• Посилання скопійовано

Як використати переплату з ПДВ

На 1 травня 2015 р. підприємство не мало оподатковуваних операцій з ПДВ протягом останніх 11 місяців. При цьому в картці особового рахунку з ПДВ значиться переплата, яка виникла за рахунок надміру сплачених грошових зобов'язань, які залишилися непогашеними станом на 1 лютого 2015 р. У травні 2015 р. підприємство здійснило оподатковувану ПДВ операцію — відвантаження товару, причому сума ПДВ за цією операцією виявилася меншою, ніж сума переплати на особовому рахунку. Податкова накладна зареєстрована вчасно. Чи треба платити ПДВ на рахунок у системі електронного адміністрування, адже на особовому рахунку значиться переплата? Яким чином дані щодо переплати обліковуються контролюючими органами?

Доля переплати: зарахувати чи повернути?

За загальним правилом, згідно з абзацом другим п. 87.1 ПКУ, джерелом самостійної сплати грошових зобов'язань з ПДВ є суми коштів, що обліковуються в системі електронного адміністрування ПДВ, а також будь-які власні кошти платника ПДВ та суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Крім того, у третьому абзаці п. 87.1 ПКУ конкретизовано, що сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу (в цьому разі — ПДВ) можуть бути здійснені також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу без заяви платника.

До речі, щодо сум переплати ПДВ є спеціальна норма п. 34 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ, яка говорить, що суми вищезгаданої переплати з ПДВ станом на 1 липня 2015 р. автоматично збільшують суму, визначену п. 200-1.3 ПКУ, при цьому зменшується сума, задекларована до сплати до бюджету звітного періоду, або збільшується сума від'ємного значення, задекларована в звітному періоді. Отже, з цього випливає, що помилково та/або надміру сплачені грошові зобов'язання з ПДВ на 1 липня 2015 р. вважатимуться погашеними.

Щодо сум переплат, які станом на 1 липня 2015 р. залишаться непогашеними, нібито все зрозуміло. А як бути з надміру сплаченими сумами, що сформувалися раніше, на 1 лютого 2015 р., коли розпочався тестовий період електронного адміністрування ПДВ? У листі від 19.01.2015 г. №1403/7/99-99-19-03-01-17 ДФСУ зазначає, що сума ПЗ з ПДВ, яка дорівнює визначеній у декларації за лютий 2015 р., має бути перерахована з поточного рахунку платника ПДВ на його рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ.

Також ДФСУ у Волинській області у роз'ясненні1 від 19.03.2015 р. стверджує, що сплата за декларацією з ПДВ за лютий 2015 р. здійснюється саме через електронний рахунок. Крім того, податківці наголошують: якщо платник має переплату чи невідшкодовані суми ПДВ у рахунок майбутніх платежів або на рахунок платника, то у березні 2015 р. (за декларацією за лютий 2015 р.) ці суми не використовуються і платник повинен сплатити задекларовану суму ПДВ, зазначену у рядку 25.1 декларації з ПДВ2, з використанням електронного рахунку.

Отже, враховуючи думку ДФСУ, доречнішою буде спроба повернути такі надміру сплачені кошти на поточний рахунок платника. Тим більше що у підзаконних актах міститься норма про те, що помилково та/або надміру зараховані кошти до бюджету повертаються платнику податку на поточний рахунок у порядку, визначеному ст. 43 ПКУ (п. 26 Порядку №5693 — у частині переплат, що сформувалися на електронному рахунку, а також п. 8 розділу IV Порядку №7654, який діє в загальних випадках). Отже, найімовірніше, такої самої точки зору податківці дотримуватимуться і щодо ПЗ за інші податкові періоди після лютого 2015 р., але до липня 2015 р., коли запрацює норма п. 34 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

1 http://vl.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/189363.html.

2 За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. №966.

3 Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569.

4 Порядок ведення органами Міністерства доходів і зборів України оперативного обліку податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, інших платежів, які сплачуються під час митного оформлення товарів, затверджений наказом Міндоходів від 05.12.2013 р. №765.

Єдиним аргументом на користь того, що давню переплату з ПДВ можна буде зарахувати в рахунок ПЗ у періоді з лютого до червня 2015 р., є те, що порядок такого зарахування визначено у ПКУ (ми щойно його розглянули на початку розділу), а ПКУ має вищу юридичну силу, ніж постанови й накази міністерств. Проте на практиці, на жаль, ці аргументи доводиться пред'являти податківцям уже в суді, бо вони не мають наміру зважати на цей аргумент. Тож якщо платник ПДВ не захоче сперечатися з податківцями, він може подати заяву на повернення суми переплати з ПДВ у порядку, передбаченому ст. 43 ПКУ. За нормами цієї статті сума переплати має бути повернена у 20-денний строк з дня подання заяви.

До речі, переплата вищезгаданих грошових зобов'язань з ПДВ може стати у пригоді окремим платникам у разі, якщо вони уточнюють показники декларацій з ПДВ за попередні періоди та донараховують ПЗ із ПДВ, штраф та пеню. Такі донараховані грошові зобов'язання слід буде сплатити з поточного рахунку на бюджетний рахунок (п. 25 Порядку №569). Отже, переплата, яка виникла за рахунок надміру сплачених грошових зобов'язань, що залишилися непогашеними станом на 1 лютого 2015 р., може бути використана з метою погашення донарахованих ПЗ, штрафу та пені.

Нагадаємо, що розміри штрафів у разі самостійного виправлення помилок у деклараціях з ПДВ за минулі періоди визначено в п. 50.1 ПКУ: якщо платник ПДВ виправляє помилки згідно з абзацом четвертим п. 50.1 ПКУ, розмір штрафу становить 3% від суми заниження податкового зобов'язання, а якщо помилки виправляються згідно з абзацом п'ятим п. 50.1 ПКУ, то розмір штрафу буде 5% від суми заниження податкового зобов'язання. Пеня нараховується згідно зі ст. 129 ПКУ.

Облік переплати в інтегрованій картці

Поняття «особовий рахунок» перестало застосовуватися з 28.02.2014 р. із втратою чинності наказом ДПАУ від 18.07.2005 р. №276. Тепер фіскальні органи відкривають інтегровані картки платників1 за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися платниками, — зокрема, з метою обліку нарахованих і сплачених сум податків, у т. ч. ПДВ (п. 1 розділу ІІ Порядку №765).

1 За формою №5 (п. 8 розділу ІІ Порядку №765).

Згідно з п. 5 розділу IV Порядку №765, дані про надходження податків відображаються територіальним органом ДФСУ, на який покладено функції з ведення обліку відповідного платежу, в інтегрованій картці платника і в реєстрі надходжень та повернень у день отримання від органів Держказначейства відомостей про зарахування та повернення надміру сплачених платежів у вигляді електронного реєстру розрахункових документів. Також у п. 8 розділу IV Порядку №765 зазначено, що надміру сплачені суми податків підлягають поверненню платникові податків. Про можливість зарахування таких сум Порядок №765 нічого не говорить. На нашу думку, для такого зарахування слід скористатися нормами ст. 87 ПКУ, про які йшлося вище.

Показники декларації з ПДВ за травень 2015 р. будуть відображені в інтегрованій картці платника ПДВ відповідно до п. 4 розділу ІІІ Порядку №765 — за даними декларації з ПДВ за травень 2015 р. датою граничного строку сплати ПДВ за травень 2015 р. — 29.05.2015 р.

Отже, якщо платник ПДВ вирішить скористатися переплатою для зарахування її в рахунок сплати ПЗ з ПДВ за декларацією за травень 2015 р., йому слід дізнатися, яка інформація відображена в його інтегрованій картці, та подати до органу ДФС заяву в довільній формі, в якій викласти прохання зарахувати переплату з ПДВ у рахунок сплати ПЗ з ПДВ за травень 2015 року з посиланням на п. 87.1 ПКУ (зокрема, абзац другий п. 87.1 ПКУ). При цьому треба бути готовим до відмови у такому зарахуванні. Як вчинити у разі відмови, вирішувати самому платнику ПДВ: або сплатити суму податкових зобов'язань за травень 2015 р. та подати заяву на повернення суми переплати, або дочекатися 1 липня 2015 р., коли переплату можна буде врахувати за нормами п. 34 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ, або ж обстоювати свою позицію у суді.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру