• Посилання скопійовано

Суть справи

Працює ст. 199 ПКУ
З 1 липня 2015 року на зміну механізму розподілу вхідного ПК з ПДВ прийшло нарахування ПЗ з ПДВ. За підсумками року платникам податків, що здійснюють оподатковувані та неоподатковувані ПДВ операції, треба буде здійснити річний перерахунок ПДВ. Податківці не квапляться чітко та прозоро пояснити, як це правильно зробити, тим більше коли декларація з ПДВ уже давно не відповідає чинним правилам оподаткування. Проаналізуймо дію статті 199 ПКУ за підсумками 2015 року.

Електронний апостиль як інтернет-сервіс
Мін'юст запровадив новий сервіс — електронний апостиль. Тепер будь-яка особа може подати документи до РАЦСу та через 2 робочі дні отримати готовий документ. А перевірити його можна через Інтернет.

Бухоблік ПДВ
Після зміни алгоритму відображення ПДВ у складі ПК з 1 липня 2015 р. перед бухгалтерами постало чимало питань щодо бухобліку сум ПДВ. Наразі маємо зміни до Інструкції з бухобліку ПДВ, які дають відповіді на більшість нагальних запитань.

Річний перерахунок ПДФО
Якщо податковий агент припустився помилки у сумі доходів, нарахованих на користь фізособи, а також у сумі утриманого податку, ПКУ передбачено відповідальність (штрафи та пеня). Проте у разі самостійного виявлення та виправлення помилок, зокрема шляхом здійснення річного перерахунку, відповідальності можна уникнути.

Податковий кредит без податкових накладних
У яких випадках підприємство має право на податковий кредит без податкової накладної та які документи для цього потрібні? Ми вже не раз зверталися до цієї теми, проте варто освіжити знання та розглянути, що встигло змінитися.

Коригування до податкової накладної за 2014 рік
У 2014 році була виписана ПН на передоплату за товар. Товари досі не відвантажено. У листопаді 2015 року покупець вирішив отримати товар, але інший, ніж було зазначено в ПН. Вартість товару не змінюється. Як скласти РК, якщо ПН не була зареєстрована в ЄРПН?

Роздача книг: нюанси обліку
Напередодні новорічних свят хочеться не лише отримувати подарунки, а й дарувати — це навіть приємніше. З'ясуймо на прикладі роздачі підприємством певної кількості книг у закладах освіти, як правильно документально оформляти й вести облік цих подарунків.

Запит на копії: так, але не всіх документів
Першого ж дня проведення позапланової перевірки податкова надсилає нам запит про надання копій документів про контрагентів, щодо яких проводиться перевірка. Чи мають право податківці подавати запити та чи повинні ми надавати їм копії документів, якщо вони і так прийшли на перевірку за іншими запитами щодо тих самих контрагентів?

Виплата дивідендів у збитковому періоді
ТОВ виплатило дивіденди за квартал, а під час оформлення протоколу виявилося, що в цьому кварталі підприємство мало збиток, а гроші на виплату дивідендів залишилися з минулого кварталу. Чи мало воно право у такому разі виплачувати дивіденди? Чи можна оформити цю дію як дивіденди за минулий квартал, просто з видачею через три місяці? Чим треба оформляти таку виплату дивідендів, окрім протоколу, — може, додати звіт про фінрезультати? Чи треба сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів у тому кварталі, в якому підприємство отримало збиток?

До змісту номеру