• Посилання скопійовано

Суть справи

Облік платників податків: є зміни
Наказом від 31 серпня 2015 року №747 (див. «ДК» №43/2015) Мінфін уніс зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ (далі — Положення №1130) та Порядку обліку платників податків і зборів (далі — Порядок №1588). І хоча більшість змін стосуються дуже вузьких питань та категорій платників податків, розглянемо ці зміни докладніше.

ПДВ у сільгосппідприємств
Податківці не надто балують сільгосппідприємства роз'ясненнями щодо нюансів обліку ПДВ. Але у хвилі листів від податкових органів усіх рівнів протягом останніх двох тижнів все-таки увагу приділено і цій категорії платників ПДВ.

Лікарняні в запитаннях і відповідях
Розрахунок та нарахування лікарняних — тема завжди актуальна. Особливо зважаючи на останні зміни в чинному законодавстві з соціального страхування. Підсумуймо ці зміни та покажімо на прикладах, як у різних життєвих ситуаціях відбувається таке нарахування.

Як перевірятимуть КО
Податківці на власному сайті оприлюднили проект порядку перевірок контрольованих операцій. Проаналізуймо, у чому полягають напрацювання Мінфіну з цього питання та до чого слід готуватися суб'єктам трансфертного ціноутворення.

Доходи платника єдиного податку
Нерідко платники податків та податківці одні і ті самі пункти ПКУ читають по-різному. Особливо багато таких різночитань щодо глави 1 р. XIV ПКУ, що регламентує оподаткування платників ЄП. Йдеться насамперед про платників ЄП 3-ї групи (юридичних осіб) та платників ЄП 2-ї і 3-ї груп (фізичних осіб). Спинімося на оподаткуванні нетипових доходів таких платників та окремих складових доходів «єдинників».

Мінімальні ставки — не для підприємців
Договір на оренду виробничих приміщень укладено між підприємцем та юрособою. Податкова вимагає, що до цього договору мають застосовуватися мінімальні ставки за один квадратний метр загальної площі нерухомого майна фізосіб, затверджені рішенням міської ради. Зрозуміло, що нерухомість оформлена на фізособу, але ж здається вона підприємцем на ЄП (ІІ група) у межах госпдіяльності. Чи правомірна позиція податкової?

БВ, сформоване до 1 лютого 2015 року
При заповненні декларації з ПДВ за липень 2015 року в розділі III у рядку 20.2, а потім у рядку 24 декларації опинилася сума від'ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів, сформованого до 1 лютого 2015 року. Ця сума від'ємного значення була зарахована до складу податкового кредиту в липні 2015 року. Чи може підприємство заявити про бажання отримати на свій рахунок у банку суму такого від'ємного значення, сформованого до 1 лютого 2015 року, за вересень 2015 року? Як така заява вплине на стан електронного рахунку з ПДВ?

СГД хоче виїзну перевірку. Чи є право вибору?
Закон №655 дозволив за письмовим зверненням платника податку змінювати невиїзну перевірку на виїзну. Які дії мають бути вчинені платником податків та ДПІ? Як оскаржити дії, в разі якщо податковий орган відмовиться змінити вид перевірки? Чи можна в разі зміни виду перевірки не допустити до виїзної? Про це все й поговоримо у статті.

Кредиторська заборгованість: продавець-банкрут
Підприємство має кредиторську заборгованість перед постачальником за отриманий товар. Проте у січні 2015 року постачальника в судовому порядку визнано банкрутом. У липні 2015 року в ЄДР внесено запис про припинення підприємства внаслідок ліквідації. Вимогу погасити заборгованість покупець не отримав. З'ясуймо, як в обліку покупця списати кредиторську заборгованість.

ОЗ у зоні АТО
На жаль, є підприємства, в яких у зоні АТО або на тимчасово окупованій території залишились активи, зокрема основні засоби. Як свідчать дзвінки на «гарячу лінію» «ДК», у багатьох виникає запитання, що ж робити з такими ОЗ. Коментований лист присвячений саме цьому.

До змісту номеру