• Посилання скопійовано

Лікарняні при стажі менш ніж 6 місяців

На які категорії працівників поширюється обмеження суми нарахованих лікарняних рівнем мінімальної зарплати? Який алгоритм слід застосовувати для розрахунку лікарняних таким категоріям працівників?

Усі особливості нарахування лікарняних визначено в Законі №11051.

Як відомо, ще з 01.01.2015 р. було встановлено обмеження щодо нарахування лікарняних та декретних застрахованим особам при страховому стажі, меншому ніж шість місяців протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку. Відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону №1105, такі застраховані особи мають право на лікарняні (а саме допомогу по тимчасовій непрацездатності) — виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але з розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної зарплати у місяці настання страхового випадку.

1 Закон України від 23.09.99 р. №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Розгляньмо, на які категорії працівників поширюється ця норма Закону №1105. Але відразу зауважимо, що такий порядок оплати листків непрацездатності не стосується тих випадків, коли тимчасова непрацездатність спричинена нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням. Незалежно від розміру страхового стажу працівника, відповідно до ч. 3 ст. 42 Закону №1105, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середнього заробітку (оподатковуваного доходу).

Обмеження у нарахуванні лікарняних

Відповідно до ст. 19 Закону №1105, обмеження поширюється на працівників підприємств, які:

— оформили трудові відносини з підприємством і перебувають у них менше ніж шість місяців, якщо такі працівники раніше не перебували в трудових відносинах з іншими роботодавцями (перше місце роботи);

Зверніть увагу!

Працівниці, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років або до досягнення шести років, не підпадають під такі обмеження, оскільки на підставі ст. 21 Закону №1105 період таких відпусток зараховується до страхового стажу як період, за який сплачено ЄСВ виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

— нещодавно оформили трудові відносини з підприємством і перебувають у них менше шести місяців. Причому до влаштування на підприємство особа перебувала в трудових відносинах з іншими роботодавцями, але загальний період роботи протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку становить менш ніж шість місяців;

— перебувають у трудових відносинах із підприємством або до влаштування на роботу перебували в трудових відносинах з іншими роботодавцями, однак протягом 12 місяців, що передують страховому випадку, за них сплачували ЄСВ у сумі, не меншій ніж мінімальний страховий внесок.

Сплату ЄСВ протягом 12 місяців, що передують страховому випадку, іншим роботодавцем або самим працівником за себе під час здійснення підприємницької діяльності за новим місцем роботи слід документально підтвердити. І найкраще це можна зробити довідкою з ПФУ.

Обчислення страхового стажу

Страховий стаж обчислюють за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. На сьогодні Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування затверджено постановою правління ПФУ від 18.06.2014 р. №10-1.

Тобто для визначення страхового стажу бухгалтеру потрібна інформація з цього реєстру на кожного працівника. Тому кожен працівник має звернутися до ПФУ для отримання Індивідуальних відомостей про застраховану особу за формою ОК-5 чи ОК-71.

1 Затверджені Постановою правління ПФУ від 18.06.2014 р. №10-1.

Страховий стаж обчислюють у місяцях. Тому в разі сплати ЄСВ за відповідний місяць у розмірі, меншому ніж мінімальний страховий внесок, цей період розраховують за формулою:

ТП = Св : В ,

де: ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається у місяцях;

Св — сума ЄСВ, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Тепер розгляньмо порядок нарахування лікарняних працівників зі страховим стажем менш ніж 6 місяців протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку.

Алгоритм розрахунку лікарняних зі страховим стажем менше 6 місяців

На сьогодні Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням затверджено постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266 (далі — Порядок №1266).

Середньоденна зарплата. Відповідно до п. 3 Порядку №1266, середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нараховано ЄСВ, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді, без урахування календарних днів, не відпрацьованих із поважних причин.

До поважних причин належать: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, вилучаються з розрахункового періоду.

Відповідно до п. 29 Порядку №1266, якщо протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Держреєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначаються виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але з розрахунку на місяць не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Розрахунковий період. За загальним правилом, відповідно до п. 25 Порядку №1266, розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, є 12 календарних місяців за місцем роботи, де стався страховий випадок, починаючи з місяця, що передує місяцю настання страхового випадку. Але ми розглядаємо у статті випадок, коли це загальне правило не працює — адже працівник перебував у трудових відносинах із роботодавцем менш ніж 12 календарних місяців, і це правило прописано у п. 26 Порядку №1266.

У випадках, коли застрахована особа перебувала у трудових відносинах менш ніж 12 календарних місяців за місцем роботи, де стався страховий випадок, середня заробітна плата обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа).

У разі коли застрахована особа перебувала у трудових відносинах менш ніж календарний місяць за місцем роботи, де стався страховий випадок, середня заробітна плата обчислюється за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку (п. 27 Порядку №1266).

Для працівників, у яких страховий випадок настав у перший день роботи, середня зарплата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку. У разі невстановлення тарифної ставки (посадового окладу) розрахунок середньої зарплати проводиться виходячи з розміру мінімальної зарплати (або її частини), встановленої законом на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку №1266). Отже, у разі хвороби працівника в перший день роботи для визначення середньоденної зарплати слід його посадовий оклад (або, у разі його невстановлення, розмір мінімальної зарплати) поділити на 30,44 (середньомісячну кількість календарних днів).

Далі розгляньмо алгоритм розрахунку лікарняних зі страховим стажем менш ніж 6 місяців. Його пропонує Мінсоцполітики, зокрема, у листах від 06.09.2015 р. №527/18/99-15 та від 17.09.2015 р. №529/18/99-15, але ще раніше, протягом 2015 року, аналогічний алгоритм пропонував ФСС з ТВП (див., наприклад, лист від 15.05.2015 р. №5.2-32-865, «ДК» №28/2015).

1. Слід обчислити середню заробітну плату з фактично нарахованої заробітної плати застрахованої особи за розрахунковий період відповідно до Порядку №1266.

2. Треба визначити розмір денної виплати з урахуванням страхового стажу застрахованої особи, помноживши середньоденну заробітну плату на відповідний відсоток розміру середньої заробітної плати.

3. Далі слід обчислити середню заробітну плату з розрахунку мінімальної заробітної плати, встановленої у місяці настання страхового випадку, шляхом ділення її на середньомісячну кількість календарних днів (30,44)1.

1 Відповідно до п. 5 Порядку №1266.

4. Після цього порівнюється розмір денної виплати, обчисленої з фактичної заробітної плати відповідно до Порядку №1266, та середньоденної виплати, обчисленої з мінімальної заробітної плати.

5. Якщо середньоденна виплата, обчислена з мінімальної заробітної плати, є вищою за розмір денної виплати, обчисленої з фактичної заробітної плати, застосовується остання.

6. У разі якщо розмір денної виплати, обчисленої з фактичної заробітної плати, вищий за середньоденну виплату, обчислену з мінімальної заробітної плати, то застосовується обмеження, обчислене з мінімальної заробітної плати. Тобто сума виплати розраховується виходячи з мінімальної виплати (враховуючи норму статті 19 Закону №1105, без додаткового обліку відсотка страхового стажу).

Приклад 1 Розраховуємо лікарняні працівнику, який відпрацював 3 місяці (перше місце роботи).

Працівник ТОВ «В» працює на підприємстві з 01.11.2015 р. Для працівника ТОВ «В» — це перше місце роботи. Посадовий оклад дорівнює 3000 грн. Страховий стаж менший за рік, тому середньоденну зарплату слід відкоригувати на страховий стаж у розмірі 50% відповідно до ст. 24 Закону №1105. З 15.02.2016 р. до 19.02.2016 р. працівник хворів.

Розрахунок лікарняних:

1) середньоденна зарплата за фактичними даними (3000 грн + 3000 грн + 3000 грн) : (30 к. д. + 31 к. д. + 31 к. д.) = 97,83 грн;

2) денна зарплата за фактичними даними: 97,83 х 50% = 48,92 грн;

3) середньоденна зарплата на рівні мінімальної зарплати 1378 : 30,44 к. д. = 45,27 грн;

4) розрахунок лікарняних за рахунок підприємства відбувається на підставі середньоденної зарплати, обчисленої з мінімальної зарплати, оскільки денна зарплата за фактичними даними більша за її розмір: 45,27 х 5 к. д. = 226,35 грн.

Приклад 2 Розраховуємо лікарняні працівнику, який відпрацював 4 місяці та перед цим рік не працював.

Працівник ТОВ «В» працює на підприємстві з 01.10.2015 р. Для працівника ТОВ «В» — це не перше місце роботи, але він не працював протягом 12 місяців перед влаштуванням на роботу у ТОВ «В». Посадовий оклад дорівнює 4000 грн. Страховий стаж цього працівника більше 10 років, тому його страховий стаж дорівнює 100%. З 15.02.2016 р. до 19.02.2016 р. працівник хворів.

Розрахунок лікарняних:

1) середньоденна зарплата за фактичними даними (4000 грн + 4000 грн + 4000 грн + 4000 грн) : (31 к. д. + 30 к. д. + 31 к. д. + 31 к. д.) = 130,08 грн;

2) денна зарплата за фактичними даними: 130,08 х 100% = 130,08 грн;

3) середньоденна зарплата на рівні мінімальної зарплати 1378 : 30,44 к. д. = 45,27 грн;

4) розрахунок лікарняних за рахунок підприємства відбувається на підставі середньоденної зарплати, обчисленої з мінімальної зарплати, оскільки денна зарплата за фактичними даними більша за її розмір: 45,27 х 5 к.д. = 226,35 грн.

Приклад 3 Розраховуємо лікарняні працівнику, який захворів у перший день роботи.

Працівник ТОВ «В» працює на підприємстві з 10.02.2016 р. Для працівника ТОВ «В» це не перше місце роботи, але він не працював протягом 12 місяців перед влаштуванням на роботу у ТОВ «В». Посадовий оклад дорівнює 4000 грн. Страховий стаж цього працівника більший ніж 10 років, тому його страховий стаж дорівнює 100%. З 10.02.2016 р. до 12.02.2016 р. працівник хворів.

Розрахунок лікарняних:

1) середньоденна зарплата за фактичними даними 4000 грн : 30,44 к. д. = 131,41 грн;

2) денна зарплата за фактичними даними: 131,41 грн х 100% = 131,41 грн;

3) середньоденна зарплата на рівні мінімальної зарплати 1378 : 30,44 к. д. = 45,27 грн;

4) розрахунок лікарняних за рахунок підприємства відбувається на підставі середньоденної зарплати, обчисленої з мінімальної зарплати, оскільки денна зарплата за фактичними даними більша за її розмір: 45,27 х 3 к. д. = 135,81 грн.

Приклад 4 Розраховуємо лікарняні працівниці, яка вийшла з відпустки по догляду за дитиною до 3 років.

Працівниця ТОВ «В» перебувала у відпустці по догляду за дитиною з 10.01.2015 р. до 01.02.2016 р. Посадовий оклад працівниці дорівнює 4000 грн. Страховий стаж більший ніж 10 років, тому її страховий стаж дорівнює 100%. З 08.02.2016 р. до 12.02.2016 р. працівниця хворіла.

Розрахунок лікарняних:

1) середньоденна зарплата за фактичними даними: 4000 грн : 30,44 = 131,41 грн;

2) денна зарплата за фактичними даними: 131,41 грн х 100% = 131,41 грн;

3) розрахунок лікарняних за рахунок підприємства на рівні фактичних даних, оскільки перебування у відпустці по догляду за дитиною включається до її страхового стажу: 131,41 грн х 5 к. д. = 657,05 грн.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру