• Посилання скопійовано

Виправлення помилок щодо умовного продажу

У квітні 2014 року ми припустилися помилки щодо операції ліквідації ОЗ. Як виправитися? Чи треба реєструвати ПН в ЄРПН?

За нормами п. 189.9 ПКУ платник ПДВ, який самостійно прийняв рішення про ліквідацію об'єкта ОЗ, нараховує ПЗ з ПДВ. Ключовий чинник тут — самостійне рішення платника податку. Така ліквідація з метою оподаткування ПДВ розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів. Базою нарахування ПДВ у такому разі буде звичайна ціна (за пп. 14.1.71 ПКУ договірна ціна), але не нижча від балансової вартості на момент ліквідації. Підтвердження експертної оцінки і в цьому разі не потрібне (пп. 14.1.71 ПКУ, ст. 7 Закону про оцінку майна1).

1 Закон України від 12.07.2001 р. №2658-III «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Разом з тим норма п. 189.9 ПКУ не поширюється на випадки, коли ОЗ ліквідовуються у зв'язку з їх знищенням або зруйнуванням унаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку (зокрема, в разі викрадення, що підтверджується відповідно до законодавства) або коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення ОЗ в інший спосіб, унаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням. Фактично, якщо внаслідок ліквідації необоротних активів отримуються комплектувальні вироби, складові частини, компоненти чи інші відходи, які оприбутковуються на матеріальних рахунках з метою їх використання в господарській діяльності платника, на такі операції не нараховуються ПЗ з ПДВ (норма п. 189.10 ПКУ).

Якщо платник ПДВ припустився помилки і ПЗ з ПДВ були нараховані не повною мірою, за приписами п. 50.1 ПКУ така помилка має бути виправлена: слід виписати і зареєструвати в загальному порядку ПН, і саме вона мала би дати підстави заповнити УР, виправивши дані за квітень 2014 року з відповідним самостійно нарахованим штрафом 3% (у разі подання окремого УР) від суми заниженого ПЗ та пені. Складена при цьому ПН повинна містити умовний ІПН «400000000000», а в інших рядках для даних покупця мають бути зазначені власні дані платника податків, код типу причини «05» — ліквідація основних засобів за самостійним рішенням платника податку. Дата нарахування ПЗ — дата оформлення акта ОЗ-3 або ОЗ-4.

Проте не слід забувати, що строк на реєстрацію ПН — 180 к. д., тому ПН із таким строком створення (квітень 2014 р.), найімовірніше, просто не пропустить ЄРПН. Тобто така ПН фактично жодним чином не вплине на реєстраційний ліміт платника ПДВ через неможливість зареєструвати її. Але навіть якщо зареєструвати ПН не вийде, УР все-таки слід подати і сплатити самоштраф. А от штрафами за несвоєчасно зареєстрованою ПН можна не перейматися: штрафи за ПН на умовні поставки податківці не нараховують.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру