• Посилання скопійовано

Що нового

Трансфертне ціноутворення: застосування штрафів за минулі періоди

! Суб'єктам контрольованих операцій

ДФСУ розглянула питання щодо застосування штрафних санкцій, передбачених п. 120.3 ПКУ у редакції, чинній з 1 січня 2015 року, до не задекларованих у повному обсязі контрольованих операцій у 2014 році і повідомила.

Штрафні санкції за наслідками перевірок, які здійснюються контролюючими органами, застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішень щодо застосування таких штрафних санкцій.

Таким чином, у разі застосування у 2015 році штрафної санкції щодо контрольованих операцій, здійснених платником податків у 2013 — 2014 роках, застосовується штрафна санкція у розмірі, передбаченому п. 120.3 ПКУ у редакції, чинній на день прийняття рішень про застосування такої штрафної санкції.

Лист ДФСУ від 29.10.2015 р. №22985/6/99-99-19-02-02-15


Затверджено нову форму декларації про доходи

! Фізособам

Мінфін затвердив нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення.

Як уточнено в Інструкції, декларація подається за звітний (податковий) період, що дорівнює:

1) календарному року для платників ПДФО — до 1 травня року, що настає за звітним;

2) календарному року для платників ПДФО — підприємців — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. При цьому уточнено, що у декларації, крім доходів від підприємницької діяльності, мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи;

3) календарному кварталу або календарному півріччю — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Подати декларацію можна одним із таких способів:

— особисто платником податку або уповноваженою на це особою;

— поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

— засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Наказ Мінфіну від 02.10.2015 р. №859
набере чинності з дня опублікування
(станом на 10.11.2015 р. не опублікований)


Судове оскарження рішення про анулювання реєстрації «єдиноподатника»

! Платникам єдиного податку

ДФС у м. Києві наголошує, що платник має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення.

Рішення контролюючого органу, оскаржене в судовому порядку, не підлягає адміністративному оскарженню. Процедура адміністративного оскарження вважається досудовим порядком вирішення спору.

При зверненні платника до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення контролюючого органу грошове зобов'язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

Вимоги абз. 4 п. 56.18 ПКУ поширюються виключно на рішення контролюючих органів щодо нарахування грошових зобов'язань. А зупинення дії інших рішень контролюючих органів, у т. ч. рішення про анулювання реєстрації платника ЄП, положеннями ст. 56 ПКУ не передбачено. Отже, рішення про анулювання реєстрації платника ЄП на час судового оскарження не зупиняє своєї дії, реєстрація платника вважається анульованою з дати, зазначеної в такому рішенні, нарахування ЄП припиняється, а оподаткування доходів фізособи-підприємця здійснюється згідно з вимогами ст. 177 ПКУ.

Остаточне рішення з питань, що оскаржуються, приймає суд.

Лист ДФС у м. Києві від 05.11.2015 р. №3326/С/26-15-17-04-14


Якщо ЄСВ з 1 вересня 2015 р. нараховано з 1218 грн, слід здійснити донарахування

! Платникам ЄСВ

ДФСУ у зв'язку з прийняттям Закону №704-VIII повідомила: у разі якщо підприємство за період з 1 вересня 2015 року нарахувало єдиний внесок виходячи з мінімальної зарплати, що становила 1218 грн, воно повинно донарахувати єдиний внесок виходячи з мінімальної зарплати, що становить з 1 вересня 2015 року 1378 гривень.

Також необхідно провести перерахунок максимальної величини бази нарахування при розрахунку єдиного внеску на суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, оплати відпусткових, період яких більший від одного місяця та нарахування проводилися до 01.09.2015 р.

Отже, за період з 1 вересня 2015 року платники повинні перерахувати нараховані суми єдиного внеску та відобразити їх у звітності з єдиного внеску за жовтень — грудень 2015 року.

У разі здійснення платниками перерахунку єдиного внеску, пов'язаного зі зміною розміру мінімальної зарплати та розміру максимальної величини, з якої справляється єдиний внесок, передбачених Законом №704, штрафні санкції за донарахування платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску фіскальним органом не застосовуються.

Лист ДФСУ від 27.10.2015 р. №39474/7/99-99-17-03-01-17


Коли відображати дохід у разі отримання неустойки?

! Платникам податку на прибуток

ГУ ДФС — Центральний офіс з ОВП нагадує, що до 01.01.2015 р. суми штрафів та/або неустойки чи пені, отримані за рішенням сторін договору або відповідних державних органів, суду, включаються до складу доходів платника податку за датою їх фактичного надходження.

З 01.01.2015 р. об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.

Таким чином, нараховані згідно з рішеннями суду, але не отримані фактично суми пені та штрафів до 2015 року включаються до складу доходів платника за датою їх фактичного надходження. Починаючи з 2015 року суми штрафів та/або неустойки чи пені, отримані за рішенням сторін договору або відповідних державних органів, суду, включаються до складу доходів платника податку згідно з П(С)БО.

Лист ГУ ДФС — Центрального офісу з ОВП від 29.10.2015 р. №24312/10/28-10-06-11


Сума нецільової благодійної допомоги до 1710 грн не оподатковується ПДФО

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ наголошує, що сума нецільової благодійної допомоги, що надається благодійником — юридичною особою фізичній особі у розмірі, який у 2015 році не перевищує 1710 грн, не включається до оподатковуваного доходу такої особи, тобто не оподатковується ПДФО та військовим збором.

Однак сума перевищення нецільової допомоги над зазначеним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Сума нецільової благодійної допомоги, що надається резидентами — юридичними особами на користь платника податку протягом звітного 2015 року сукупно у розмірі, що не перевищує 1710 грн, відображається у формі №1ДФ за ознакою доходу «169».

Якщо сума нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує 1710 грн, то сума такого перевищення відображається у формі №1ДФ за ознакою доходу «127» як інші доходи.

Відомості про оподаткування військовим збором відображаються у розділі ІІ податкового розрахунку форми №1ДФ, а саме: у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті. При цьому відомості про фізособу — платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

Лист ДФСУ від 28.10.2015 p. №22789/6/99-99-17-03-03-15


Відображати «старі» податкові накладні можна в поточній декларації — ДФС

! Платникам ПДВ

Податківці розглянули питання щодо можливості включення у відповідному податковому періоді до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених (нарахованих) у зв'язку з придбанням товарів/послуг та зазначених у податкових накладних, які складені та своєчасно зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних, та повідомили.

Належним чином складена та своєчасно зареєстрована в ЄРПН податкова накладна може бути включена до складу податкового кредиту з ПДВ (шляхом відображення зазначених у ній сум податку в рядку 10.1 розділу ІІ податкової декларації з ПДВ) того звітного періоду, в якому вона складена, або протягом 365 календарних днів з дати її складення у разі включення до поточного звітного періоду.

Лист ДФСУ від 02.11.2015 р. №24464/10/28-10-06-11


Виправляємо помилку в додатку 1 до декларації з ПДВ

! Платникам ПДВ

ГУ ДФС — Центральний офіс з ОВП нагадало особливості заповнення додатка 1 до декларації з ПДВ.

Подання додатка «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)» є обов'язковим під час заповнення рядків 16.1 — 16.1.6 декларації. При цьому значення рядків («+» чи «-») залежить від того, в бік зменшення чи збільшення коригуються суми податку на додану вартість.

Затвердженою формою таблиці 2 «Податковий кредит» Д1 у колонці 14 передбачено відображення суми податку на додану вартість з колонки 11 таблиці 2 «Податковий кредит» Д1, яка була включена до податкового кредиту, та не передбачено застосування знаків («+» чи «-»).

Якщо Д1 заповнено з помилковими даними, то для виправлення помилки, зокрема в уточнюючому Д1, необхідно:

— повторити помилковий запис неправильно зазначеної дати отримання розрахунку коригування, при цьому вартісні показники зазначаються зі знаком «І» (сторно);

— зробити правильний запис за операцією з відповідним контрагентом (включаючи вартісні показники);

— зазначити у підсумковому рядку «Усього» нульову суму.

Лист ДФСУ від 29.10.2015 р. №24334/10/28-10-06-11


Внесок до статутного капіталу — без ПДФО

! Емітентам корпоративних прав

ДФСУ розглянула питання щодо оподаткування майнового внеску у вигляді земельних ділянок до статутного капіталу товариства в обмін на корпоративні права та повідомила.

Внесок фізичної особи у вигляді земельних ділянок до статутного фонду юридичної особи — резидента є придбанням фізичною особою права власності на частку (пай) у статутному фонді (капіталі) юридичної особи, тобто є витратами, понесеними у зв'язку з придбанням інвестиційного активу, і в розумінні Податкового кодексу не є доходом платника податку.

При цьому юридична особа — емітент корпоративних прав виступає податковим агентом лише в частині відображення у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «178» операції з майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду.

Лист ДФСУ від 27.10.2015 р. №22624/6/99-99-17-03-03-15


Повернення авансової оплати: що з податковими зобов'язаннями?

! Платникам ПДВ

ДФС у м. Києві зазначила, що повернення авансу за неотриманий товар і перегляд ціни на товар розглядаються як різні операції як цивільно-правовим, так і податковим законодавством. При поверненні авансу у зв'язку з розірванням угоди купівлі-продажу операція з поставки товару не відбудеться. Тому й об'єкта оподаткування постачальник не має.

Якщо продавець — платник ПДВ на дату отримання авансової оплати від неплатника ПДВ визначив податкові зобов'язання з ПДВ та надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг, чи відбулася зміна умов договору, в результаті якої постачання товарів/послуг скасовано, а аванс повернуто, то продавець — платник ПДВ має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ.

При цьому такий розрахунок коригування не видається отримувачу та підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних постачальником.

Лист ДФС у м. Києві від 26.10.2015 р. №16180/10/26-15-15-09


Доходи за зданий чорний металобрухт оподатковуються військовим збором

! Фізособам

ДФСУ нагадала, що об'єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, визначений ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 р. XX ПКУ).

При цьому пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 р. XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з р. IV ПКУ не включаються до розрахунку загального оподатковуваного доходу фізосіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 165.1.25 ПКУ.

Зокрема, у пп. 165.1.25 ПКУ встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума доходу, отримана платником податку за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із умістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД) і брухт дорогоцінних металів, проданий НБУ.

Отже, оскільки доходи, отримані платником податку за зданий (проданий) ним брухт чорних металів, не звільняються від оподаткування згідно з р. IV ПКУ, такі доходи включаються до його загального місячного оподатковуваного доходу як інші доходи й оподатковуються військовим збором на загальних підставах.

Лист ДФСУ від 30.10.2015 р. №10152/Г/99-99-17-03-03-14


Зведена накладна для безперервних і ритмічних постачань: особливості складання

! Платникам ПДВ

ГУ ДФС — Центральним офісом з ОВП розглянуло питання щодо складання зведеної податкової накладної в разі здійснення постачання товарів/послуг, яке має безперервний або ритмічний характер. Зокрема, роз'яснено:

1) протягом звітного періоду платник податку має право на складання:

— однієї зведеної податкової накладної, яка складається не пізніше останнього дня такого періоду;

— або двох чи більше податкових накладних виходячи з умов, передбачених у цивільно-правовому договорі;

2) якщо станом на дату складання зведених податкових накладних сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається податкова накладна у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця;

3) у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної;

4) у разі порушення продавцем/покупцем товарів/послуг порядку заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець/продавець таких товарів/послуг має право додавати до декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації за звітний період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації.

Лист ДФСУ від 06.11.2015 р. №24811/10/28-10-06-11


Бухгалтерські та податкові роялті — не одне й те саме

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ звертає увагу, що податкова кваліфікація платежів за операціями з програмним забезпеченням має відмінності з бухгалтерським обліком. Відповідно, для регулювання відносин оподаткування слід застосовувати положення Податкового кодексу.

Таким чином, якщо підприємство здійснює платежі, які згідно з правилами бухгалтерського обліку визнаються роялті і включаються до складу витрат, а з метою оподаткування податком на прибуток такі платежі не вважаються роялті, то підприємство не формує різниці для коригування фінансового результату до оподаткування податком на прибуток.

Лист ДФСУ від 29.10.2015 р. №22907/6/99-99-19-02-02-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру