• Посилання скопійовано

Нові фіскальний чек та звіт КОРО

Наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №131 затверджено нове Положення про форму та зміст розрахункових документів (далі — Положення), а також нову форму звіту №ЗВР-1 та інструкцію щодо його заповнення. З'ясуймо, що змінилося у зв'язку із затвердженням цього наказу.

Нові вимоги до форми та змісту фіскальних касових чеків, зокрема у частині відображення акцизного податку, почали діяти з 11.03.2016 р., з дня набрання чинності Наказом №13.

Загалом зміни стосуються: продавців підакцизних товарів, вимог наявності обов'язкових реквізитів касового чека у разі проведення розрахунків із використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного термінала, поєднаного з РРО, та форми і змісту розрахункового документа, який повинен видаватися при здійсненні розрахунків комерційними агентами банків та небанківськими фінансовими установами.

Пам'ятайте: у разі відсутності в документі хоча б одного з обов'язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення такий документ не прийматиметься як розрахунковий. Тож він не може бути підставою для проведення операції в бухобліку згідно з вимогами частини першої ст. 9 Закону №9962.

Отже, з дати набрання чинності коментованим Положенням утратили чинність вимоги до оформлення розрахункових документів та подання звіту №ЗВР-1, затверджені наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614.

1 Набирає чинності з дати офіційного опублікування. Планується до опублікування 11.03.2016 р. в ОВУ №18.

2 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Фіскальні касові чеки

Нову форму фіскального касового чека на товари (послуги) затверджено як додаток 1 до Положення. Істотно обов'язкові реквізити касового чека не змінилися.

Але для суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі, що реалізують підакцизні товари та зареєстровані платниками акцизного податку, встановлено обов'язковий реквізит щодо акцизного податку.

У фіскальному касовому чекові (рядок 10 форми №ФКЧ-1) слід буде окремим рядком зазначати:

— назву «Акцизний податок» (згідно з ПКУ). За потреби дозволяється використовувати скорочення;

— розмір ставки акцизного податку;

— загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами). Рядки «ПДВ» та «Акцизний податок» касового чека повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку.

Аналогічний реквізит і вимоги стосуються касового чека видачі коштів (рядок 10 форми №ФКЧ-2) та розрахункової квитанції.

Дозволяється не друкувати рядків за податковими групами, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю.

Також уточнено, що у касовому чеку можна використовувати найменування або логотип виробника (раніше можна було зазначати тільки логотип).

Звертаємо увагу, що цим Положенням затверджено також нові форми та реквізити фіскального касового чека видачі коштів, розрахункової квитанції та спрощеної розрахункової квитанції.

Зокрема, у фіскальному касовому чеку видачі коштів за новою формою (додаток 2 до Положення) слід зазначати:

— якщо кількість поверненого товару (обсяг отриманої послуги, що рекомпенсується) не дорівнює одиниці виміру, — кількість, вартість поверненого товару (обсягу отриманої послуги, що рекомпенсується);

— вартість одиниці виміру товару (послуги).

Розрахунки за допомогою платіжної картки

За новим Положенням у разі застосування при проведенні розрахунків платіжного термінала, з'єднаного або поєднаного з РРО, касовий чек повинен додатково містити такі обов'язкові реквізити (п. 6 розділу ІІ Положення):

— ідентифікатор еквайра та торговця або інші дані, що дають змогу їх ідентифікувати;

— ідентифікатор платіжного пристрою;

— суму комісійної винагороди (у разі наявності);

— вид операції;

— реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери «ЕПЗ»;

— напис «Код авт.» та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі;

— підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи «Касир» та «Держатель ЕПЗ».

Звіт №ЗВР-1

Цей звіт починаючи з 2016 року подають тільки суб'єкти господарювання, які використовують розрахункові книжки при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, крім розрахунків при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

До 2016 року цей звіт подавали ще суб'єкти господарювання, які використовували РРО, що не забезпечували подання електронними каналами зв'язку копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків. Але з 2016 року такими РРО вже заборонено користуватися при здійсненні відповідних розрахунків.

Зокрема, з таблиці звіту вилучено графу, в якій наводилися дані про модифікацію РРО, і залишено лише дані про фіскальний номер книги обліку розрахункових операцій.

Натомість у таблиці звіту з'явилися нові графи для зазначення суми розрахунків за місяць за ставкою акцизного податку і суми акцизного податку. Звісно, що заповнювати їх повинні будуть виключно продавці — платники акцизного податку.

Відповідальність за роздрукування касових чеків не за новим форматом

Органи ДФС у разі перевірки прирівнюють відсутність окремих реквізитів касового чека до нероздрукування цього розрахункового документа, за що накладають штраф згідно з ч. 1 ст. 17 Закону про РРО1 у розмірі:

1 гривні — якщо порушення скоєно вперше протягом календарного року;

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

100% суми операції (вартості проданих товарів, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

Оскільки обов'язкові реквізити касового чека зазнали змін щодо відображення в ньому окремою графою інформації з акцизного податку, то саме до суб'єктів роздрібної торгівлі підакцизними товарами застосовуватиметься зазначений вище вид відповідальності. Також до такої відповідальності може бути притягнуто суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахунки з використанням платіжного термінала, поєднаного з РРО.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру