• Посилання скопійовано

ПДВ: перехідні аспекти пояснюють податківці

Новації щодо ПДВ, попри їх передбачуваність, з початку року все-таки потребують більше роз'яснень, аніж новації з податку на прибуток. Адже зміни щодо ПДВ працюють уже тут і зараз. Наразі маємо досить змістовне роз'яснення податківців у листі ДФСУ від 19.01.2015 р. №1403/7/99-99-19-03-01-17, тож прокоментуємо їх найцікавіші висновки.

Етапи запровадження системи електронного адміністрування

Як передбачено Законом №711, система електронного адміністрування ПДВ запроваджуватиметься поетапно:

тестовий період — з 01.01.2015 р. до 30.06.2015 р. (зокрема, протягом січня 2015 р. діють окремі правила, про що далі);

на постійній основі — з 01.07.2015 р.

1 Закон України від 28.12.2014 р. №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

На сьогодні, як інформують податківці, всім платникам ПДВ відкрито ПДВ-рахунки. За інформацією наших передплатників, у системі електронного кабінету такий файл-повідомлення надходить із розширенням xml (J1490).

Платежі до бюджету

У загальному випадку кошти з ПДВ-рахунку перераховуватимуться в автоматичному режимі на підставі реєстру платників ПДВ, який автоматично формується ДФС за підсумками місяця та надсилається Казначейству (п. 200-1.5 ПКУ). Але протягом лютого — червня платники ПДВ повинні будуть самостійно зараховувати кошти на такі електронні рахунки з власних поточних рахунків у сумах, задекларованих ними у деклараціях з ПДВ. Тобто за підсумками ПДВ-звітності за січень 2015 року (граничний строк сплати — 02.03.2015 р.) платники мають сплачувати суми податкових зобов'язань ще зі свого поточного рахунка безпосередньо на бюджетні рахунки — як і раніше. А от платежі за підсумками звітності за лютий 2015 року, що їх платники податків здійснюватимуть у березні, проходитимуть через ПДВ-рахунок (до червня включно без жодних обмежень за формулою, визначеною в п. 200-1.3 ПКУ). Зверніть увагу: ПДВ-рахунок використовуватиметься лише для сплати ПДВ за підсумками звітного періоду до бюджету. Якщо на тестовий період припаде перевірка платника ПДВ, то всі штрафи, пені незалежно від виду податкової перевірки сплачувати до бюджету слід з поточного рахунку суб'єкта господарювання.

Чи враховуватимуться перехідні залишки, відображені в обліковій картці платника ПДВ за підсумками попередніх звітних періодів на 01.02.2015 р.? По суті, фіксування та облік залишків на цю дату не має практичного сенсу, формула починає свою дію щойно з 01.07.2015 р., а до цього часу питання щодо обмеження перенесення залишків не є актуальним.

ПН та РК у період тестового режиму

До 1 лютого 2015 року платникам ПДВ надано можливість реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до них в ЄРПН незалежно від суми податку на додану вартість, що міститься у податковій накладній/розрахунку коригування. Справді, обов'язку реєструвати всі ПН у січні 2015 р. ПКУ передбачено не було, а от ПК з ПДВ покупця чітко прив'язаний до факту реєстрації ПН в ЄРПН (п. 198.6 ПКУ). Тому, щоб не ризикувати ПК покупця, ми рекомендували реєструвати в ЄРПН усі ПН, що видаються контрагентам (див. додатково «ДК» №3/2015).

А от з 01.02.2015 р. вже всі ПН (незалежно від факту видачі їх контрагентам) мають бути зареєстровані в ЄРПН. Формульні обмеження на показник обсягу зареєстрованих ПН до 30.06.2015 р. включно не діятимуть.

Незрозумілим у коментованому листі є висновок податківців, що «правило щодо формування податкового кредиту виключно за рахунок тих податкових накладних, які зареєстровані в ЄРПН, починає застосовуватися з 1 лютого 2015 року». Для п. 198.6 ПКУ, яким визначено прив'язку ПК з ПДВ до факту реєстрації ПН в ЄРПН, жодних перехідних положень на січень 2015 р. не передбачено! На чому ґрунтується такий висновок податківців — незрозуміло. Так, висновок лояльний. Але, погодьтеся, нікому не треба доводити, як стрімко та кардинально змінюється точка зору податківців, особливо коли це стосується ПК з ПДВ. Тому, аби не залежати від настрою податківців під час податкових перевірок, радимо все ж таки дотримувати встановлених п. 198.6 ПКУ правил формування ПК з ПДВ.

Щодо права на ПК з ПДВ у загальному випадку своєчасної реєстрації ПН в ЄРПН, то, як зауважують податківці, ПН за операціями, що мали місце вже після 1 лютого 2015 року та зареєстровані з порушенням установленого строку, включатимуться до податкового кредиту того звітного періоду, в якому було здійснено їх реєстрацію в ЄРПН. Тобто фактично дата виникнення права на ПК з ПДВ обумовлена датою реєстрації ПН в ЄРПН. Раніше до внесених змін дата виникнення права на ПК і дата включення до ПК були розведені у часі, адже строк на включення ПН до ПК становив 1 рік. Нині, виходячи з формулювань п. 198.6 ПКУ, податківці стверджують, що право на ПК є лише в місяці (кварталі) реєстрації ПН в ЄРПН. Механізму відстрочення включення окремих зареєстрованих в ЄРПН ПН до ПК та перенесення їх на наступні звітні періоди тепер немає!

Термін реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, як і раніше, становить 15 календарних днів з дати складання податкової накладної/розрахунку коригування (п. 201.10 ПКУ). Для обережних платників ПДВ, що бажають проконтролювати факт реєстрації ПН в ЄРПН контрагентом, передбачено механізм отримання з ЄРПН електронних копій ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН їхніми контрагентами-постачальниками. Для цього покупець надсилає в електронному вигляді запит до ЄРПН, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію податкової ПН/РК в ЄРПН та ПН/РК в електронному вигляді. Зверніть увагу: саме ПН в електронному вигляді, яка отримана з ЄРПН покупцем, вважається такою, що отримана від постачальника.

У разі коли ПН на господарську операцію, що відбулася після 01.02.2015 р., мала бути виданою покупцю, але зареєстрована в ЄРПН із запізненням (у межах 180 днів із дати її складання), продавець одночасно буде оштрафований на 20% (30%, 40%1) від суми несвоєчасно зареєстрованої ПН (п. 120-1.1 ПКУ).

1 Штраф у розмірі 10% від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригувань, за порушення терміну реєстрації податкових накладних/розрахунках коригувань в ЄРПН до 15 днів у період 01.01.2015 — 30.06.2015 р. не застосовуватиметься.

Зверніть увагу: в січні всі РК мали би бути зареєстровані в ЄРПН виключно продавцем, незалежно від того, збільшується чи зменшується сума компенсації за підсумками такого коригування. З 01.02.2015 р. почав діяти окремий порядок реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, який залежить від результату коригування (збільшення, зменшення суми компенсації).

Після закінчення тестового режиму

З 01.07.2015 р. деякі моменти набудуть статусу діючого механізму:

— реєстрація податкових накладних/розрахунків коригувань в ЄРПН здійснюватиметься в межах суми, обчисленої за формулою, встановленою п. 200-1.3 ПКУ;

— за порушення платниками податку до 15 днів терміну реєстрації ПН, що видаються контрагентам, та РК застосовуватиметься штраф у розмірі 10% від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК;

— автоматично збільшується розмір суми, на яку платник має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН, на суму середньомісячного розміру суми податку, задекларованої платником до сплати до бюджету за останні 12 звітних (податкових) місяців/4 квартали та погашеної (розмір такої суми підлягає щоквартальному автоматичному перерахунку);

— суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань з ПДВ автоматично збільшують суму податку, на яку платник має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН, після чого вважаються погашеними. Одночасно такі суми зменшують розмір ПЗ, що підлягають сплаті до бюджету, або збільшують розмір від'ємного значення об'єкта оподаткування за звітний період, в якому відбулося таке збільшення.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру