• Посилання скопійовано

Щодо призначення допомоги з тимчасової непрацездатності під час відпустки по догляду за дитиною

Лист Міністерства соціальної політики України від 28.08.2014 р. №421/18/99-14

Щодо призначення допомоги з тимчасової непрацездатності під час відпустки по догляду за дитиною

Суттєво. Перебування у відпустці по догляду за дитиною виключає можливість отримання допомоги по догляду за хворою дитиною.

! Страхувальникам у ФСС з ТВП

У Департаменті соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики розглянуто <...> звернення і повідомляється таке.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон) загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах.

Згідно з частиною першою статті 4 Закону право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги з цього виду страхування мають застраховані особи. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробного терміну, і день звільнення).

Частиною першою статті 35 Закону передбачено, що допомога з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) у разі настання страхового випадку.

Згідно з частиною 1 статті 51 Закону підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Порядок та умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я за погодженням із Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд).

Разом із тим відповідно до підпункту «б» пункту 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. №455, листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною до трьох років не видається.

Тобто право на всі види матеріального забезпечення і соціальних послуг із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, передбачені статтею 34 Закону №2240, зокрема на отримання допомоги по догляду за хворою дитиною, настає в разі припинення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і виходу на роботу (на повний чи неповний робочий день).

Заступник директора Департаменту соціального страхування та партнерства О. ПИЛИПЧУК

До змісту номеру