• Посилання скопійовано

Суть справи

Комітет уповноважений роз'яснити
Строк, відведений законодавством на врегулювання податкових зобов'язань у межах податкового компромісу, добігає кінця. Ні для кого не є таємницею, що очікуваного законодавцем ефекту не досягнуто. В основному через небажання податкового регулятора розуміти суть цього механізму: досягти згоди на прийнятних для бізнесу умовах і «закрити» період. Замість цього податківці в притаманній їм манері тлумачать усі більш-менш лояльно виписані норми в суто фіскальному ключі. Задум був справді добрий, але його реалізація на місцях була саботована «бажанням постригти вже стрижену вівцю».

Курсові ребуси при поверненні передоплати
У діяльності підприємств можуть відбуватися події, що з різних причин суперечать його планам. Однією з таких причин є невиконання своїх зобов'язань партнерами-постачальниками. Повернення передоплати постачальником-нерезидентом через неможливість здійснити планове постачання — не такий частий випадок у практиці підприємств, тому при обліку таких операцій часом виникають запитання.

Податкова знижка для фізосіб
Під час нарахування доходів у вигляді заробітної плати з працівника утримується ПДФО. Проте фізособа має право зменшити загальний річний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати на суму витрат у зв'язку з придбанням протягом року певних товарів (робіт, послуг). А це означає повернення суми (частини) утриманого торік ПДФО.

Прибуткові коригування: резерви та проценти
Ми продовжуємо розповідати про коригування фінрезультату до оподаткування з метою оподаткування податком на прибуток. Як визначається цей фінрезультат, ми розповідали в «ДК» №9/2015. Сьогодні поговоримо про коригування на суми резервів та процентів за кредитами.

Комісія-2015: оподаткування за бухобліком
Посередницькі договори за рахунок визначених для них спеціальних правил оподаткування часто використовувалися суб'єктами господарювання з метою оптимізації щодо ПДВ та податку на прибуток. З 1 січня 2015 року відповідно до норм п. 44.2 та пп. 134.1.1 ПКУ для обчислення об'єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує тільки дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування. Жодних спецправил для договорів комісії не передбачено. Проаналізуймо основні податкові аспекти обліку договору комісії для платників ПДВ та податку на прибуток у 2015 році.

Оцінка частки при виході з ТОВ
Учасник товариства бажає вийти з ТОВ. Які документи він має право вимагати від товариства для розрахунку своєї частки: лише звітні документи чи інші документи, що підтверджують наявність у ТОВ активів (нерухомості, рухомого майна) для визначення вартості своєї частки на момент виходу? Чи можна запобігти продажу майна до дати призначення загальних зборів? Що робити, якщо загальні збори не призначаються? Ці та інші питання розглянемо у статті.

Валюта в кредит? Це можливо!
Часом для оперативного погашення заборгованості перед постачальником в умовах нестачі оборотних коштів підприємствам доводиться вдаватися до зовнішнього кредитування. Якщо постачальник є нерезидентом, то такий кредит може бути надано в іноземній валюті. Розгляньмо облік операцій отримання та погашення підприємством кредиту в іноземній валюті, облік відсотків за користування кредитом, а також облік пов'язаних із таким кредитом курсових різниць. Як вплине облік вищезгаданих операцій на фінансовий результат до оподаткування?

Працевлаштування біженців
З-поміж безлічі нагальних питань, пов'язаних із драматичними подіями в Україні, законодавці звернули увагу і на працевлаштування біженців, які називаються в законодавстві «внутрішньо переміщеними особами». У зв'язку з цим було прийнято Закон №245 (див. «ДК» №14-15/2015), який набрав чинності з 27.03.2015 р. Цим законом внесено зміни до трьох законів: Закону про зайнятість, Закону №1533 та Закону №1706.

Ціна в євро, оплата в доларах
Враховуючи нестабільну ситуацію на валютному ринку, на практиці сторони ЗЕД-договору іноді змінюють валюту розрахунків. Проаналізуймо, які це спричинює наслідки в обліку суб'єкта господарювання-резидента.

Посередницькі договори: чи є оптимізація?
Підприємство має намір укласти посередницький договір (комісії, доручення) на придбання товару. Який із видів договорів краще укласти з метою оптимізації податкового навантаження на комісіонера, враховуючи, що всі сторони угоди є платниками податку на прибуток на загальних підставах та ПДВ?

До змісту номеру