• Посилання скопійовано

Щодо необхідності проведення незалежної оцінки

Лист Фонду державного майна України від 01.10.2013 р. №10-36-12442

Щодо необхідності проведення незалежної оцінки

Суттєво. Лишки може оцінити саме підприємство, а нестачі потребують незалежної оцінки.

! Державним підприємствам, установам, організаціям

Фонд державного майна України розглянув лист <...> щодо необхідності проведення незалежної оцінки і повідомляє про таке.

Законодавством з питань оцінки майна не встановлена обов'язковість проведення незалежної оцінки у випадках оприбуткування лишків товарно-матеріальних цінностей, що виявлені під час проведення інвентаризації, при переоцінці необоротних активів та при оприбуткуванні придатних для подальшої експлуатації складових майна, після його списання.

Ці питання в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, установах і організаціях, які утримуються за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів (далі — установи), регулюються нормативними актами, зокрема, такими:

Інструкція з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затверджена наказом Головного управління Державного казначейства України від 30.10.98 р. №90;

Положення з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 26.06.2013 р. №611.

Відповідно до цих документів оцінка в зазначених вище випадках може бути проведена комісією, яка призначається наказом керівника установи.

У разі необхідності підприємство може залучати суб'єктів оціночної діяльності — суб'єктів господарювання для проведення незалежної оцінки.

Статтею 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» визначена обов'язковість оцінки збитків або розміру відшкодування. У разі необхідності обґрунтування наявності або установлення фактів розкрадання, нестачі, знищення (псування) майна, що призвело до завдання майнової шкоди державі, територіальній громаді або суб'єкту господарювання з державною (комунальною) часткою у статутному (складеному) капіталі, оцінка збитків проводиться відповідно до Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 р. №1891, шляхом проведення незалежної оцінки.

В інших випадках незалежна оцінка збитків проводиться відповідно до національних стандартів оцінки та інших нормативно-правових актів з питань методичного регулювання оцінки.

Директор Департаменту координації, розробки та виконання програмних документів,
оцінки та розпорядження об'єктами державної власності М. ГОРЯЙНОВ

До змісту номеру