• Посилання скопійовано

Щодо можливості створення комісії з однієї особи з метою інвентаризації та списання основних засобів

Лист Міністерства фінансів України від 27.05.2014 р. №31-08410-07-29/12918

Щодо можливості створення комісії з однієї особи з метою інвентаризації та списання основних засобів

Суттєво. Якщо в штаті підприємства єдиний працівник — керівник, то для проведення інвентаризації він у відповідному розпорядчому документі затверджує інвентаризаційну комісію у складі однієї особи.

! Керівникам малих підприємств

Відповідно до статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форму його організації. Серед таких форм є самостійне ведення бухгалтерського обліку та складення звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, і в бюджетних установах.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксації фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом установленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), що здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства й установчих документів.

Порядок проведення інвентаризації регулюється Інструкцією по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94 р. №69.

Відповідно до зазначеної Інструкції для проведення інвентаризаційної роботи на підприємстві розпорядчим документом його керівника (або особи, яка виконує його обов'язки) створюється постійно діюча інвентаризаційна комісія у складі керівників структурних підрозділів, головного бухгалтера, яку очолює керівник підприємства або його заступник.

Враховуючи викладене, якщо у штаті підприємства єдиний працівник — керівник, то для проведення інвентаризації він у відповідному розпорядчому документі затверджує інвентаризаційну комісію у складі однієї особи.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про операції з основними засобами визначені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. №92, і розглядаються в Методичних рекомендаціях з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30.09.2003 р. №561 (далі — Методичні рекомендації).

Пунктом 41 зазначених Методичних рекомендацій передбачено, що для визначення непридатності основних засобів до використання, можливості їх використання іншими підприємствами, організаціями та установами, неефективності або недоцільності їх поліпшення (ремонту, модернізації тощо) та оформлення відповідних первинних документів керівником підприємства створюється постійно діюча комісія.

Таким чином, оскільки Методичні рекомендації не містять вимог до складу зазначеної постійно діючої комісії, керівник підприємства може у відповідному розпорядчому документі затвердити постійно діючу комісію у складі однієї особи або включити до комісії фахівців, найнятих за цивільно-правовим договором.

Заступник міністра Д.ФУДАШКІН

До змісту номеру