198.3 ПКУ).

Водночас п. 198.5 ПКУ зобов'язує платника ПДВ нарахувати ПЗ у таких випадках:

1) якщо придбані товари (послуги, необоротні активи) згодом використовуються в неоподатковуваних операціях (які звільнені від оподаткування1 або не є об'єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ2 та місце постачання яких розташоване за межами митної території України);

2) якщо придбані товари (послуги, необоротні активи) згодом використовуються в операціях, які не пов'язані з госпдіяльністю суб'єкта господарювання; в операціях, що здійснюються платником податку в межах його балансу.

Для визначення ставки ПДВ для нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ не має значення, яка з двох наведених обставин спричинила їх нарахування. Платник ПДВ повинен при нарахуванні таких ПЗ застосовувати ставку 20% або 7%3. Ставка 7% використовується з урахуванням пп. «в» п. 193.1 ПКУ та визначення поняття «постачання товарів» за пп. «в» пп. 14.1.191 ПКУ.

1 Відповідно до ст. 197 ПКУ, підрозділу 2 розділу XX ПКУ, міжнародних договорів (угод) (крім випадків проведення операцій, передбачених підпунктом 197.1.28 ПКУ, та операцій, передбачених пунктом 197.11 ПКУ).

2 Крім випадків проведення операцій, передбачених пп. 196.1.7 ПКУ.

3 Ставка 7%, згідно з пп. «в» п. 193.1 ПКУ, використовується лише в операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів за переліком, затвердженим КМУ; постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано МОЗ.

За умовами запитання придбані товари (послуги, необоротні активи), сума ПДВ у зв'язку з придбанням яких потрапляє до складу ПК, використовуються в госпдіяльності та для операцій, що оподатковуються ПДВ, у повному обсязі. Отже, немає значення, за якою ставкою такі операції оподатковуються: 20%, 7% чи навіть 0%. Підстав для нарахування ПЗ у цьому разі немає.

Таким чином, якщо є обмеження щодо включення ПДВ за придбаними товарами (послугами, необоротними активами), вони не стосуються того, чи далі вони використовуються в операціях, що оподатковуються за різними ставками. Критерієм включення ПДВ до складу ПК, зокрема, є наявність правильно сформованої ПН, зареєстрованої в ЄРПН у встановлений термін. Згідно з п. 198.6 ПКУ, не відносять до ПК суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

До речі, ПН, що містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму ПЗ, згідно з останнім абзацом п. 201.10 ПКУ, є підставою для віднесення покупцем сум ПДВ до ПК.

Отже, підприємство, що займається продажем товарів, які оподатковуються ПДВ за ставками 7% та 20%, має включити всю суму ПДВ до ПК у разі отримання належно складеної ПН, зареєстрованої в ЄРПН.

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру