• Посилання скопійовано

Якщо товар перетворився на брухт

Підприємство придбало товар у 2008 році, тепер вимушене його продати на металобрухт. Чи треба нараховувати ПЗ з ПДВ?

Оскільки товар було придбано в 2008 році з метою подальшої реалізації, то, очевидно, підприємство скористалося своїм правом на ПК з ПДВ саме в періоді придбання. Згідно зі ст. 198 ПКУ, покупці товарів мають право на ПК у сумі ПДВ, сплаченого/нарахованого при придбанні товарів, послуг, необоротних активів.

Але списання товарів не можна назвати госпдіяльністю, як це визначено у пп. 14.1.36 ПКУ, адже очікуваного доходу підприємство вже не отримає. А отже, згідно з пп. «г» п. 198.5 ПКУ, такий платник ПДВ має нарахувати ПЗ виходячи з бази, визначеної п. 189.1 ПКУ. Для товарів такою базою буде ціна придбання. Такі ПЗ мають знайти своє відображення у зведеній ПН не пізніше останнього числа місяця, в якому відбулося списання (і, певна річ, така зведена ПН має бути зареєстрована в ЄРПН). У частині даних щодо покупця та постачальника в такій зведеній ПН платник ПДВ зазначає власні дані (до речі, з 29.07.2015 р. дані щодо власного місцезнаходження в даних про постачальника зазначати не обов'язково). Вид договору і форма оплати не проставляються, а ІПН покупця наводиться умовний «400000000000». У декларації з ПДВ за звітний період така операція відобразиться в сумі ПЗ з ПДВ у рядку 1.1 і розділі І додатка 5, в рядку «Інші».

Далі слід оприбуткувати металобрухт за справедливою вартістю, у цьому разі нею може бути ціна продажу металобрухту. За приписами п. 23 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ поставки, в т. ч. імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, звільняються від оподаткування ПДВ. Отже, при здаванні металобрухту треба виписати окрему ПН з типом причини 09 (у розділі III та графі 12 такої ПН робиться позначка «Без ПДВ» з обов'язковим посиланням на п. 23 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ). Як база оподаткування в цьому разі зазначається договірна ціна постачання металобрухту, в декларації з ПДВ така сума знайде своє відображення в ряд. 5 із обов'язковим заповненням додатка Д6.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру