• Посилання скопійовано

Запит на підприємство з військкомату

Підприємство отримало звичайного листа про надання списку військовозобов'язаних та призовників. Чи можна відмовити?

Основним нормативним документом, який стосується прав та обов'язків керівників підприємств щодо обліку військовозобов'язаних, є Закон України від 25.03.92 р. №2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу» (далі — Закон №2232).

Так, відповідно до Закону №2232, підприємства, установи, організації (їх керівники) незалежно від форм власності й підпорядкування в межах їх повноважень, передбачених законом, мають виконувати такі вимоги:

— забезпечувати виконання військового обов'язку громадянами України (ч. 7 ст. 1);

— щороку в строки, встановлені КМУ, подавати до відповідних районних (міських) військових комісаріатів списки громадян України, які підлягають приписці до призовних дільниць (ч. 5 ст. 14);

— вести персональний облік призовників і військовозобов'язаних, що передбачає облік відомостей щодо призовників і військовозобов'язаних за місцем їх роботи або навчання (ч. 5 ст. 34);

— забезпечувати своєчасне прибуття громадян до визначених пунктів збору на вимогу військкоматів (ч. 8 ст. 15, ч. 9 ст. 29);

— в адміністративно-територіальних одиницях, де немає військових комісаріатів, повідомляти у семиденний строк районні (міські) військові комісаріати про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників і військовозобов'язаних (ч. 1 ст. 38).

За приписами ч. 1 ст. 42 Закону №2232 керівники, інші посадові особи органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ та організацій незалежно від підпорядкування і форм власності та громадяни України, винні у порушенні порядку військового обліку, допризовної підготовки, приписки до призовних дільниць, призову на строкову військову службу, проходження служби у військовому резерві, проходження зборів, мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності, прибуття за викликом до військового комісаріату, а також у вчиненні інших порушень законодавства про військовий обов'язок і військову службу, несуть відповідальність згідно із законом.

Повертаючись до подання списку військовозобов'язаних та призовників на письмову вимогу військкоматів, з питань персонального обліку військовозобов'язаних та призовників на керівників підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форм власності покладається виконання таких заходів1, зокрема:

— організація періодичної звірки особових карток, списків військовозобов'язаних, списків призовників із записами у військових квитках та посвідченнях про приписку до призовних дільниць. Не рідше одного разу на рік проведення звірки особових карток працівників з обліковими даними військових комісаріатів;

1 Пункт 3.4 Інструкції з організації ведення військового обліку військовозобов'язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затвердженої наказом Міністра оборони України від 15.12.2010 р. №660.

— підтримання постійної взаємодії з відповідними військовими комісаріатами з питань строків та способів звірки даних особових карток, списків військовозобов'язаних, списків призовників з обліковими даними військових комісаріатів, внесення відповідних змін до них та з питань оповіщення військовозобов'язаних та призовників;

складання і не пізніше 1 грудня поточного року подання до військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць.

Водночас наведеними вище нормативними документами не передбачено надання керівниками підприємств списків військовозобов'язаних та призовників серед працівників таких юросіб на запити чи інші письмові вимоги. Тому в разі якщо у такому зверненні (листі) йдеться про проведення звірки облікових даних військовозобов'язаних та призовників, які працюють на такому підприємстві, то потрібно узгодити дату проведення такої звірки з військкоматом. В інших випадках останній не має права вимагати списків працівників (військовозобов'язаних та призовників), які працюють на такому підприємстві.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру