• Посилання скопійовано

Втрата талона на ПММ

Якими є наслідки втрати талона на паливо для підприємства1 та для водія?

Насамперед з'ясуймо, яку функцію виконує талон? Це спеціальний бланк2, що підтверджує право його власника на отримання на АЗС фіксованої кількості нафтопродукту визначеного найменування та марки, які позначені на ньому (п. 3 Інструкції №2813). Інакше кажучи, талони дають право забрати паливо з відповідального зберігання.

Залежно від ступеня захисту бланки талонів можуть мати різну вартість. Проте вартість бланка і вартість палива, що його має право отримати власник такого талона, ніяк не пов'язані. Крім того, втрата талона не означає втрату палива.

Необхідні елементи бланка талона — його серійний та порядковий номери. Ці елементи бланка допоможуть своєчасно заблокувати право отримання палива на АЗС у разі втрати талона. Можливість і правила блокування талонів встановлюються договором.

Отже, якщо власник талона втратив його, йому слід якомога швидше звернутися до свого контрагента-постачальника з письмовою заявкою про блокування або анулювання такого талона чи повідомити його іншим установленим договором способом.

Вартість утраченого бланка підлягатиме відшкодуванню працівником, винним у його втраті. Оскільки вартість бланків оплачується за договором із постачальником палива окремо, талони передаються згідно з окремою видатковою накладною, вартість окремо взятого бланка можна буде легко визначити. Якщо ж талони передаються постачальником палива безкоштовно, то і збитків від втрати бланка не буде.

Якщо процедура блокування не була своєчасно здійснена і загублений талон призвів до втрати палива, вартість втраченого палива слід віднести на особу, винну в його втраті.

Визначити суму завданої шкоди зможе спеціально створена комісія, яка зробить висновок щодо наявної недостачі та суми заподіяної шкоди в грошовому виразі за фактичними втратами, на підставі даних бухгалтерського обліку. На момент виявлення недостачі (крадіжки, втрати) вартість втрачених бланків та вартість втраченого палива відображають на забалансовому рахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Після визначення винної особи ця вартість підлягає списанню з кредиту рахунків обліку в дебет субрахунку 947 «Недостачі і втрати від псування цінностей». Остаточне рішення щодо відшкодування шкоди ухвалюється керівником і затверджується його відповідним розпорядженням.

Вартість такої шкоди може бути утримана із зарплати працівника4. Якщо ж винна особа не була покарана і не компенсувала підприємству вартість заподіяної шкоди, з метою оподаткування сума розглядатиметься як додаткове благо, отримане від працедавця, і підлягатиме оподаткуванню ПДФО (із застосуванням «натурального» коефіцієнта за пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ) та військовим збором. Такий дохід відображають у розрахунку за формою №1ДФ5 з ознакою «126».

1 Про суб'єктів господарювання з державною (комунальною) часткою в статутному (складеному) капіталі не йдеться.

2 Його форма, зміст і ступінь захисту встановлюються емітентом (постачальником ПММ).

3 Інструкція про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затверджена наказом Міненергетики, Мінекономіки, Мінтрансзв’язку, Держспоживзахисту від 20.05.2008 р. №281/171/578/155.

4 Шкода покривається працівниками в розмірі, що не перевищує середньомісячного заробітку (ст. 136 КЗпП).

5 За формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 13.01.2015 р. №4.

Крім того, втрата палива з погляду податківців розцінюватиметься як використання, не пов'язане з госпдіяльністю. Згідно з пп. «г» п. 198.5 ПКУ, якщо товари починають використовуватися в операціях, не пов'язаних із госпдіяльністю платника податку, останній зобов'язаний нарахувати ПЗ, скласти ПН (з типом причини 13) не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду та зареєструвати її в ЄРПН у встановлені терміни.

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру