• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові фіскальний чек та звіт КОРО
Наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13 затверджено нове Положення про форму та зміст розрахункових документів (далі — Положення), а також нову форму звіту №ЗВР-1 та інструкцію щодо його заповнення. З'ясуймо, що змінилося у зв'язку із затвердженням цього наказу.

Зустрічайте! Нова форма ПН
З 1 квітня запрацює нова форма податкової накладної. Загалом нова форма ПН є логічніше структурованою, ніж її попередниця. Зверніть увагу: відповідно до п. 3 Порядку №1307, всі ПН реєструються в ЄРПН за тією формою, що діє на момент такої реєстрації. Перше квітня не за горами, тож готуймося оформляти податкові накладні за новою формою.

Нараховуємо ЄСВ на рівні мінімального внеску
Коли треба нараховувати та сплачувати ЄСВ на рівні мінімального страхового внеску? Як нараховувати ЄСВ, якщо основний працівник надає ще послуги за договором ЦПХ? Як нараховувати ЄСВ при виплаті винагороди непрацівнику за договором ЦПХ? Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював менш ніж місяць або його заробітна плата у зв'язку з лікарняними чи відпусткою менша від мінімальної?

Новий порядок повернення переплати ЄСВ
Наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. №6 (див. «ДК» №11/2016) затверджено новий Порядок, що визначає процедури зарахування переплат або помилково сплачених сум ЄСВ у рахунок майбутніх платежів або їх повернення. З дня офіційного опублікування цього документа (в «ОВУ» від 26.02.2016 р.) скасовано попередній, що був затверджений наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. №450. Зважаючи на те що документ містить в основному норми технічного характеру, особливих змін у процедурах, порівняно з чинними донині, не відбулося.

Робота з нерезидентами: податкові різниці
Для платника податку на прибуток, річний дохід якого від будь-якої діяльності за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 мільйонів гривень, а також для платника, що самостійно прийняв рішення про застосування коригувань фінансового результату до оподаткування (далі — фінансовий результат), основні труднощі при складанні декларації становлять так звані податкові різниці. Розгляньмо докладніше одну з таких різниць, установлену пп. 140.5.4 ПКУ.

Прийняття на роботу до підприємця
Власна справа фізособи-підприємця може розростися до серйозних масштабів. Зрозуміло, що в такому разі ФОП часто наймає працівників. Таких працівників можуть мати й інші самозайняті особи — адвокати, нотаріуси, митці, а також навіть фізособи, не зареєстровані як самозайняті. У цій статті поговоримо про те, як підприємцю та самозайнятій особі правильно прийняти на роботу найманого працівника або працівників.

Оновлено Звіт про контрольовані операції
Численні запитання платників податку на прибуток, які здійснюють контрольовані операції, щодо заповнення Звіту про них, а також зміни до ПКУ, які відбулися за два останні роки, спричинилися до необхідності оновити форму цього Звіту. Результат маємо у наказі Мінфіну від 18.01.2016 р. №8, який набрав чинності з 04.03.2016 р. Що ж змінилося у формі та порядку заповнення Звіту?

Імпорт без ввезення, експорт без вивезення
Підприємство розглядає можливість закупити товар у постачальника-нерезидента без ввезення на митну територію України і відразу продати на експорт без перетину митної території України. Чи можна здійснити імпорт та експорт товару без перетину кордону? Який порядок оподаткування таких операцій у 2016 році?

Комунальні платежі в орендаря
Підприємство орендувало приміщення за договором оренди, де було зазначено суму орендної плати. Наразі власник пропонує оплачувати комунальні послуги окремо та сплачувати їх додатково до орендної плати. Як можна підтвердити, що ми використали відповідну кількість води, опалення, електроенергії, якщо лічильники встановлено на весь будинок? Як правильно внести зміни до договору оренди?

Перехід з ЄП на загальну систему
Відмову від спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності зі сплатою ЄП юридичні особи здійснюють як добровільно, так і згідно з вимогами ПКУ. Про процедуру такого переходу ми вже писали. Розгляньмо докладніше окремі питання оподаткування, які постануть перед екс-платниками ЄП, коли вони вже перебуватимуть на загальній системі оподаткування.

Звіт про суми податкових пільг
23.02.2016 р. на офіційному порталі ДФС України був оприлюднений проект нової форми Звіту про суми податкових пільг та змін до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1233 (далі — Порядок №1233). Які зміни чекають пільговиків?

Авансовий звіт — не для переказу валюти
Підприємство замовило послуги за кордоном, строк оплати яких минає, але банк з різних причин затримує платіж, не даючи змоги оплатити їх своєчасно. Це ставить під загрозу запланований діловий захід. Чи може підприємство оплатити такі послуги через свого представника — фізособу шляхом готівкового переказу, з подальшим проведенням цих сум через авансовий звіт?

До змісту номеру