• Посилання скопійовано

Електронний апостиль як інтернет-сервіс

Мін'юст запровадив новий1 сервіс — електронний апостиль. Тепер будь-яка особа може подати документи до РАЦСу та через 2 робочі дні отримати готовий документ. А перевірити його можна через Інтернет.

Мін'юст, по суті, запропонував доповнити кабінет електронних сервісів на веб-сторінці https://kap.minjust.gov.ua/ ще й Електронним реєстром апостилів (далі — ЕРА). КМУ вже затвердив порядок ведення такого реєстру (постановою від 04.11.2015 р. №890, далі — Постанова №890, Порядок №890).

Порядок подання документів

Не варто відразу налаштовувати себе на повний пакет електронних послуг. Річ у тім, що йдеться лише про проставлення самого апостиля в електронній формі. Заява (п. 2 р. ІІ Порядку №22682) разом із документом подається шляхом:

1) або особистого звернення заявника до територіальних органів Мін'юсту (перелік органів РАЦСу наведений у додатку 1 до Порядку №2268);

1 Ми б не стали стверджувати, що цей сервіс зовсім новий: МОН останні три роки вже має схожий сервіс щодо виданих ним апостилів — http://enic.in.ua/index.php/ua/aporegua.

2 Порядок проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, затверджений Наказом Мін'юсту від 11.11.2015 р. №2268/5 «Про впорядкування відносин з проставлення апостиля та підготовки документів для їх консульської легалізації».

2) або надіслання заяви про проставлення апостиля поштовим зв'язком до Мін'юсту чи його територіальних органів. До речі, поштовий зв'язок призначений для заяв про проставлення апостиля виключно з-за кордону та для проставлення апостиля на документах про держреєстрацію актів цивільного стану. Увага! Помилкове направлення заяви безпосередньо до Мін'юсту не перешкоджає її прийняттю та розгляду — у таких випадках Мін'юст бере на себе обов'язок направити її відповідному територіальному органу.

Документи, на яких проставляється електронний апостиль

Електронний апостиль проставлятимуть на документах, що видаються:

1) відділами РАЦСу;

2) держреєстраторами, які здійснюють держреєстрацію юросіб та фізосіб-підприємців;

3) судами (йдеться, зокрема, про судові рішення);

4) нотаріусами (йдеться про договори, які посвідчуються нотаріально, та інші документи, що їх видають нотаріуси та які потребують апостиля);

5) МЗС.

Електронний апостиль

Нагадаємо, що апостиль — це спеціальний штамп, який відповідно до Гаазької конвенції 1961 р. ставиться на офіційних документах, що надходять від держав — учасниць Конвенції.

Апостиль звільняє ці документи від необхідності дипломатичної чи консульської легалізації. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і справжність печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ (ст. 5 Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів).

Електронний апостиль — це відповідний електронний документ із накладенням власного ЕЦП та проставленням на документ ЕЦП (печатки) Мін'юсту (п. 6 розділу ІІІ Порядку №2268).

Водночас коментованим Порядком РАЦС візуалізує апостиль на папері з інформацією про його електронне відтворення в ЕРА (п. 2 розділу IV Порядку №2268).

Отримання відомостей з ЕРА

Пошук в ЕРА відомостей про проставлений апостиль здійснюється за його реєстраційним номером та датою видачі (доступ до даних ЕРА безоплатний). За результатами пошуку в ЕРА надається інформація у формі зображення проставленого апостиля (п. 12 — 14 Порядку №890).

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру