• Посилання скопійовано

Що нового

Максимальний розмір наукової пенсії — не більше 10 прожиткових мінімумів

! Науковим працівникам

Міносвіти нагадує, що на період з 1 квітня 2015 року до 31 грудня 2015 року працюючим пенсіонерам (у тому числі тим, яким призначена наукова пенсія та які продовжують працювати на посадах науково-педагогічних та наукових працівників) розмір виплачуваної пенсії становить 85% від призначеного розміру, що перевищує 150% прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

Після звільнення розмір пенсій таким працівникам залишається на рівні, який був їм встановлений до 1 квітня 2015 року.

Крім того, Міносвіти зазначило, що максимальний розмір наукової пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги тощо) не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Лист Міносвіти від 24.03.2015 р. №1/9-143


Спрощено порядок отримання ліцензій

! СГД

Президент підписав Закон «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Закон регулює суспільні відносини у сфері ліцензування видів господарської діяльності, визначає виключний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, встановлює уніфікований порядок їх ліцензування, нагляд і контроль у сфері ліцензування, відповідальність за порушення законодавства у сфері ліцензування видів господарської діяльності.

Дія Закону не поширюється на порядок видачі, переоформлення та анулювання ліцензій на здійснення таких видів господарської діяльності:

— банківська діяльність;

— діяльність в галузі телебачення і радіомовлення;

— виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Закон України від 02.03.2015 р. №222-VIII набере чинності з 28.06.2015 р.


Як оподатковуються екоподатком скиди забруднюючих речовин?

! Платникам екоподатку

ДФСУ розглянула питання оподаткування екологічним податком скидів забруднюючих речовин та повідомила.

Поняття «мінералізація» має одиницю виміру — співвідношення маси всіх видів забруднюючих одиниць у одиниці обсягу зворотної води і використовується для обчислення загального обсягу скидів забруднюючих речовин у водний об'єкт шляхом алгебраїчного множення величини обсягу зворотних вод та величини показника «мінералізації».

Розмір ставки визначається за концентрацією речовини у воді, вище якого вода вважається непридатною для конкретних цілей водокористування, а не за «мінералізацією» — фактичним вмістом забруднюючих речовин у зворотній воді, які за своїм хімічним складом можуть належати до забруднюючих речовин, що відносяться до будь-якого класу гранично допустимої концентрації.

Водночас для обчислення податкових зобов'язань з екологічного податку для забруднюючих речовин, на які не встановлено гранично допустиму концентрацію або орієнтовно безпечний рівень впливу, застосовуються ставки податку за найменшою величиною гранично допустимої концентрації, наведеної у п. 245.2 ПКУ.

Таким чином, податкове зобов'язання з екологічного податку обчислюється як алгебраїчний добуток загального у звітному (податковому) періоді обсягу зворотних вод на величину «мінералізації» та встановленої у пункті 245.2 ПКУ ставки екологічного податку, визначеної для забруднюючих речовин відповідної групи.

Лист ДФСУ від 20.03.2015 р. №9485/7/99-99-15-04-01-17


Установлено розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування чорнобильцям

! Чорнобильцям 1, 2 категорій

Мінсоцполітики затвердило розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2015 рік. Зокрема:


з/п
Назва адміністративно-територіальної одиниці
Розміри компенсаційних виплат (грн)
1 категорія
2 категорія
1
Автономна Республіка Крим
320,0
160,0
2
Вінницька область
292,0
146,0
3
Волинська область
296,0
148,0
4
Дніпропетровська область
308,0
154,0
5
Закарпатська область
306,0
153,0
6
Івано-Франківська область
302,0
151,0
7
Київська область
310,0
155,0
8
Львівська область
302,0
151,0
9
Тернопільська область
292,0
146,0
10
Харківська область
301,0
150,5
11
Місто Київ
332,0
166,0

Наказ Мінсоцполітики від 10.03.2015 р. №259
набере чинності з дня офіційного опублікування та застосовується з 01.01.2015 р.
(станом на 31.03.2015 р. не опублікований)


Знижено кворум для всіх акціонерних товариств

! Акціонерним товариствам

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства».

Законом, зокрема, передбачено, що загальні збори акціонерного товариства мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більш як 50% голосуючих акцій (раніше — не менш як 60% голосуючих акцій).

Крім того, спрощено механізм виплати дивідендів акціонерним товариством. Так, у разі невиплати дивідендів в акціонера виникає право звернення до нотаріуса щодо вчинення ним виконавчого напису на документах, за якими стягнення заборгованості здійснюється в безспірному порядку.

У разі прийняття загальними зборами рішення щодо виплати дивідендів у строк, менший за 6 місяців, виплата дивідендів здійснюється у строк, визначений загальними зборами.

Закон України від 19.03.2015 р. №272-VIII чинний з 27.03.2015 р.


Оновлено форми звітності для бюджетників

! Бюджетним установам

Мінфін затвердив зміни до Порядку складання фінансової, бюджетної та іншої звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, затвердженого наказом Мінфіну від 24.01.2012 р. №44.

Отже, у новій редакції викладено:

— Баланс (форма №1);

— Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (форми №4-2д, №4-2м);

— Звіт про рух необоротних активів (форма №5);

— Звірка показників форм фінансової та бюджетної звітності.

Наказ Мінфіну від 04.03.2015 р. №289
набере чинності з дня опублікування
(станом на 31.03.2015 р. не опублікований)


Нацбанк змінив порядок встановлення офіційного курсу гривні

! Банкам

Нацбанк установив, що починаючи з 31 березня 2015 р. запроваджуються нові правила встановлення курсу валют та банківських металів.

Так, офіційний курс гривні до іноземних валют та курс банківських металів, стосовно яких передбачено щоденне встановлення офіційного курсу, встановлюватиметься наприкінці робочого дня та починатиме діяти з наступного робочого дня після дня встановлення.

З цієї самої дати офіційний курс гривні:

— установлений на останній робочий день тижня або на передсвятковий день, діятиме протягом наступних вихідних або святкових днів;

— установлений в останній робочий день тижня або в передсвятковий день, діятиме в перший робочий день наступного тижня чи в перший післясвятковий робочий день;

— установлюється в останній робочий день місяця та діятиме з першого числа наступного календарного місяця і діє до кінця цього місяця.

Крім того, змінюється порядок розрахунку офіційного курсу гривні до долара США.

Розрахунок здійснюватиметься як середньозважене значення курсу гривні до долара США за всіма укладеними угодами з його купівлі та продажу на умовах «тод», «том» та «спот» у день установлення офіційного курсу за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України.

Постанова Національного Банку України від 19.03.2015 р. №194 чинна з 31.03.2015 р.


Середня вартість путівки для виплати компенсації на 2015 рік — 360 грн

! Роботодавцям

Мінсоцполітики встановило середню вартість санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Так, у межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону про Держбюджет-2015, середню вартість такої виплати встановлено у сумі 360 гривень.

Наказ Мінсоцполітики від 13.03.2015 р. №279
набере чинності з дня офіційного опублікування та застосовується з 01.01.2015 р.
(станом на 31.03.2015 р. не опублікований)


Затверджено порядок складання фінансових планів держпідприємств

! Держпідприємствам

Мінекономрозвитку затвердило Порядок, який визначає процедуру складання, затвердження (погодження) та контролю виконання фінансового плану державного комерційного та казенного підприємства, а також господарського товариства, у статутному капіталі якого понад 50% акцій (часток, паїв) належать державі.

Фінансовий план підприємства складається на кожен наступний рік з поквартальною розбивкою і відображає очікувані фінансові результати в запланованому році. Він також містить довідкову інформацію щодо фактичних показників минулого року та планових і прогнозних показників поточного року.

Проект фінансового плану підприємства з пронумерованими, прошнурованими та скріпленими печаткою сторінками у двох примірниках у паперовому та електронному вигляді подається органу, уповноваженому управляти державним майном або корпоративними правами держави, до 1 червня року, що передує плановому.

У разі необхідності органи управління можуть самостійно встановлювати диференційовані строки подання проектів фінансових планів підприємств, але не пізніше 1 червня.

Фінансовий план підприємства за рік, що минув, не підлягає затвердженню/погодженню.

Контроль за своєчасним складанням фінансових планів підприємств та виконанням показників затверджених фінансових планів підприємств здійснюють органи управління/відповідальні органи управління.

Наказ Мінекономрозвитку від 02.03.2015 р. №205
набере чинності з дня опублікування
(станом на 31.03.2015 р. не опублікований)


Продаж майна у податковій заставі: хто складає податкову накладну?

! Платникам ПДВ

ДФСУ роз'яснила, що у разі, якщо продаж майна платника (боржника), що перебуває у податковій заставі, здійснюється контролюючим органом через торговельну організацію (торговельно-майнова біржа) на підставі відповідного договору, зобов'язання щодо виписки податкової накладної покупцю та нарахування податкових зобов'язань з податку виникає у власника такого майна на дату першої події.

Водночас послуги, що надаються торговельною організацією, відповідно до ПКУ є об'єктом оподаткування ПДВ, а базою оподаткування податком є сума реєстраційного внеску, що сплачується учасником аукціону.

Лист ДФСУ від 02.03.2015 р. №6972/7/99-99-19-03-02-18


Податківці про визначення доходу «єдинника» від експорту товарів

! Платникам єдиного податку

ДФС у Сумській області нагадала, що на поточні рахунки в іноземній валюті зараховуються кошти, зокрема, перераховані з-за кордону нерезидентами за зовнішньоекономічними контрактами (договорами, угодами) через розподільчі рахунки.

Враховуючи те, що розподільчі рахунки використовуються банківськими установами при перерахуванні певних видів доходів в іноземній валюті на поточні рахунки клієнтів як транзитні, то до складу доходу платника єдиного податку від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг) включається сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок у гривнях від обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України.

Валютні кошти перераховуються у гривні за офіційним курсом Нацбанку України на дату надходження їх на валютний рахунок фізичної особи — підприємця.

Лист ДФС у Сумській області від 12.01.2015 р. №140/Б/18-28-17-0214


Понижуючий коефіцієнт при сплаті ЄСВ: чергове роз'яснення

! Платникам ЄСВ

ДФСУ нагадала, що Законом №219-VIII надано можливість застосовувати понижуючий коефіцієнт платникам ЄСВ, які були утворені або розпочали фінансово-господарську діяльність протягом 2014 року, для розрахунку таких показників, як:

СмБН(зо)2014 — середньомісячна база нарахування ЄСВ платника у 2014 році в розрахунку на одну застраховану особу;

СмК(зо)2014 — середньомісячна кількість застрахованих осіб платника за 2014 рік;

СмП(зо)2014 — середньомісячний платіж за одну застраховану особу у 2014 році.

Використовуються дані з урахуванням кількості звітних місяців у 2014 році, тобто у разі, якщо платником ЄСВ здійснено нарахування зарплати та/або винагороди за цивільно-правовими договорами хоча б в одному місяці 2014 року, він має право на застосування понижуючого коефіцієнта. У разі застосування коефіцієнта платник здійснює розрахунки показників пропорційно до кількості звітних місяців 2014 року.

З огляду на те що Закон №219 набрав чинності у березні 2015 року, то визначені ним умови для застосування понижуючого коефіцієнта застосовуються до доходів, нарахованих за весь цей місяць.

Водночас Законом визначено, що понижуючий коефіцієнт застосовується, у тому числі, при нарахуванні зарплати фізособам з джерел не за основним місцем роботи, тобто за місцем роботи за сумісництвом роботодавець має право застосовувати понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ, за якою оподатковується дохід сумісника.

Лист ДФСУ від 23.03.2015 р. №9843/7/99-99-17-03-01-17, див. «ДК» №14-15/2015.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру