• Посилання скопійовано

Коригування до податкової накладної за 2014 рік

У 2014 році була виписана ПН на передоплату за товар. Товари досі не відвантажено. У листопаді 2015 року покупець вирішив отримати товар, але інший, ніж було зазначено в ПН. Вартість товару не змінюється. Як скласти РК, якщо ПН не була зареєстрована в ЄРПН?

Ця тема досі актуальна. Так, згідно з п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна компенсації їх вартості, в тому числі наступний перегляд цін, повернення товару/послуг або попередньої оплати, суми податкового зобов'язання (далі — ПЗ) та податкового кредиту (далі — ПК) підлягають коригуванню на підставі розрахунку коригування (далі — РК) до податкової накладної (далі — ПН), складеного в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованого в ЄРПН. Останній абзац п. 192.1 ПКУ визначає, що РК до ПН також складається у разі виправлення помилок у ПН, які не пов'язані зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Враховуючи, що опис (номенклатура) товарів/послуг, їх кількість та обсяг належать до обов'язкових реквізитів ПН, навіть якщо сума операції не змінюється, треба скласти РК. Як сказано у п. 4 Порядку №12461, РК до ПН, яка складена до 01.02.2015 р. та відомості якої не підлягали внесенню до ЄРПН, підлягає реєстрації після реєстрації такої ПН. Для цього постачальник (продавець) товарів (послуг) повинен протягом доби зареєструвати ПН (незалежно від дати її складення з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ) та РК до неї. Аналогічна норма передбачена в абз. 4 п. 22 Порядку №9572: РК, які складаються до будь-яких ПН, що були складені до 01.02.2015 р., підлягають обов'язковій реєстрації в ЄРПН.

На підставі п. 21 Порядку №957, у разі коригування сум ПЗ, а також у разі виправлення помилок, допущених при складанні ПН, які не пов'язані зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, РК складають за формою згідно з додатком 2 до ПН. Увага: не дозволяється виправляти дату складання ПН та її порядковий номер.

Порядок складання РК та реєстрації його в ЄРПН такий самий, як для ПН. Так, на титульному аркуші РК зазначається, до якої ПН вносяться зміни. У графах 6 та 7 РК проставляють номенклатуру товарів, що не буде відвантажена, зі знаком (-) та номенклатуру товарів, що планується до постачання, зі знаком (+). Аналогічно відображають обсяги у графі 10 (або 11). Унаслідок коригування ПЗ та ПН не буде, бо операція не змінює суму компенсації. У графі 2 «Причина коригування» РК буде запис «зміна номенклатури постачання».

Порядок реєстрації РК, складеного постачальником товарів/послуг, до ПН, виданої отримувачу — платнику податку, визначений п. 192.1 ПКУ та Порядком №1246. Такий РК підлягає реєстрації постачальником або отримувачем залежно від результату отриманих змін (збільшення, зменшення або без змін компенсації вартості).

Згідно з п. 201.10 ПКУ, підтвердженням прийняття РК (як і ПН) до ЄРПН є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі. Вона має бути надіслана протягом операційного дня.

До речі, згідно з п. 19 Порядку №5693, реєстрація ПН, складеної до 01.02.2015 р., та РК до неї не враховуються при визначенні реєстраційного ліміту з ПДВ.

1 Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1246.

2 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. №957.

3 Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569.

Отже, якщо ПН була складена в 2014 році та не була зареєстрована, РК до ПН підлягає реєстрації після реєстрації такої ПН.

Юлія ВОРОБЙОВА, експерт з податкового та бухгалтерського обліку

До змісту номеру