• Посилання скопійовано

Що нового

До створення Фонду соцстрахування штрафи застосовує ФСС з ТВП

! Страхувальникам у ФСС з ТВП

ФСС з ТВП зазначив, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон №77, яким Закон №1105 викладено у новій редакції. Законом визначено, що до завершення заходів, пов'язаних з утворенням Фонду соцстрахування, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують органи Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності.

При цьому нормативно-правові та розпорядчі акти ФСС НВ та ФСС з ТВП діють до затвердження відповідних рішень Фондом.

Отже, органи ФСС з ТВП на сьогодні діють у межах Закону №1105 та на підставі чинних нормативно-правових актів цього Фонду.

Наразі органи ФСС з ТВП розглядають справи про адмінправопорушення, пов'язані з порушенням законодавства про загальнообов'язкове державне соцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Лист Держстату від 21.01.2015 р. №2.4-17-119


Вітчизняним видавцям залишили пільги

! Видавцям

ДФСУ повідомила, що Законом України від 28.12.2014 р. №71-VIII збережено пільгове оподаткування операцій з реалізації книжкової продукції та друкованих ЗМІ.

Зокрема, від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих ЗМІ та книжок (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови вітчизняного виробництва, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Враховуючи вищезазначене, режим звільнення від оподаткування ПДВ поширюється на операції з постачання товарів, які мають статус товарів вітчизняного виробництва, та послуг, а саме:

— періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок;

— учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників;

— словників українсько-іноземної або іноземно-української мови;

— доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва.

При цьому такий режим звільнення від ПДВ зазначених операцій застосовується платниками на всіх етапах постачання вищеназваних товарів — від виробників такої продукції до кінцевого споживача.

Отже, з 01.01.2015 р. залишилася державна підтримка книговидавничої діяльності шляхом пільгового оподаткування ПДВ вищезазначених операцій.

Роз'яснення ДФСУ від 17.01.2015 р.


Підприємці не повинні приймати до сплати за товари сумнівні банкноти

! Підприємствам

Нацбанк повідомив, що з огляду на ситуацію, яка склалася на сході України, та вимоги Інструкції щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі банк у разі неможливості вивезення готівки та інших цінностей на підставі розпорядження Нацбанку пошкоджує готівку розчинами, що фарбують чи склеюють, штампом «Неплатіжна» або обрізанням/обпалюванням 50% від загальної площі або в інший спосіб, що забезпечить втрату платіжних ознак грошових знаків.

Відповідно до норм Інструкції банки зобов'язані вилучати грошові знаки під час приймання готівки від фізичних і юридичних осіб або в разі їх звернення щодо обміну банкнот гривень, які мають пошкодження у вигляді загального або локального забруднення різного кольору, і в установленому порядку передавати їх як сумнівні до уповноважених підрозділів Нацбанку для проведення досліджень.

Згідно з Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні підприємства під час здійснення розрахунків зі споживачами за готівку зобов'язані приймати до сплати за продукцію без обмежень банкноти і монети всіх номіналів, що їх випускає Нацбанк в обіг, які є дійсними платіжними засобами і не викликають сумніву в їх справжності та платіжності.

Отже, у разі виникнення у підприємств сумніву щодо справжності та платіжності банкнот гривень, у тому числі стосовно навмисного їх пошкодження банками спеціальним розчином або в інший спосіб, підприємства не повинні приймати їх до сплати за товари.

Лист НБУ від 19.01.2015 р. №11-116/2895


Звітність з праці: вивчаємо зміни

! Юрособам

Держстат повідомив, що згідно з проектом плану державних статистичних спостережень на 2015 рік до органів державної статистики починаючи з січня та впродовж 2015 року подають такі форми звітності:

№1-ПВ (місячна) «Звіт з праці», затверджена наказом Держстату України від 07.08.2013 р. №239;

№1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці», затверджена наказом Держстату України від 05.08.2014 р. №224.

Зміни позначилися на формі №1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці», а саме:

— у розділі ІІІ «Склад фонду оплати праці» до рядків 5051, 5052 уведено показники стосовно нарахувань індексації заробітної плати та компенсаційних виплат у зв'язку з порушенням термінів її виплати;

— у зв'язку з проведенням у 2015 році державного статистичного спостереження «Витрати підприємств на утримання робочої сили» вилучено розділ VІІ.

Зверніть увагу: показники розділу VІ заповнюються юридичною особою, відокремленим підрозділом, включаючи найманих працівників структурних підрозділів, та подаються раз на рік у звіті за січень — грудень.

Лист Держстату від 30.12.2014 р. №12-12/1400


Звіт за формою №6-ПВ слід подати не пізніше 9 лютого

! Юрособам

Держстат роз'яснив порядок надання річних звітів за формою №6-ПВ «Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання» за 2014 рік.

Звіт подають юрособи, їхні відокремлені підрозділи, які визначені за переліком органів державної статистики та подають звіт за формою №1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці» за січень — грудень 2014 року.

Форма зазнала таких змін.

З розділу І «Кількість працівників за якісним складом» з метою уникнення дублювання вилучено показники, які отримуються в межах інших державних статистичних спостережень або можуть бути отримані з адміністративних джерел:

— облікова кількість працівників, які мають вищу освіту за освітніми рівнями неповна та базова вища освіта (рядок 12070);

— облікова кількість працівників, які мають вищу освіту за освітнім рівнем повна вища освіта (рядок 12080);

— облікова кількість працівників, які отримують пенсію (рядок 12090);

— облікова кількість працівників, які отримують пенсію за вислугу років (рядок 12100);

— облікова кількість працівників, які отримують пенсію за віком (рядок 12110);

— облікова кількість працівників, які отримують пенсію по інвалідності (рядок 12120);

— облікова кількість працівників, які отримують пенсію по інвалідності ІІІ групи (рядок 12130);

— облікова кількість винахідників і раціоналізаторів (рядок 12180);

— облікова кількість працівників, зайнятих в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам (рядок 12190).

У розділі ІІ «Підготовка працівників» вилучено показник «Кількість працівників, навчених нових професій за кордоном» (рядок 13090). Крім того, внесено зміни до рядка 13070: графи 2, 3 «Первинна професійна підготовка» не заповнюються.

У розділі ІІІ «Підвищення кваліфікації» вилучено показник «Кількість працівників, які підвищили кваліфікацію за кордоном» (рядок 14040).

На бланку зазначено, що звіт подається не пізніше 7 лютого року, наступного за звітним, але у 2015 році звіт за формою №6-ПВ (річна) треба подати не пізніше 09.02.2015 р. За неподання або несвоєчасне подання звіту передбачена відповідальність.

Лист Держстату від 30.12.2014 р. №12-13/1399


Форма статзвітності №1-ціни (буд): порядок заповнення

! Будівельним організаціям

Держстат роз'яснив заповнення форми державного статистичного спостереження №1-ціни (буд) «Звіт про ціни придбання матеріальних ресурсів у будівництві».

У звіті зазначаються дані про оплачені у звітному місяці матеріальні ресурсі та енергоносії.

Усі показники звіту заповнюються у відповідних одиницях виміру (згідно з графою «В») за переліком, який уключає 46 найменувань матеріальних ресурсів та енергоносіїв.

У графі «А» зазначається порядковий номер конкретного матеріального ресурсу.

У графі «Б» за кожним видом матеріального ресурсу заповнюється не більше п'яти найменувань конкретних матеріальних ресурсів із зазначенням їхніх марок та технічних характеристик.

Якщо організацією було придбано більше п'яти найменувань конкретних матеріальних ресурсів одного виду, то відбирають п'ять, придбання яких здійснюється на постійній основі, великими за обсягом партіями, від одного й того самого постачальника. Не включаються до звіту матеріальні ресурси, придбані за акційними цінами.

У графі 1 відображається ціна придбання за одиницю виміру кожного з найменувань конкретних матеріальних ресурсів, наведених у графі «Б», з двома десятковими знаками без податку на додану вартість з урахуванням витрат на транспортування та зберігання матеріальних ресурсів. Витрати на транспортування включають усі затрати (крім урахованих у відпускній ціні постачальника) на перевезення залізничним, автомобільним та іншими видами транспорту, навантажувально-розвантажувальні роботи.

Роз'яснення Держстату від 07.07.2014 р. №18.1-12/17


Призначення виплат при настанні страхових випадків: деталі

! Страхувальникам у ФСС з ТВП

ФСС з ТВП у зв'язку із прийняттям Закону №77, яким викладено у новій редакції Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», повідомив таке.

За страховими випадками (допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах, допомога на поховання), які настали до 31.12.2014 р. включно, при визначенні права на матеріальне забезпечення та його розміру необхідно керуватися нормами Закону №2240.

Для страхових випадків, які настали з 01.01.2015 р., слід застосовувати норми Закону №1105.

Застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування мають страховий стаж менше ніж 6 місяців, мають право на матеріальне забезпечення в таких розмірах:

1) допомога по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але з розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної зарплати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку;

2) допомога по вагітності та пологах — виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але з розрахунку на місяць не вище від двократного розміру мінімальної зарплати та не менше за розмір мінімальної зарплати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Вищезазначена норма Закону застосовується, якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа не набула сумарно у 12-місячному періоді, що передує страховому випадку, 6-місячного страхового стажу.

Своєю чергою, страховий стаж для реалізації цієї норми визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Такий розрахунок повинен робити страхувальник на підставі даних Держреєстру, наданих застрахованою особою у вигляді довідки ПФУ.

Матеріальне забезпечення виплачується, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім'ї, який перебував на її утриманні.

Ця норма діє з 01.01.2015 р. незалежно від дати настання страхового випадку.

Лист ФСС з ТВП від 17.01.2015 р. №2.4-17-92


Податок на нерухомість-2015

! Платникам податку на нерухомість

ДФСУ розглянула окремі питання порядку обчислення та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у 2015 році та повідомила.

База оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізособи — платника податку, зменшується:

— для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 кв. метрів;

— для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. метрів;

— для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, — на 180 кв. метрів.

Одночасно чинні норми доповнено, а саме: сільські, селищні, міські ради можуть збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування.

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об'єктом оподаткування.

Крім того, у 2015 році фізособам — платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податок нараховуватиметься контролюючими органами за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) за 2014 рік у такому порядку:

у період з 1 січня до 31 березня 2014 року з житлової площі, а з 1 квітня до 31 грудня 2014 року — із загальної площі об'єктів житлової нерухомості.

Якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом установлених строків, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

— при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

— при затримці понад 30 календарних днів — у розмірі 20%.

Роз'яснення ДФСУ від 16.01.2015 р.


Коли виникає обов'язок подання декларації про доходи?

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ нагадала, що обов'язок подання декларації про майновий стан і доходи виникає у платника ПДФО у разі отримання ним протягом звітного року, зокрема, таких видів доходів (прибутків):

— при отриманні доходів від особи, яка не є податковим агентом;

— доходу від операцій з інвестиційними активами;

— іноземних доходів;

— якщо протягом такого податкового року оподатковувані доходи нараховувалися у формі зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород платнику податку у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року у 2014 році — 146160 грн;

— інших доходів, декларування яких передбачено чинним законодавством.

До доходів, отриманих від осіб, які не є податковими агентами, зокрема, належать:

— дохід у вигляді подарунка від фізичних осіб;

— дохід, отриманий орендодавцем при наданні нерухомості в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання;

— дохід, отриманий орендодавцем при наданні рухомого майна в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання;

— дохід від операцій з відчуження нерухомого майна за рішенням суду (особою, у власності якої перебував об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно).

Роз'яснення ДФСУ від 14.01.2015 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру