• Посилання скопійовано

Оподаткування фіндопомоги визначається за даними бухобліку

Протягом I півріччя 2015 р. підприємство отримувало безповоротну фінансову допомогу від засновника-фізособи. Які податкові наслідки виникають у підприємства? Чи треба її включати до доходу?

Ті платники податку на прибуток, чий обсяг доходу за попередній звітний рік перевищує 20 млн грн, мають визначати об'єкт оподаткування податком на прибуток шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку чи збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на різниці, передбачені розділом ІІІ ПКУ. Ті, у кого дохід за 2014 рік становить менше 20 млн грн, орієнтуються виключно на дані бухобліку. Визначення податкових різниць за отриманою фіндопомогою (як безповоротною, так і поворотною) починаючи з 01.01.2015 р. у ПКУ не передбачено.

Отже, з 01.01.2015 р. незалежно від того, як платник податку на прибуток обчислюватиме свій об'єкт оподаткування за підсумками 2015 року, він повинен орієнтуватися тільки на те, як отримання фіндопомоги впливає на фінансовий результат за даними бухобліку.

Оскільки кошти фіндопомоги, очевидно, були використані на потреби операційної діяльності, то в бухобліку така отримана протягом звітного періоду (наприклад, на поточний рахунок) фіндопомога може бути класифікована як інші операційні доходи (Д-т 311 К-т 718), а наприкінці звітного періоду робиться проведення Д-т 791 К-т 718 (тобто збільшується фінансовий результат).

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру