• Посилання скопійовано

ОЗ у зоні АТО

На жаль, є підприємства, в яких у зоні АТО або на тимчасово окупованій території залишились активи, зокрема основні засоби. Як свідчать дзвінки на «гарячу лінію» «ДК», у багатьох виникає запитання, що ж робити з такими ОЗ. Коментований лист присвячений саме цьому1.

Отже, податковий орган повідомляє: якщо об'єкт ОЗ не використовується у господарській діяльності, платник податку на прибуток має вивести такий об'єкт з експлуатації та припинити нарахування амортизації в податковому обліку. Позиція фіскалів зрозуміла: ОЗ, які перебувають у зоні АТО, вважаються невиробничими ОЗ. За ознаками госпдіяльності, наведеними у пп. 14.1.36 ПКУ, такі активи не використовуються в діяльності, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) або реалізацією товарів (виконанням робіт, наданням послуг).

Відповідно до пп. 138.3.2 ПКУ, термін «невиробничі основні засоби» означає ОЗ, які не використовуються в госпдіяльності платника податку. А якщо так, то вони не підлягають амортизації в податковому обліку. За великим рахунком, це стосується саме тих платників податку на прибуток, які повинні або прийняли рішення визначати фінрезультат до оподаткування шляхом коригування на різниці (див. пп. 134.1.1 ПКУ), зокрема на різниці, які виникають при розрахунку амортизації за ст. 138 ПКУ.

Враховуючи невиробничий статус ОЗ у зоні АТО в податковому обліку, амортизувати у 2015 році збільшену вартість об'єктів за рахунок щорічної індексації на 31.12.2014 р. підстав немає.

Нагадаємо, за нормами п. 146.21 ПКУ (у редакції, чинній до 01.01.2015 р.), за виконання певних умов платники податку на прибуток мали право переоцінити (фактично — збільшити) в податковому обліку вартість ОЗ з метою майбутньої амортизації. Для розрахунку податкової амортизації за нормами п. 11 підр. 4 р. ХХ ПКУ балансова вартість ОЗ станом на 01.01.2015 р. дорівнювала балансовій вартості таких активів, що визначалася на 31.12.2014 р. відповідно до статей 144 — 146 ПКУ, зокрема п. 146.21.

Наведене стосується податкового обліку, і податковий орган пропонує оформлювати виведення з експлуатації відповідних об'єктів актом про тимчасове виведення ОЗ з виробничого процесу, наказом керівника тощо. Однак правилами бухобліку такого не передбачено — відповідний акт засвідчує власне переведення об'єкта ОЗ до категорії невиробничих у податковому обліку. Проте, на наш погляд, буде цілком правильно припинити нарахування амортизації на відповідні ОЗ і в бухобліку.

Крім того, у бухобліку такі ОЗ можуть бути законсервованими (додатково див. «ДК» №41/2015). Консервація — це комплекс заходів, спрямованих на довгострокове зберігання ОЗ підприємств у разі припинення виробничої та іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення їх функціонування. У цьому разі радимо дотримуватись норм Положення №11832. Документальним підтвердженням консервації може бути «Акт про тимчасове виведення основних фондів з виробничого процесу та їх консервацію» (додаток 1 до Положення №1183).

1 Див. лист МГУ ДФС від 01.10.2015 р. №22571/10/28-10-06-11 див. «ДК» №43/2015. До речі, аналогічний підхід можна застосовувати до основних засобів, які перебувають на тимчасово окупованій території.

2 Положення про порядок консервації основних виробничих фондів підприємств, затверджене постановою КМУ від 28.10.97 р. №1183.

При складанні річної фінзвітності інформація про залишкову вартість ОЗ, що тимчасово не використовуються, наводиться в рядку 263 у примітках до фінзвітності (форма №5, затверджена наказом Мінфіну від 29.11.2000 р. №302).

У податковому обліку відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єкт оподаткування визначається за результатом фінзвітності. Операція консервації ОЗ до виникнення різниць за ст. 138 ПКУ не призводить. Амортизація ОЗ, які переведені на консервацію, в податковому обліку не розраховується.

В обліку ПДВ операція з консервації ОЗ не є операцією постачання та не підпадає під визначення об'єкта оподаткування відповідно до ст. 185 ПКУ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру